warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:630/829)

Gra w kolory 169

Idzie jesień. Czuję ją w powietrzu mimo ciepłych dni. Wystawiam twarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram

Przysmaki Karolki
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 204

Filadelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie.   Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju

Karo in the Kitchen
Kuchnia gruzińska 332

pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się(...)Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkach Phali – jednowarzywna sałatka Phali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali

Poezja smaku
Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 179

Tuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by

Gotuj Sam!
Fasolka szparagowa z bułką 141

Dzisiaj robimy nic innego jak najprostszą w świecie fasolkę szparagową. Bułka jest tylko dodatkiem i tylko w wersji tartej Fasolka szparagowa z bułką Do wykonania naszego

mecooks
Makaron ryżowy z indykiem i groszkiem w sosie słodko – kwaśnym 368

Kolejna odsłona makarony ryżowego! Jest bezglutenowy, więc mogą go zajadać osoby z jego nietolerancją. Jest możliwa wersja wegetariańska. Jedynie trzeba zamienić indyka na tofu. Idealne na

Jaglusia
Zupa ziemniaczano-porowa z kiełbasą podsuszaną 193

Nie ma nic lepszego w chłodne jesienne dni, niż miseczka pysznej pożywnej zupy na obiad. Moja propozycja to zupa ziemniaczano porowa z wkładką –jest nią podsuszana

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z GRZANKAMI CHEDDAREM CHILLI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 201

CHEDDAR to rodzaj angielskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka.  Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych.  Ser cheddar zawiera

potrawyregionalne
Szparagi z jajem 117

Ze szparagami można bardzo dobrze i zdrowo zacząć swój dzień. Są przepyszne i pasują do wielu dań. Jednak do ich przyrządzenia trzeba się dobrze przygotować. Są

Mango Papaja
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 204

myśli głównie dania kuchni kantońskiej. Bo to właśnie w tym regionie Państwa Środka dominują potrawy powstające z drobno posiekanych składników, podsmażanych szybko w woku. I to właśnie wok – głęboka patelnia, najczęściej żeliwna, jest podstawowym narzędziem każdego azjatyckiego kucharza. Gdyby sprawdzić, jak wygląda jakiś „chińczyk” w Krakowie czy Warszawie od środka – na palnikach zobaczyłbyś co najmniej kilka takich garnków(...)wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop

Kuchcik gotuje
Letnia sałatka z bobem i komosą ryżową! 191

zdecydowanie najlepszy dla Nas czas, pod względem kulinarnym. Możemy codziennie szaleć w kuchni! Tyle smaków, tyle aromatów na każdym ryneczku! Można dostać oczopląsu! Kocham! Kocham czerwiec! Jako zadeklarowany miłośnik warzyw i owoców, bez których moje życie było by chyba jakąś męczarnią, czekam na te miesiące letnie, cały długi i szary rok. Marzę o tym aby kiedyś mieć kawałek swojego ogródka(...)opakowaniu. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, ważne abyś bób gotował/a bez pokrywki. Po ugotowaniu odcedzamy na sicie i zalewamy zimną wodą. Bób obieramy z łupin. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 1 łyżkę oliwy i czosnek chwilę blanszujemy, dodajemy bób i przesmażamy przez chwilkę, dodajemy pokrojonego bardzo drobno kabanosa (możesz też użyć boczku lub chorizo). Ugotowaną komosę wymieszaj z pastą harissa

SMYKWKUCHNI
Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki 158

Karczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie! Nie jest łatwo je kupić, ale warto się rozejrzeć za karczochami nie tylko z powodu przypisywanego mu działania i delikatnego smaku. To bardzo zdrowe warzywko. Zawiera substancje czynne (flawonoidy, kwasy fenolowe, gorycze) działające jako antyutleniacze. Likwidują wolne rodniki, chronią(...)innym razie rissotto nie uda się. Ziarenka ryżu rozkleją się na zewnątrz, a w środku pozostaną twarde. Ryż mieszać drewnianą łyżką lub drewnianym widelcem. Wlać resztę bulionu, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić ryż, by doszedł wg instrukcji na opakowaniu (u mnie 20 minut) na koniec dodać zimne masło. Masło topiąc się delikatnie powleka ziarenka ryżu, odzielając je od siebie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajecznica z botwinką i makaronem. 132

Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy

Izabelawkuchni
Cukinia faszerowana jarmużem i kaszą kuskus 118

Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić

Marder&Marder Manufacture
Komosa ryżowa (quinoa) z łososiem i warzywami 165

końcu kupiłam, bo ja wszystko muszę spróbować, no tak już mam. Niestety jedyny minus to cena :( do tanich nie należy. Jest bardzo smaczna i zdrowa. U mnie z warzywami i łososiem :) Miłego weekendu :) Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest to taka roślinka, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale nie jest ona zbożem. W Ameryce Południowej skąd pochodzi(...)wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojoną cukinię i czosnek. Łososia oprószyłam solą i pieprzem, podzieliłam na porcje. Pomidory pokroiłam, dodałam do marchewki i cukinii. Przesunęłam je na jedną część patelni, na drugiej usmażyłam łososia. Do wszystkiego dodałam kurkumę, pieprz z młotkowaną kolendrą, wymieszałam. Na koniec dodałam ugotowanego brokuła i pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszałam, dodałam ugotowana komosę, jeszcze raz przemieszałam

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania