warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:656/829)

Zielone tajskie curry , wersja uproszczona 98

Zielone tajskie curry ,wersja uproszczona Tajskie curry , świetnie pasuje na letnie upały , jest pikantne ale lekkie . Generalnie moi chłopcy uwielbiają wszelakie curry i to w tej

Ogrodnik w podróży
Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano 109

Najczęściej jesienią zaczyna się moją tęsknota za daniami typowo kojarzącymi się z krajami południowej Europy. Oczywiście Włochy są moją nieustającą inspiracją do prezentowania Wam ciekawych i

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w mleku kokosowym z nutą pomarańczy 175

Taki szybki obiad poczyniłam. Za oknem ponuro więc danie musiało być pełne słońca i aromatu. Dla niektórych członków mojej rodziny było to prawdziwe wyzwanie.  Przyznam

Przysmaki Karolki
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 114

brak miejsca na sorbetierę. Próbowałam upchnąć, ale się nie udało. Stwierdziłam więc, że trzeba by zamrożone zapasy nieco uszczuplić. Popatrzyłam na puree z dyni, na szpinak i na mieszankę warzyw. A potem zerknęłam na czerwone korale żurawiny, i wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały(...)żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć. Masę przelać do maszyny do lodów. W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały i czekoladę do lodów, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do pudełka na lody, zamrozić. Smacznego! A teraz kręcę lody z Rodziną. Przywiozłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gołąbki z botwiny 128

Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co

mecooks
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 303

   Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do

Smaczne Zdrowe
Sałatka z grillowanego bakłażana 132

Gdy spoglądam na publikowane przeze mnie przepisy to odnoszę wrażenie, że ostatnio żyję tylko na sałatkach różnej maści. Może sprzyja temu pora roku, choć gdy się

Przysmaki Karolki
Zupa marchewkowa krem 149

moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że na sklepowych nie półkach a paletach, są ogromne pokłady marchewki, a w koło ani żywej duszy… wszyscy buszują między półkami uginającymi się od warzyw i owoców o obcych nazwach, ale o zawrotnych cenach, zamiast sięgnąć po pyszną i polską Panią Marchewkę, z której można wyczarować takie pyszności jak dzisiejsza zupa marchewkowa krem . Czym(...)łyżki tahini sól i pieprz do smaku *opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania Wykonanie: 1 Kumin, goździki, ziele angielskie i liść laurowy podpraż przez chwilę na suchej patelni i przełóż do moździerza lub młynka. 2 W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. 3 Do cebuli dodaj czosnek i imbir oraz marchewkę obraną i pokrojoną

Blendman
NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 112

ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI... NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek

Moja Książka Kucharska
Krem z dyni z indyjskim akcentem 147

które są zabójczą bombą dla pasożytów.  I w końcu: to tylko 28 - 30 kcal na 100 g produktu! Mam nadzieję, że przekonałam Was do sięgnięcia po to wspaniałe warzywo. A teraz czas na pyszną, rozgrzewająca zupę, w sam raz na ponure jesienne popołudnie! Składniki: dynia - najlepiej Hokkaido, u mnie całość 1,3 kg. pół łyżeczki całych ziaren kuminu pół(...)gęsta, jeżeli jednak tak się stanie, to w przypadku jeżeli jest za rzadka można pogotować jeszcze chwilę bez przykrycia, jeżeli jest za gęsta można dolać wody lub mleczka. Na patelni uprażyć pestki dyni.  Zupę udekorować pestkami, kolendrą i odrobiną oliwy. Jeżeli zupa będzie za słodka lub za ostra można złagodzić to kleksem z kwaśnej śmietany. Obecność indyjskich, jakże

Kuchnia od dwojga
Placek z wołowiną, kukurydzą, pieczarkami i suszonymi pomidorami w cieście a'la naleśnikowym 124

Udany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki

Kolorowy Przepisownik
Harira - marokańska zupa z limonkami. 155

Tak się składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z

zadanie-gotowanie
Na dobry nowy rok - sałatka warstwowa z gyrosem 353

Nie lubię robić sałatek, za to uwielbiam je jeść. Ta jest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość

Kuchenna Kontrrewolucya
Jajecznica z mlekiem 178

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 125

steki i zaczęliśmy robić zupę – zupa robi się właściwie sama, wystarczy przesmażyć pory z ziemniakami i zmiksować po przestygnięciu. Kiedy od wstawienia ratatouille do piekarnika minęło pół godziny, na patelnię trafiły filety z kaczki – też smażą się same, trzeba je właściwie 2-3 razy obrócić. Obok nastawiliśmy kaszę gryczaną. Na koniec zrobiliśmy steki i sos śmietanowo-pieprzowy. Jak przechowywać(...)dania, ludzie biedni jedli po prostu z jednej michy. Poza tym francuscy szefowie kuchni wprowadzili obowiązujący do dzisiaj sposób gotowania w restauracjach oparty o podzielonych na wyspecjalizowane zespoły kucharzy (warzywa i owoce, zupy, pieczyste i gril itd), ale co najważniejsze zreformowali stary sposób gotowania, który bazował na ciężkich, mocno doprawionych sosach na rzecz dań lekkich, robionych ze świeżych składników

Niedzielny kucharz
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 161

zdejmij z ognia, dodaj zimne masło, natkę pietruszki i dopraw do smaku jeśli trzeba. Rukolę zmiksuj z oliwą tak aby powstał sos podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim talerzu ułóż sos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość udekoruj(...)dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop cukrowy. Gotową płynną galaretkę przelej

SMYKWKUCHNI
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

dwoma szefami kuchni: Łukaszem Ko nikiem i Dominikiem Moskalenko. Relacje z warsztatów można obejrzeć tutaj :  https://www.youtube.com/watch?v=FaxGplyCanU&feature=youtu.be Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka(...)dodatkiem soli i cukr u. Po ugotowaniu szparagi powinny być jędrne.  Szparagi w boczku surowo-wędzonym Sokołów Ugotowane wcześniej szparagi zawinąć w plaster boczku, następnie usmażyć na patelni aż się zrumienią.  JAJKO POCHE – JAJKO W KOSZULCE Sposób przygotowania: Do garnka wlać 2 l wody, 40 ml octu winnego, dodać łyżkę soli i zagotować. Do lekko wrzącej wody delikatnie

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania