warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:645/829)

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 165

swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak, doprawiony gałką muszkatołową i czosnkiem, który uważam, że dodał daniu charakteru. Do naszej potrawy idealnie będę pasować również młode pieczone marchewki(...)szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty. Liście szpinaku umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć na patelnię i duś, aż woda odparuje, a liście zmiękną. Dopraw wszystko

Food Square
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 250

Mamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony

Plate of Joy
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 158

nieufnością. W końcu jednak postanowiłam: dość gdybania, pora sprawdzić! Zostało mi trochę dyni w lodówce, więc i ją zaangażowałam do pracy. Przyznaję, bałam się efektów tego szaleństwa. Ziemniak, dynia - warzywa o dość delikatnym, neutralnym smaku. Nietrudno i smakową nijakość, jeśli nie uzupełni się tego czymś zdecydowanym. Rzut okiem do lodówki, mały przegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano(...)Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki . Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe 166

No i kolejne kreatywne danie już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł

Kolorowy Przepisownik
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 163

krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki(...)śliwek i ich wielkości szczypta soli 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu  1 opakowanie twarożku koziego Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie połówki śliwek, gdy zaczną lekko mięknąć dodać cukier i ocet balsamiczny i trzymać tak na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty. Na koniec

KUCHARNIA
Ryż smażony z nerkowcami i kapustą pekińską 190

Cóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już

Even Better Food
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 187

obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)maśle, podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i dusimy do miękkości przez 20 minut. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, aż ładnie się zarumieni, dodajemy do kapusty. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, podgrzewamy i dodajemy zimne masło (w takiej kolejności). Mieszamy, lekko zarumieniając mąkę. Podlewamy zimną wodą (ok. 1/3 szklanki) i mieszamy, żeby nie było grudek. Łączymy z kapustą, doprawiamy

bistro mama
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 236

autorka: navynut | blog: Navynut 326 autorka: navynut | blog: Navynut 323 autorka: navynut | blog: Navynut Jaglanka z bananami i jabłkiem autorka: PatchuliaM | blog: Qlinarnie i qlturalnie 469. I znów warzywo w śniadaniu autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 446. Raw FOTO MENU Part 1 autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe Śniadania według Patrycji K 451. Musem polana autorka: pati1996 | blog: Bezglutenowe(...)justyna_mojemenu | blog: Moje Menu Kremowa owsianka cynamonowa autorka: Gavrilla | blog: peanutbuttermonster Bo ciepłe śniadanie to podstawa. autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje Płatki owsiane, figi i banany z patelni autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Owsianka kakaowa autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Pieczone płatki owsiane z jabłkiem autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko ... Weekendowe comfort

Chocolate Stop Tempting
Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 228

  A na blogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku

Przysmaki Karolki
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 115

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż

Martyna Cooks
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 132

RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż

Martyna Cooks
Placuszki z ricottą z pieczonym rabarbarem i truskawkami 164

jest, że tak wiele deserów na moim blogu zawiera rabarbar? Ano dlatego, że po prostu kocham to cudownie komponujące się ze słodkościami warzywo! <3 :) Za jego wykrzywiającą usta kwasowość, bo nie przepadam za super słodkimi deserami. I za to, jak genialnie łączy się z truskawkami w tej rustykalnej tarcie , piknikowym crumble i dzisiejszych leciutkich placuszkach z ricottą.  Zazwyczaj(...)ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta.  Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją odrobiną masła lub oliwy (używam do tego kawałka ręcznika papierowego). Nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek i smaż po 3 minuty na stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym 252

Zimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią(...)Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery.  4. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie.   Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące kładziemy kawałek pergaminu, a na nim rybę i smażymy na rumiano z każdej strony.  5. Na talerzu wysypujemy sezam czarny i biały

Sajkofanka smaku
Łosoś ze szparagami 245

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA ZE SZPINAKIEM 178

Wegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również 

potrawyregionalne