Nawet nie pomyślałabym, że pierogi z bobem mogą być tak pyszne. Jedliście kiedyś takie pierogi? Jeśli nie to polecam spróbować, ale pod warunkiem, że lubicie bób
IzabelawkuchniKolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru
Wanilia i KardamonSoczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to
Kuchcik gotujeMiseczka, którą dostałam kilka lat temu w prezencie i przyleciała do mnie prosto z Maroka, nareszcie doczekała się pierwszej sesji kulinarnej. Kocham to co robię, a
Moja smaczna kuchniaTeraz jest najlepszy czas na brukselkę ! Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają, ale może to dlatego, że z reguły podawało się ją taką lekko rozgotowaną
Kulinarne przygody GatityLubię weekendowe śniadania, bo można spokojnie zjeść najważniejszy posiłek i poeksperymentować przy okazji. Przyznam, że nigdy wcześniej nie łączyłam awokado z jajkiem, a naprawdę warto. Kremowe
Moja smaczna kuchniaBakłażan to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale odnajduje się w wielu kulinarnych odsłonach przybierając rozmaite formy – choćby zastępując pszenny spód do pizzy. Zatem idealnym rozwiązaniem będzie dla bezglutenowców – oczywiście pizzę można przygotować na bazie mąk naturalnie bezglutenowych, jednak jest to o wiele bardziej pracochłonne, poza tym warzywna baza sprawia, że danie jest lekkostrawne. Jeżeli zaś chodzi o pomidorowy akcent, wybierz(...)blachę. Odmierz 1 łyżkę oliwy i skrop nią kalafior, a na koniec wetrzyj w niego starty czosnek. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. W międzyczasie pokrój cebulę. Rozgrzej patelnię, wlej kilka kropel oliwy, wrzuć cebulę, dopraw ją solą i smaż 5-7 minut, do momentu, aż zmięknie i się zarumieni. Jeszcze ciepły kalafior i pozostałe składniki sosu przełóż
Roślinna - blog wegańskiSałatka z polędwiczką wieprzową – lunch do pracy Sałatka z polędwiczką wieprzową czyli dzisiejszy pomysł na lunch do pracy. Pomysł na tą sałatkę powstał szczerze mówiąc
Kuchnia na wzgórzuPrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje(...)temu pozbędziesz się włókien, zupa będzie gładka i zniknie gorzki smak. Na koniec dopraw ją według uznania solą i białym pieprzem. Główki zielonych szparagów umyj i osusz. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć główki i podsmaż je przez 3-4 minuty, aż łanie się zarumienią i nieco zmiękną. Zupę przelej do talerzy, udekoruj główkami szparagów, posiekanymi listkami
Roślinna - blog wegańskiynia, podobnie jak cukinia, jest niesamowitym (równocześnie jednym z moich ulubionych) warzywem. Różną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem(...)żeby jej nie rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach. 3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. 4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika
Pland based fillezawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe(...)obranego ogórka. Wymieszać je ze szczypiorkiem, natką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Przygotować tahinę. Uprażyć sezam na grubej patelni, ale nie spalić. Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się
W kuchni wieczoremTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakna gulasz; 500 g ryby w tuszce np Nototenia 300 g boczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1
Gotowanie jest łatwe