wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem(...)zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Przelewamy wywar przez sitko pozbywając się kurczaka, przypraw i warzyw, wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy aż zostanie go 80-90ml. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zimne masło kroimy w kostkę wielkości
Karo in the KitchenCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)minut, już bez przykrycia. Próbujemy i doprawiamy wybraną mieszanką przypraw. Ryż płuczemy, zalewamy go wodą, dodajemy sól i goździki, gotujemy na sypko pod przykryciem, na małym ogniu. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na dużym ogniu i już bez dodatkowego tłuszczu smażymy filety ryby w marynacie, po 4-5 minut z obu stron, aż marynata zamieni się w zarumienioną skórkę
Karo in the KitchenPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja –
Zasmakuj KuchniKolejny sposób na wykorzystanie "Pomysłu na... papirus" - szybka i dobra przekąska. Zdaniem mojej siostry lepsza od tych, które jada w Macach. Ja także wolę przygotować takie
Pasja SmakuSzukacie sprawdzonego przepisu na kapustę kiszoną z grochem? Jeśli tak to musicie wypróbować przepis, który mam dla Was w poście poniżej. Kapusta kiszona z grochem Gotowana
mecooksCIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYM Sezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych
Słodko-Słony Świat IlonyFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)kiedy zmięknie dodajemy ją do reszty składników, tj. do naszej masy jajecznej. Smażymy na małym ogniu, odwracamy na drugą stronę gdy frittata nieco się zarumieni. Na podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami
Powiedz dietom nietuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa. Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna(...)każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu. Aby sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę
Chilli Czosnek i Oliwadużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, następnie dodaj wszystkie przyprawy i smaż, mieszając, 1-2 minuty. Na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz ciecierzycę i kukurydzę odsączone z zalewy. Dopraw danie solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu przez 10 minut. Gotowe danie podawaj z ugotowanym pełnoziarnistym(...)dodatek do makaronu, ale też na przykład w sałatkach. Proponuję, aby ugotować tylko połowę (200 g) makaronu penne i wymieszać go z połową upieczonego kalafiora i pomidorków, zaś pozostałe warzywa zostawić na piątek i podać jako sałatkę do ryżu z soczewicą. Dokładnie rozpiszę to w załączonym PDFie. ➤Kliknij - Przepis na penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Piątek - Libański ryż
Chilli Czosnek i Oliwaktóre dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim. Na całe szczęście(...)zupą. Smacznego! Zupa paprykowa z grzankami Wskazówki. Jeśli lubimy pikante jedzenie dodajmy odrobinę papryczki chili. Podniesie ona smak zupy. Grzanki piekłam w piekarniku ale możemy je także przygotować na patelni. Pamietajmy tylko aby ognień nie był zbyt duży gdyż bardzo szybko nam się spalą. The post Zupa paprykowa z grzankami appeared first on MeCooks
mecooksktóre dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim. Na całe szczęście(...)zupą. Smacznego! Zupa paprykowa z grzankami Wskazówki. Jeśli lubimy pikante jedzenie dodajmy odrobinę papryczki chili. Podniesie ona smak zupy. Grzanki piekłam w piekarniku ale możemy je także przygotować na patelni. Pamietajmy tylko aby ognień nie był zbyt duży gdyż bardzo szybko nam się spalą. The post Zupa paprykowa z grzankami appeared first on MeCooks
mecooksPiątek, zwłaszcza w okresie postu, to najlepszy czas na podanie rybnego dania. Najlepiej takiego, które zostało przygotowane w sposób dietetyczny. Pyszne danie dla całej rodziny, która
KulinarneImpresje.plCojsik mie korci ōło 1 , żeby sie szczelić na szybko jakoł zupa. We zamrażalce bōła jeszcze staro bania 2 , na handlu żech kupiōł take fajne małe
Chop w kuchniROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser
Martyna CooksROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR Korzystając z sezonu na gruszki wykorzystałam ten pyszny owoc z przyjemnością! Nie ma lepszego połączenia niż gruszka i ser
Martyna CooksNowym Rokiem nasz dieta staje się coraz lżejsza. Pojawia się w niej więcej owoców i warzyw. Po świątecznych szaleństwach i nie bójmy się tego słowa obżarstwie, teraz przyszedł czas na lżejsze posiłki. Kasza manna z granatem i owocem kaki może być zarówno pożywnym śniadaniem, jak i zdrową przekąska w ciągu dnia. Jedno jest pewne: będzie bardzo smacznie! Parę(...)sól. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, aby się nie przypaliło i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodajemy cukier, ewentualnie masło i mieszamy. W międzyczasie na suchej patelni prażymy nasionka siemienia i sezamu do monomeru, aż zaczną intensywnie pachnieć. Trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami
Kulinarne przygody Gatity