warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:630/829)

Karmelizowana zupa kukurydziana z ciecierzycą, szczypiorkiem i fetą 108

Kiedy czuję się przejedzony różnymi mięsami, szybkimi potrawami na bazie makaronu sięgam po coś innego, po prostu eksperymentuję - tzn. staję w sklepie i rozglądam się po

Right Behind The Kitchen
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 160

Rukola należy do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej. W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało

potrawyregionalne
migdałowe risotto ze szparagami 130

Wczoraj pisałam  jak gotować (i nie tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się

chili & sugar
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 148

Jak zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym

Ostra na Słodko
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 175

Ta zupa to moja wariacja na temat kuchni tajskiej, podana w skorupce kokosa. Kokos nie rozłupał się idealnie równo, ale to też ma swój urok Zupa

Oryginalny smak
Tarta z porami, kurczakiem i ogórkiem kiszonym 185

Na obiad lub kolacje. Każda pora jest dobra na pyszną tartę :) Tym razem wersja z porem, kurczakiem doprawionym suszonymi pomidorami i bazylią oraz ogórkiem kiszonym i

Mienta blog
Szparagowy zawrot glowy 165

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na

Przysmaki Karolki
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 120

niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele. Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne! Zobacz menu na tydzień – fast(...)wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę skrobi lub mąki ziemniaczanej. Krok 6 Filety kroimy w plastry, wykładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem

Niedzielny kucharz
Casserole z kurczakiem 182

dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania.  Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania, w którym również nie powstydzisz się zaserwować swojego drobiowego casserole. Może(...)koktajlowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki czerwonego wina 2 kule mozarelli bułka tarta oregano cukier pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj całość, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj

Garniec Magalie
Tajski makaron Pad Thai z krewetkami 195

Tajski makaron Pad Thai z krewetkami – przystanek obowiązkowy dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pad Thai czyli smażony makaron z dodatkiem krewetek, kurczaka lub warzyw jest chyba najpopularniejszym tajskim daniem serwowanym zarówno w restauracjach, jak i na ulicznych straganach. Nieodłącznym składnikiem tajskiego makaronu Pad Thai z krewetkami jest makaron smażony z jajkiem, doprawiony szalotką, czosnkiem, sosem rybnym, tamaryndowcem i podawany(...)miseczce wymieszać sos rybny z sokiem z tamaryndowca (lub podanym wyżej zamiennikiem), cukrem, sosem chili lub papryczką chili – dodać 60 ml gorącej wody i dobrze wymieszać. Na głębokiej patelni (można użyć woka) rozgrzać olej; na patelnię wbić jajka i dodać krewetki; podsmażać cały czas mieszając, aż krewetki się „zetną” czyli zaróżowią (2-3 minuty). Dodać posiekaną młodą

Pociąg Do Kuchni
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 182

się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam(...)pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy przez minutę ziarna kminu rzymskiego. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze dwie minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku

Poezja smaku
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 127

jeden rodzaj kuchni, należę do osób, które na zawsze pozostaną miłośnikami typowego zestawu kotlet plus ziemniaki plus surówka. Pisząc „kotlet” mam na myśli oczywiście ten na bazie świeżych warzyw lub tofu z dodatkiem różnych aromatycznych przypraw – takie roślinne odpowiedniki mają różne wcielenia, dlatego nie sposób się nimi znudzić. Można na przykład przyrządzić zrazy. Koniecznie z tłuczonymi ziemniakami i jeżeli(...)olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć posiekane cebule, czosnek, papryczkę chili oraz gałkę muszkatołową i smaż całość przez dwie minuty. Dodaj startą marchewkę oraz sól, dokładnie zamieszaj, całość przykryj i duś

Roślinna - blog wegański
Fasolka. Prosto, bez sensacji 173

spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych, tak przygotowana fasolka w żadnym negatywnym stopniu nie wpłynęła na moje zdrowie ani samopoczucie. Musicie spróbować. Kilogram ładnej, suchej, drobnej fasolki Piękny Jaś dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą(...)mnie w garnku najczęściej ląduje śląska i zwyczajna), pokrójcie w małe kawałki ok. 100g wędzonego boczku , posiekajcie drobno 2 ząbki czosnku i 3-4 średnie cebule.   Na rozgrzanej patelni najpierw wytapiamy i rumienimy boczek, który już bez tłuszczu wrzucamy do garnka z fasolką. Na tłuszczu z boczku mocno rumienimy półplasterki kiełbasy. Lądują w garnku. Cebulkę dusimy na tej samej

Karo in the Kitchen
Rosół z włoskimi akcentami 178

ewentualnego kurzu,6.      solimy i doprawiamy na końcu, pamiętając, że smak  w gotującym bulionie nieustannie się koncentruje,7.      warzywa wkładamy dopiero, jak mięso się podgotuje,8.      rosół musi być gotowany na małym ogniu. Wywar powinien jedynie delikatnie „pyrkać(...)Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami. włoski rosół

Bon Appetit Małgorzaty
Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą 128

Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą Uwielbiam makaron, wierzę że uwalnia w nas endorfiny czyli hormon szczęścia. Penne ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą.   Ten przepis

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania