Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa
Słodko-Słony Świat IlonyNie raz wspominałam Wam, że nie lubię marnować jedzenia, a jeśli chodzi o mięso- chyba szczególnie. Zawsze gdy gotuję rosół, mam dylemat co zrobić z ugotowanym
Kuchnia w czekoladzieKROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤ Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na
Moja Książka KucharskaSmaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP. Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją
Moja smaczna kuchniaWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapowiedziała się przyjaciółka na niezapowiedziany obiad. Lodówkę wypełniało w dużej mierze światło, sałata, pomidory i ilości sera feta nie do przejedzenia. Błyskać lubię w towarzystwie, szczególnie
Mango PapajaPikantny i o pięknym kolorze krem kukurydziany podałam z wołowo-kukurydzianymi pulpecikami, śmietanką i rumianymi pieczarkami. Wbrew pozorom, słodycz zupki nie jest aż tak intensywna i
Kuchnia w czekoladzieKuchnia to nie tylko smaki, aromaty i pyszne dania. To także miejsce, w którym zatrzymuje się czas, kiedy podejmuje się kulinarne wyzwania lub delektuje ich efektami
KulinarneImpresje.plOjczyzną tofu są Chiny. Budzi się ono do życia, kiedy zanurzamy je w przyprawach. Tofu jest niskokaloryczne, zawiera mało tłuszczów nasyconych i węglowodanów, dlatego jest wartościowym
potrawyregionalneZupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z
Jak gotować i nie zwariowaćnadmiaru tłuszczu, a na patelnię wrzucić rybę. Posolonego delikatnie sandacza smażyć najpierw 2-3 minuty od strony skóry, przytrzymując od góry ręką (lub łopatką), żeby sandacz leżał płasko na patelni (niedociśnięty się wygnie, bo skóra się skurczy i nie będzie miał chrupiącej skórki). Jak skóra będzie rumiana, przewrócić na drugą stronę, dodać masło i sok z cytryny. Smażyć dosłownie minutę(...)rybek, ale nie ma co się zarzekać. Nigdy nie mówię nigdy. Risotto, które przygotowywaliśmy było w 100% wegańskie. Paweł wcześniej się napracował, bo przygotował bardzo aromatyczny bulion przyprawiony warzywami, suszonymi grzybami, cynamonem i imbirem. Bulion petarda! Taki wywar to bym mogła pić litrami! Czekały na nas też półprodukty i oczywiście ugotowana i zblendowana dynia. Do tego przepisu użyliśmy ryżu
DietologFarinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)lodowatą wodą następnie odcedź na sicie i osusz na papierowym ręczniku. W misce wymieszaj miód z dżemem Dzika Róża Łowicz, dodaj marchewki i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię przełóż marchewki i smaż ok. 5 minut aż miód zacznie się karmelizować. Pod koniec posyp makiem. Chipsy z jarmużu Chipsy możesz upiec dzień wcześniej i zostawić na noc w wyłączonym
SzczyptaSmaQZacznę od prywaty;-) Odkąd poznałam mojego M tj od 6.01.2009 roku przytyłam ok 25 kg;-( Seriously!!! I wcale nie dlatego, że mam za sobą już 2
Restauracyjka Literacka