Gdy spoglądam na publikowane przeze mnie przepisy to odnoszę wrażenie, że ostatnio żyję tylko na sałatkach różnej maści. Może sprzyja temu pora roku, choć gdy się
Przysmaki Karolkimoje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że na sklepowych nie półkach a paletach, są ogromne pokłady marchewki, a w koło ani żywej duszy… wszyscy buszują między półkami uginającymi się od warzyw i owoców o obcych nazwach, ale o zawrotnych cenach, zamiast sięgnąć po pyszną i polską Panią Marchewkę, z której można wyczarować takie pyszności jak dzisiejsza zupa marchewkowa krem . Czym(...)łyżki tahini sól i pieprz do smaku *opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania Wykonanie: 1 Kumin, goździki, ziele angielskie i liść laurowy podpraż przez chwilę na suchej patelni i przełóż do moździerza lub młynka. 2 W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. 3 Do cebuli dodaj czosnek i imbir oraz marchewkę obraną i pokrojoną
BlendmanŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI... NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek
Moja Książka Kucharskaktóre są zabójczą bombą dla pasożytów. I w końcu: to tylko 28 - 30 kcal na 100 g produktu! Mam nadzieję, że przekonałam Was do sięgnięcia po to wspaniałe warzywo. A teraz czas na pyszną, rozgrzewająca zupę, w sam raz na ponure jesienne popołudnie! Składniki: dynia - najlepiej Hokkaido, u mnie całość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół(...)gęsta, jeżeli jednak tak się stanie, to w przypadku jeżeli jest za rzadka można pogotować jeszcze chwilę bez przykrycia, jeżeli jest za gęsta można dolać wody lub mleczka. Na patelni uprażyć pestki dyni. Zupę udekorować pestkami, kolendrą i odrobiną oliwy. Jeżeli zupa będzie za słodka lub za ostra można złagodzić to kleksem z kwaśnej śmietany. Obecność indyjskich, jakże
Kuchnia od dwojgaUdany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki
Kolorowy PrzepisownikTak się składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z
zadanie-gotowanieNie lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość
Kuchenna KontrrewolucyaTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!steki i zaczęliśmy robić zupę – zupa robi się właściwie sama, wystarczy przesmażyć pory z ziemniakami i zmiksować po przestygnięciu. Kiedy od wstawienia ratatouille do piekarnika minęło pół godziny, na patelnię trafiły filety z kaczki – też smażą się same, trzeba je właściwie 2-3 razy obrócić. Obok nastawiliśmy kaszę gryczaną. Na koniec zrobiliśmy steki i sos śmietanowo-pieprzowy. Jak przechowywać(...)dania, ludzie biedni jedli po prostu z jednej michy. Poza tym francuscy szefowie kuchni wprowadzili obowiązujący do dzisiaj sposób gotowania w restauracjach oparty o podzielonych na wyspecjalizowane zespoły kucharzy (warzywa i owoce, zupy, pieczyste i gril itd), ale co najważniejsze zreformowali stary sposób gotowania, który bazował na ciężkich, mocno doprawionych sosach na rzecz dań lekkich, robionych ze świeżych składników
Niedzielny kucharzzdejmij z ognia, dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim talerzu ułóż sos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość udekoruj(...)dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej
SMYKWKUCHNIdwoma szefami kuchni: Łukaszem Ko nikiem i Dominikiem Moskalenko. Relacje z warsztatów można obejrzeć tutaj : https://www.youtube.com/watch?v=FaxGplyCanU&feature=youtu.be Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka(...)dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny być jędrne. Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej szparagi zawinąć w plaster boczku, następnie usmażyć na patelni aż się zrumienią. JAJKO POCHE – JAJKO W KOSZULCE Sposób przygotowania: Do garnka wlać 2 l wody, 40 ml octu winnego, dodać łyżkę soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie
SzczyptaSmaQNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby
Zdrowie i pysznie na talerzuZa każdym razem kiedy serwuję tę zupę, proces konsumpcji przez Osobę zaczyna się jednakowo: Pierwsza łyżka zupy trafia do ust Osoby. - Co to za zupa? - Osoba
Restauracyjka Literackastosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie używanej nie mogła(...)bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki brzeg i chowamy do lodówki (co najmniej 30 min- lub na krócej do zamrażarki). Czas na nadzienie. Wybieramy ulubioną, dość głęboką patelnię- spędzimy z nią dość dużo czasu. Plasterki boczku kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni. Podsmażamy na mocnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Dolewamy syrop klonowy
les mirabelles