Po raz pierwszy spróbowałam jarmużu, a długo miałam chęć to zrobić. Tylko jakoś tak zawsze było, że jak o nim pamiętałam to nigdy w sklepie nie
Kolorowy Przepisowniksię je dzieciom i osobom na diecie. W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam(...)pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj i odstaw do lodówki na 45 min. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć na nią szalotki i smaż, aż zmiękną. Mięso wyjmij z marynaty (marynatę zachowaj) i przełóż na patelnię. Obsmaż królika ze wszystkich stron
Chilli Czosnek i OliwaSzybkie naleśniki z cukrem pudrem to danie, które z całą pewnością zachwyci każde dziecko. Szybkie i bardzo proste w wykonaniu naleśniki. Tym razem będą to zwykłe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z
Martyna CooksPyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa
Moja Książka KucharskaJakiś czas temu z półmiska mięs nałożyłam sobie roladkę - wyglądała jak devloay, a to lubię. Po przekrojeniu okazało się, że zamiast wypływającego masełka jest jakaś zielona
Kolorowy PrzepisownikNa temat frytek – ich przygotowania, walorów smakowych czy wpływu na nasze zdrowie – można by napisać bardzo wiele. Wywodzą się one z Belgii i z czasem stały
Kulinarna PokusaMakaron z boczkiem to potrawa inspirowana kuchnią włoską i typowym ich makaronem – Carbonara. Do przygotowania tego dania potrzebujecie dosłownie kilku składników, a przygotowanie powinno zająć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeli Przygotowanie Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia. Na tej samej patelni podsmażyć lekko sezam, także do czasu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóra nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta? A ile lat ma Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii(...)wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku były wyraźnie odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo
KUCHARNIAGreków i Rzymian za jej lecznicze właściwości, a Arystoteles pisał o niej już w IV w. p. n. e. Nie wiem, ile w tym wszystkim prawdy, ale szkoda, że warzywo o tak długiej historii jest obecnie tak mało popularne. Boćwina rośnie dziko niemal na całym obszarze śródziemnomorskim i jest popularna w kuchni prowansalskiej, gdzie rośnie obficie dzięki sprzyjającemu klimatowi(...)czarny pieprz Przygotowanie: Liście boćwiny kroimy na wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą
Chilli Czosnek i OliwaKLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą(...)potem to już będzie oczywista oczywistość ;-))) ŚLIWKI W KARMELU MIODOWYM składniki: - 5 -6 słodkich śliwek - 3 płaskie łyżki masła - 2 -3 łyżki miodu - dwie laski cynamonu Rozgrzej patelnię dodaj masło, cynamon, układamy śliwki przekrojone na pół, miąższem do dna patelni, smaż je do momentu aż się trochę zrumienią, robimy to na dość dużym ogniu. Nie chcemy uzyskać dżemu, więc
SMYKWKUCHNINajlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej
Moja Książka KucharskaWielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa... Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w
Moja Delicja