wyniku tej śmiałej wyprawy na Półwysep Indyjski trafiły ziemniaki. Ostatnio moi fani zaczęli się upominać o przepisy z tym, jakże istotnym dla walki z głodem na świecie, hmm... warzywem(?), dlatego postanowiłem znaleźć danie, w którym ziemniak/kartofel/pyra (niepotrzebne skreślić) będzie odgrywał bardzo istotną rolę, jak i takie, które wpasuje się w mój wiosenny cykl na temat naleśników. Jak już(...)odstawiamy to na noc, jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
Kryzysowa Książka Kucharskakaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą, cukinią, papryką i zamarynowanymi kawałkami kurczaka. Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej. SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu(...)rondla i zalewamy 1 i 2/3 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 12-15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy często mieszając, aż zmięknie i zrobi się szklista ( na umiarkowanym ogniu, przez około 5 minut). Dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy
cool and mintyKREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli
Moja Książka KucharskaTo może być samodzielne danie (jest sycące!), ale może być również dodatkiem do obiadu (dziś u nas sąsiadował z dorszem). Pyszny. Chrupiący. Lekko słodkawy. Przekonał nawet
OliveandThymeKurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam
Wanilia i KardamonPrzeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego
Buniabaje w kuchniorganizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją
Moja Delicjaorganizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją
Moja DelicjaPrzez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi(...)smaku Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia Wykonanie: Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie. W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj kukurydzę i smaż kolejne 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garna z bulionem, dodaj przyprawy i zblenduj
Blendmanprowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła! Andrea zaprosił nas do siebie w czasie(...)podstawowym (była np. na wyposażeniu w obu agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował
Chilli Czosnek i Oliwaowoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie) możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki, warzywa pokrojone w plastry i małe owoce grillujemy na tackach. Podobnie jak mięso, także warzywa możemy marynować przez grillowaniem. Przecięte na pół i pozbawione pestek morele, nektarynki i brzoskwinie grilujemy na ruszcie przez około 6 do 8 minut przeciętą stroną do dołu. Polówki gruszek wymagają(...)rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone
Cztery Fajerymajeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki tartego żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany czarny pieprz i sól do smaku Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę, oraz dwa ząbki czosnku. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mięso. Najlepiej jak będzie to mięso zmielone z kawałka. Ale jak będzie gotowe(...)śmietanką. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy aż się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa sosu z e-book #smakjęzyka , można go wzbogacać dodając warzywa jakie lubimy lub jakie akurat mamy w swojej kuchni. Jeszcze małe uwagi. Do wody nie dolewam oleju, ponieważ takich płatów po oleju sos nie chce się trzymać. Papier ułatwi nam wyjęcie
Dieta moja pasjaCiepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac. Ta
Przysmaki KarolkiWłaśnie nastał sezon na cukinię i możemy kupić ją w baaardzo przystępnych cenach. Albo - znaleźć u siebie w ogródku :) Bardzo lubię cukinię i poza sezonem też
chili & sugar