Madzia wymyśliła taki oto sposób na cukinię. W sumie prosta rzecz, a naprawdę ciekawie się prezentuje. Zrobienie tego nie zajmuje wiele czasu, a właściwie może stanowić
Marder&Marder Manufacturekońcu kupiłam, bo ja wszystko muszę spróbować, no tak już mam. Niestety jedyny minus to cena :( do tanich nie należy. Jest bardzo smaczna i zdrowa. U mnie z warzywami i łososiem :) Miłego weekendu :) Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański jest to taka roślinka, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale nie jest ona zbożem. W Ameryce Południowej skąd pochodzi(...)wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojoną cukinię i czosnek. Łososia oprószyłam solą i pieprzem, podzieliłam na porcje. Pomidory pokroiłam, dodałam do marchewki i cukinii. Przesunęłam je na jedną część patelni, na drugiej usmażyłam łososia. Do wszystkiego dodałam kurkumę, pieprz z młotkowaną kolendrą, wymieszałam. Na koniec dodałam ugotowanego brokuła i pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszałam, dodałam ugotowana komosę, jeszcze raz przemieszałam
kruche babeczkiOj zaniedbuję bloga... wstyd i tyle jakoś się porobiło, że ciągle albo chora jestem albo do domu jadę i jeszcze sto innych rzeczy na głowę mi
sierotka maRysia w kuchniWitajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do
Kuchenne aromatyOkres wakacji i lata to dla nas najpiękniejsza część roku :) Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :) Dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego w wakacyjnych klimatach. Jak każdy uwielbiamy podróże. Dzisiejszym obiadem chcemy Was zabrać w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie na Korfu :) Korfu to wyspa na Morzu Jońskim, w pobliżu wybrzeża Albanii(...)ziół. Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek
vegetanieZnudziły Wam się tradycyjne filety z kurczaka ? Macie ochotę zrobić coś nowego i zaskoczyć rodzinę czy też znajomych na imprezie? Te przepis jest dla Was! Soczysta
Ostra na SłodkoNiby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku , autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z
Blondynka Gotujełyżki oliwy. Dodałem do niej 12 obranych ząbków czosnku w całości, 5 przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe(...)oraz doprawiłem sos solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zamieszałem delikatnie i gotowałem jeszcze przez 2 minuty. Na talerze wyłożyłem kluski ziemniaczane, a na nie kawałki wołowiny z warzywami i winnym sosem. Sosu na talerzu powinno być dość dużo, aczkolwiek nie powinien on zakrywać klusek. Całość posypałem drobno posiekaną natką pietruszki oraz czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podałem z czerwonym
Wyprawy kulinarneSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo
OliveandThymeLubicie makaronowe zapiekanki ? Ja bardzo, szczególnie te na drobnych niteczkach, to nie prawda, że nadają się tylko do rosołu J Ta ma cudowny delikatny smak
Wanilia i KardamonBardzo mi miło, że ten placek/omlet cieszy się tak dużą popularnością na moim blogu śniadaniowym i że w 3/4 komentarzy jest prośba o przepis! :) Dlatego z
chili & sugarWiosenna zupa, czyli jaka? Lekka, delikatna, z sezonowych warzyw. I taka właśnie jest moja zupa szparagowa. Aż się nie chce wierzyć, że powstała ze zdrewniałych końcówek szparagów. Z reguły końcówek szparagów się nie je, bo są twarde i łykowate. Jednak w środku znajduje się jeszcze sporo ukrytego smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów(...)posiekany szczypiorek Wodę po gotowaniu szparagów (osolony wrzątek) zagotować ponownie i wrzucić na nią zdrewniałe końce. Gotować dosyć długo, aż szparagi staną się miękkie, a 1/4 wody wyparuje. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i szybko zeszklić na niej cebulę (uważając, żeby jej nie przypalić). Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Alkohol odparuje, a pozostanie smak wina. Cebulę przełożyć do zupy
DietologMożemy nie przepadać za brokułami, ale jeśli jest coś, czego nie lubią same brokuły, to z pewnością jest to zbyt długie gotowanie. Sprawia ono, że warzywa te tracą najbardziej cenny ze swoich składników – sulforafan, będący niezwykle silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Aby nie pozbawiać swojego organizmu tego potężnego sojusznika, brokuły najlepiej jest zjadać na surowo, krótko przelane wrzątkiem(...)wystudzenia. Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut do namoczenia. Po tym czasie pomidory odsączyć i pokroić w paseczki. Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać. Szalotkę/cebulę pokroić na cienkie plasterki. Brokuł umyć, odkroić i obrać łodygę. Łodygę pokroić na większe kawałki, razem z różyczkami brokuła rozdrobnić w melakserze (można również drobno
Even Better Foodpracochłonne, aby posmakowały każdemu. Tradycyjne mleko z musli czy tosty z dżemem warto zastąpić bardziej ciekawym pomysłem. Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie(...)który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Doskonale
Moja smaczna kuchnia