Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi
Via GustoGotowanie z Poltino i Szybki makaron z brokułami Wyobraź sobie późny wieczór a Ty zastanawiasz się co zrobić na jutro na obiad. Zrób ukochany przez wszystkich
Kuchnia na wzgórzuPrzepis na śniadanie, szybkie do zrobienia i smaczne ! Sobotni poranek, ale może być to i też ten w środku tygodnia, ważne żeby go smacznie zacząć. Przepis
Kuchnia na wzgórzuPieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i
Smaczne ZdrowePyszna, sycąca a zarazem lekka i orzeźwiająca sałatka z grillowanym bakłażanem, kaszą bulgur, pomidorami, sokiem z cytryny i świeżą miętą. Fajna propozycja na
potrawyregionalnePierogi z kiszoną kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska Przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi z kapusty kiszonej i suszonymi
Moja Książka KucharskaWłaściwie ciężko tą potrawę nazwać bułeczkami, ale że póki co jeszcze nie wymyśliłam nazwy która by bardziej pasowała zostanę więc przy bułeczkach. Trzeba jednak przyznać, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCzęsto robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem
mecooksPyszna propozycja rybnej zapiekanki - smaki doskonale się ze sobą łączą, a całość jest szybka w przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak
Kolorowy PrzepisownikZbliżała się pora obiadu, wiedziałam jakie mam składniki, ale jak zawsze to bywa, nie do końca wiedziałam co powstanie. Przygotowałam kuskus, a wcześniej obsmażyłam kurczaka w
Moja smaczna kuchniaPomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie! Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle
Ostra na Słodkozmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób(...)bułkę tartą) – 2-3 łyżki, obtaczamy w niej masę cieciorkową i formujemy zgrabne kotlety. Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – przed… Krok 3 Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, kładziemy na nim burgery i smażymy na złoto, około 2 minut z każdej strony. …i po usmażeniu. Podajemy w bułce stostowanej na patelni z sałatą, krążkami
Niedzielny kucharzFantastyczny Festiwal Dyni , który organizuje już po raz kolejny Bea, skłonił mnie do bliższego poznania tego ogrodowego giganta. Dotychczas dynia kojarzyła mi się wyłącznie z placuszkami
Pieguskowa KuchniaNie mogłam się doczekać- Nasza Pierwsza Dynia z ogródka. Dosyć późno posadzona (walczyłam ze ślimakami), rosła na naszych oczach. Codziennie zaglądaliśmy, doglądaliśmy, czekaliśmy. W końcu padła
OliveandThymeOch jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć
Wypieki i RumieńcePierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja
sierotka maRysia w kuchniGros souper paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera(...)będzie prawie wrząca, wlej do niej żółtka i wymieszaj. Gotuj jeszcze 30 minut. Żółtka powinny utworzyć w zupie cienkie niteczki. W międzyczasie przygotuj czosnkowe grzanki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło, następnie podduś na nim czosnek przez 7-10 min. (chodzi o to, aby oddał swój smak). Usuń czosnek z patelni (ja go nie wyrzucałam, tylko
Chilli Czosnek i OliwaSądziliście, że naleśnikowy tydzień wyczerpał temat naleśników? Ależ skąd, mam jeszcze sporo pomysłów w zanadrzu! Ten konkretny, ze szpinakiem i fetą, chciałam zamieścić jeszcze w długi
Przepysznik - BLW i nie tylkoBulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze. Zdrowa i lekka. Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli(...)Dodać cały ugotowany ryż do zupy razem z kawałkami kurczaka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy podsmażanego kurczaka, teraz jest pora by podsmażyć kawałki mięsa na patelni, na łyżeczce oleju lub masła, by nabrały złoto-brązowego koloru. Przybrać kawałkami kurczaka, okrawkami skórki cytryny i listkiem natki. Ugotowany ryż można od razu dodać do gotowej zupy w rondlu
Sztuka gotowania w/g Samiry