Przyznaję się bez bicia - nie mogłem jakoś przetrawić samej myśli o jedzeniu bobu. Unikałem go aż do tego lata. Bo przecież to tylko bób - pomyślałem - a
Right Behind The KitchenTuż po zakończeniu pierwszych studiów podjęłam staż w pewnej miejscowej firmie. Szybko nauczyłam się, iż naczelną panującą w niej zasadą jest celebracja. Celebracja kaw, herbat i
Zapiski Młodej ŻonySkładniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych
Mango PapajaRoladki możesz przygotować dzień wcześniej, lepiej przejdą przyprawami przed smażeniem. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój nie za drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i łyżkę masła. Na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu obsmaż roladki z każdej strony, tylko do zbrązowienia. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Do garnka po mięsie(...)przykryciem duś dosłownie 2-3 minutki na małym ogniu. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz najlepiej z marchewkę z groszkiem. Sos sojowy jest dostatecznie słony, więc warzyw nie trzeba gotować w osolonej wodzie. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement
Anioszek w kuchnistosować bardzo ostrożnie, aby nie zdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią(...)posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym ogniu przez 7-10 minut uważając, aby nie przypalić sezamu. Otrzymany półprodukt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzukacie pomysłu na wiosenną zdrową przekąskę ? Dobrze trafiliście ! Dziś propozycja na szpinakowe roladki z kremowym serkiem z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i suszonymi pomidorami
Wanilia i Kardamonobłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać do każdej potrawy, choć zdecydowanie lepiej łączyć ją z warzywami lub owocami niż mięsem, łatwiej daje się strawić i nie obciąża organizmu. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, działa odkwaszająco. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzięki swojemu(...)pojemnika blendera, dodajemy resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód, obranego banana i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy na gładki mus. Karmelizowany ananas- obieramy i kroimy ananasa. Rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy lub masło i smażymy ananasa. Wyskrobujemy nasionka wanilii i dodajemy do ananasa, zdejmujemy z palnika gdy sok z ananasa zredukuje się
Smakowity Blog Kulinarnystanie sprawdzić. POKRYWKI NACZYŃ ŻELIWNYCH FIRMY STAUB A według Ciebie jaką rolę spełnia pokrywka garnka? Czy pokrywka służy do tego aby wywar się nie wygotował? Żeby tłuszcz z patelni nie pryskał? No właśnie, to teraz Ci opowiem co wymyślił producent naczyń Staub w kwestii pokrywek naczyń żeliwnych. Wiesz, że sama pokrywka stanowi 1/3 wagi naczynia? Sprawdziłam, sama pokrywka mojego garnka(...)przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł tak jakbym go gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie zobaczyłam jak dużo aromatycznego wywaru uzyskałam z samych warzyw i mięsa. W dodatku nic nie przywarło do dna i nie było mowy
Blondynka GotujeTo danie jest bardzo aromatyczne. Nadaje się doskonale na lekką kolację. Do przepisu użyłam jarmużu. Ma silne właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy. Jednak jeśli chcemy
JaglusiaJestem wręcz zakochana w wege-burgerach! Po co zajadać się mięsnymi kotletami (pełnymi tłuszczu), hamburgerami z byle budki czy "maka". W domu można zrobić jeszcze lepsze
CzarnawisienkaDla wielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od
Smaczne Zdrowepestki dyni są intensywnie ciemnozielone i duże, czyli właśnie takie, jakie lubię najbardziej. Moje ukochane płatki kokosa są sprężyste i cudnie pachną świeżym orzechem kokosowym. Czasem podprażam je na patelni z cukrem z kwiatu tego orzecha, dzięki czemu uzyskuję smaczną posypkę do babeczek. Dalej mamy suszone owoce - wszystkie są niesiarkowane, przez co zachowują swój naturalny aromat i nie szkodzą(...)Ponadto ma dużo więcej minerałów i przeciwutleniaczy niż jej jaśniejsze wersje... i wcale nie jest droga! Ketchup to z kolei wielkie zaskoczenie - ma bardzo gęstą, przecierową konsystencję za sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi
Poranek na słodkoBezcukrowe muffinki, wilgotne i bardzo aromatyczne do ich wykonania użyłam dyniowego puree, jak je przygotować opisałam tutaj , oraz przyprawy dyniowej, której opis umieściłam tutaj , przyprawę
Upiecz sobie babeczkęSZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego
Martyna CooksSmaczne połączenie piersi z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Sama pierś mi osobiście jest trochę bez wyrazu, ale w takim zestawieniu bardzo mi
Kuchcik gotuje