Ogłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna(...)ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny
Smakuje zdrowosmak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter. Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy(...)Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie
Roślinna - blog wegańskiZielone pesto z rukoli Prosty przepis na domowe pesto z rukoli i bazylii. Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią , czosnkiem i prażonymi orzeszkami
Moja Książka KucharskaMięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla
Z Majeczką w kuchnigroszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył(...)zielonych szparagów W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 10 minut. Wrzucić do gorącej zupy. 1 łyżka oleju
Moja DelicjaChodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła
Pobite gary BarbaryTo danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie
Magiczne Życie MartyPuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach
Oryginalny smakBób w swoim życiu jadłam może dwa razy. Mało, prawda? Pamiętam jednak, że bardzo mi smakował. Dlatego też, kiedy przechodziłam obok mojego ulubionego straganu nie mogłam
Mango PapajaWitam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar spotkać
sierotka maRysia w kuchniNie bardzo wiedziałem jak nazwać tę potrawę, czyli jaki dać tytuł posta. Myślałem i myślałem, aż w końcu dałem taki jak widać :) No więc co Magda
Marder&Marder ManufactureZaplanowałam kolację rocznicową, ale nie zrobiłam zakupów...;) Improwizowałam z tego co wpadło mi w ręce i smak nas bardzo zaskoczył :) wyszukane czy romantyczne to to na
Kolorowy PrzepisownikDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też z upy co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany
Ostra na Słodkoapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze(...)sojowy, wino mirin i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu, aż sos się redukuje i stanie się gęsty niczym karmel. Wyjmij imbir oraz czosnek. Podanie Tofu podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Kapustę pak choi umyj, odkrój głąb, a następnie blanszuj lub gotuj na parze przez około 5 minut. Podawaj z usmażonym tofu. Następnie polej sosem kabayaki i posyp
Food Square