warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:647/829)

Hamburger wieprzowy z ajvarem 113

cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.   Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki(...)nabiera pięknego koloru dojrzałej papryki. Smak tego dania przynosi mi na myśl Trogir, moje ulubione miejsce w Chorwacji. Jego obfite stragany, pełne dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Smak tamtejszej pljeskavicy i ulice pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu.   Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych

kuron.com.pl
FALAFEL IDEALNY 180

falafele mają się składać przede wszystkim z  namoczonej ciecierzycy  – nie ma mowy o gotowaniu, używaniu tej z puszki albo o dodawaniu dużej ilości warzyw lub mąki. Jeszcze ważniejszy jest sposób mielenia ciecierzycy, bo chociaż można ją rozdrobnić w blenderze lub malakserze, to żeby falafele wyszły takie jak powinny, ciecierzyca musi być zmielona(...)oraz 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Masa jest dobra gdy ściśnięta w dłoni łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na min.1godzinę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć ok.2-3cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe spłaszczone kulki, ścisnąć je mocno, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Uformowane falafele wkładać

Smaczne Zdrowe
Współpraca z firmą Skworcu 176

nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład

Słodkości i nie tylko
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 149

Ser parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na

Kuchnia Pokoleń
Pieczeń z dzika z suszonymi śliwkami na puree z pieczonej papryki i batata 154

Muszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest

Oryginalny smak
Mini pulpeciki w sosie orientalnym 191

Po raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 114

Kolejny przepis powstały we współpracy ze sklepem biozdrowie 24 . Już wspominałem kilka razy, że w tym sklepie są do kupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa

Marder&Marder Manufacture
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 123

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę

Jadło i czytadło
Wegetariańskie curry a'la Sri Lanka z ananasem i warzywami. 132

Witajcie :) Pogoda nas nie rozpieszcza i ostatnio ciągle jest szaro albo ciemno, więc postanowiliśmy wprowadzić trochę światła :) Najlepszym miejscem są kraje tropikalne, gdzie zawsze jest ciepło

vegetanie
Makaron po włosku 333

Szybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Pasja Smaku
Duszony schab z pieczoną cebulką 138

Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo(...)duże jabłko opcjonalnie 1 główka czosnku szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku Sposób przygotowania Schab oczyszczamy i wkładamy do mleka na 4-6h. Schab osuszamy i nacieramy przyprawami. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy. Czas duszenia zależy od wielkości mięsa

Mieszam w Garnku
Szybki letni deser 218

szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie.  Też tak macie...? Nie możecie się oprzeć soczystym owocom czy jędrnym warzywom, a potem patrzycie, jak leżą w lodówce i tracą wartości wizualne i odżywcze, a Wy nadal nie wiecie, jak by je wykorzystać...? Staram się panować nada takimi impulsami, jednak czasem(...)wyjąć z wody po 2-3 minutach, obrać ze skórki. Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, na każdą porcję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 146

Witam Was Serdecznie. Tak wiem, kolejny Raz pierogi :)  Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest(...)porcję farszu. Zaklejam pierogi. Do gotującej się wody z dodatkiem soli, wkładam porcję pierogów. Gotuję od wypłynięcia ok 10 min. Surowy boczek mielę w maszyncę do mięsa. Na rozgrzanej patelni wytapiam tłuszcz aż powstanią rumiane skwarki. Polewam pierogi.  Do pierogów  podaję Sałatkę z Czerwonej Kapusty Nadwiślicka ORZECH   Smacznego

Gotowanie Patki
PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 143

PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI Sezon bobowy rozpoczęty! Tak!!! Uwielbiam sezonowe warzywa, a co za tym idzie bób. Nawet w najprostszej postaci, po prostu ugotowany, jest pyszny. Nie mam pojęcia co mi strzeliło do głowy, ale naszło mnie na pierogi. Z bobem jeszcze nie jadłam, więc rachunek był prosty = pierogi z bobem. Z pierogami, nie ma co się oszukiwać(...)czasie przełóż na blat i wyrabiaj dalej, aż do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie, suche, miękkie i elastyczne. Odetnij skórę z boczku, pokrój na dość drobne kawałki. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i smaż powoli, wytapiając tłuszcz. Jak boczek już będzie podsmażony dorzuć na patelnię pokrojoną cebulę i smaż wszystko razem aż cebula się porządnie zeszkli

Martyna Cooks
Młode ziemniaki z warzywami strączkowymi 97

600 g młodych ziemniaków, 100 g świeżo łuskanego groszku (z ok. 300 g w strąkach), 50 g młodego groszku cukrowego w strączkach, 300 g fasolki szparagowej

królestwo garów
Domowy schabowy :-) 150

Co prawda niedziela była kilka dni temu ale na podanie przepisu na schabowego nigdy nie jest za późno. Miałam ochotę na zwykłego schabowego ale jakoś tak

sierotka maRysia w kuchni
A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 153

miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi(...)Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem

Kolorowy Przepisownik
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 180

szparagi.Musze przyznac,ze posrod innych warzyw wygladaly zjawiskowo. Fioletowe szparagi sa odmiana bardzo rzadko spotykana w handlu,gdyz po prostu trudniej je wyhodowac.Kolor szparagow zalezy bowiem od stopnia naslonecznienia warzywa podczas wzrastania.Gdy jest ono duze otrzymuje sie szparagi zielone,jesli uprawy okryje sie specjalnymi kopcami,wowczas otrzymuje sie szparagi biale,zas fioletowe sa forma posrednia.Czasem 1-2 dni w uprawie(...)obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukru z przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C) pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolic na talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania