Odkąd kupiłam w Lidlu maszynkę do makaronu, jest on u mnie obowiązkowo raz w tygodniu. Przeważnie do rosołku, ale tym razem postanowiłam zrobić swoje własne tagliatelle
Kuchnia w czekoladzieTegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch
Smaczne ZdroweZłociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej
Kulinarna PolskaDzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina
nietylkopasta.plpomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób(...)zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt
Kulinarna PokusaCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można
Kuchnia MagdaLenyTarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyFasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym Są takie dania, które gdzieś tam widziałam i ciągle mi chodzą po głowie by je zrobić, tak było i z
Kuchnia na wzgórzuDziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne
Smaczne Zdrowewpływem gorącego powietrza) można wykorzystać do ciasteczek podobnych do szyszek z preparowanego ryżu i do panierowania, a także jako wypełniacz mas mięsnych i warzywnych przy nadziewaniu makaronu czy zapiekanych warzyw. Kilka z tych mąk bez problemu znajdziecie w pobliskim sklepie – to z pewnością mąka ziemniaczana, gryczana i kukurydziana. Nie są drogie. Ich koszt to około 2-7zł za opakowanie(...)szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub mikserem, dajemy im odpocząć 10 minut na blacie, następnie smażymy pancakes na lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna. Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast
Karo in the Kitchenkilka minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Buraka obieramy i trzemy na grubych oczkach lub na mandolinie z końcówką na zapałki. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą. Odstawiamy. Jajka wybijamy do osobnych miseczek. Zagotowujemy wodę w rondelku, mieszamy ją z łyżką octu. Robimy “wir” (mieszając wodę) i delikatnie(...)każdy weekend były ogromne zakupy w supermarkecie. Gdy otworzyłam szerzej oczy okazało się, że mam w okolicy fantastyczny sklep rybny. Potem odkryłam bazarek z tanimi, ale pięknymi lokalnymi warzywami zaraz obok rybnego. Był tam wiele lat, ale z przyzwyczajenia kupowałam gdzie indziej – gdzie było dalej i nie zawsze po drodze. Codzienne zakupy, takie jak kasze, makarony, serki – robię
Poezja smakuWakame, czyli undaria pierzastodzielna, to jedno z podstawowych warzyw w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Superfood pełną gębą! W Korei zupa z wodorostów to codzienny element diety kobiet ciężarnych i w połogu – wakame pełne są kwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Wodorosty u nas najlepiej znane są w postaci sałatki-czekadełka, podawanego do sushi – słodko(...)sushi sprawdzi się podana do smażonych i gotowanych ryb, krewetek oraz do kurczaka. SKŁADNIKI 4 porcje na przystawkę 25g suszonych glonów wakame ciepła woda 2 łyżeczki sezamu podprażonego na patelni 1,5 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka miodu, syropu z agawy albo cukru szczypta soli 1 łyżka posiekanego pora
Karo in the Kitchenprzygotowania tej potrawy, okazała się kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem z serii Dania Babci Zosi. Jest to naturalna mieszanka kaszy warzyw, grzybów i przypraw. Dania i zupy z tej serii nie zawierają konserwantów, GMO, cukru ani soli. Ale najważniejsze jest, że takie mieszanki ułatwiają gotowanie, sprawiają(...)około 40-50 minut. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto sprawdzać ich twardość w trakcie. W tym czasie przygotuj sos grzybowy. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zeszkli dodaj grzyby, pokrojone w plastry. Podsmaż aż grzyby zmiękną ale się nie rozpadną
kuron.com.plDziś mam dla Was pierogi, o które ostatnio Was pytałam. Najprostsze, które chyba każdy zna. Odpowiedzi było wiele, ale prawidłowej udzieliły bodajże dwie osoby. Domyślam się
Kuchnia w czekoladziePyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze
Kolorowy Przepisownik