wcześniej. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Wszystko zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki. Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym(...)razie potrzeby dolewamy więcej bulionu lub wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni, na 1 łyżce masła lub oleju, na dużym ogniu rumienimy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka z gulaszem. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. W razie potrzeby można
cool and mintyJajko sadzone na szynce fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone na szynce. Szybkie śniadanie na ciepło. Nie ma chyba nic bardziej szybkiego niż jajko sadzone na
Moja Książka Kucharskapora na dania bardziej sycące. Tak jak w lecie preferuje jakieś lekkie dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotujeSmażona cukinia z ziemniakami Pyszna potrawa , która powstała z resztek ziemniaków z dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się
Ogrodnik w podróżyStarym Kleparzu. Jak dzwonię do niej, żeby złożyć zamówienie to zawsze kojarzy mnie w ten sam sposób: "aaa pani Marylka, ta od cukinii…", chociaż zamawiam u niej dużo innych warzyw i owoców. Z resztą uwielbia omawiany specyfik równie mocno jak ja. Najgorsze są sytuacje, kiedy sezon na cukinię zaczyna się kończyć i Pani Danusia jest zmuszona wydzielać po 1 sztuce(...)być miejscami brązowe. Wsyp kaszę, dodaj marchewkę, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, pokrojoną cukinię, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę podduś cały czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj porwany na kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane
Moja Mama GotujeUwielbiam lekkie sałatki ze szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem , wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników wyczarować
Wanilia i KardamonRyż basmati jest to rodzaj ryżu długoziarnistego, używanego głównie w Indiach i Pakistanie. Ma delikatną strukturę i charakterystyczny smak. Gotuje się go około 10 minut bez
JaglusiaJakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry
sierotka maRysia w kuchnisię z weselem (na naszym, o ile nas pamięć nie myli, można było zamiennie wybrać jakiś krem), ale też bardzo nam się podoba skład zupy, w której jest dużo warzyw, drobny makaron i aromatyczne, małe pulpeciki. Taka zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi(...)porcję mięsa, przekładasz na zwilżone wodą dłonie i toczysz pulpecik. Jeśli nie masz takiego przyrządu staraj się uformować niewielkie kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, a następnie wyłóż na patelnię pulpeciki. Smaż na dość mocnym ogniu, przewracając kulki, żeby obsmażyły się ze wszystkich stron – około 3-5 minut. Zdejmij z patelni
Niedzielny kucharzbędziemy go gotować na małej mocy palnika. Podgrzewając barszcz na drugi dzień, należy się starać, aby powtórnie się już nie zagotował, gdyż może zmienić kolor. Buraki są bardzo zdrowym warzywem, gdyż wzmacniają nasz układ krwionośny, a szczególnie zalecane są chorym na anemię i białaczkę. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, a taki barszcz szczególnie, chociaż zdecydowanie zbyt rzadko go robię(...)czasu, aż marchewka zacznie delikatnie puszczać kolor. Wszystko dodać do garnka i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, w tym samym czasie dodać również czosnek. Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć buraki i smażyć około 10 minut. Następnie dodać oliwę, koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma łyżkami płynu z garnka i smażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone buraki wrzucić
Kuchcik gotujeśniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz . Kto nie je śniadań, znacznie częściej(...)miąższ z połówki owocu i odłożyć do małej miseczki. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozgnieść widelcem na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Na rozgrzaną patelnię położyć boczek i smażyć na chrupko. Odsączyć na papierowej chusteczce. Na tej samej patelni podsmażyć jajko „sadzone” Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone
Tradycyjna KuchniaTak, wiem że dynia ma wysoki ig. Za to ma niski łg, więc można sobie na nią pozwalać ;) A wszystko dzięki temu, że dynia ma około
Jak gotować i nie zwariowaćPrzy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są
Mango PapajaMłody bób zasmażany z boczkiem To jedno z ulubionych, letnich dań mojej rodzinki , mogą się nim zajadać bez końca i zawsze jest im za mało , chociaż
Ogrodnik w podróżysię przekonał że to nie parzy ;) i poprosił o dokładkę. Ależ dziecko wychowałam :D, a pomyśleć że jeszcze 3 lata temu jedynymi tolerowanymi przez niego warzywami były ogórek kiszony i surowa marchewka ;) Kasza jaglana to najzdrowsza z kasz, ma mnóstwo świetnych właściwości prozdrowotnych, jest lekkostrawna i bezglutenowa. Obfituje w witaminy(...)wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. Pokrzywę parzę i dość grubo siekam, kroję cebulę i cukinię w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, szklę cebulę i dodaję garam masaę i kurkumę, smażę przez chwilę mieszając i dodaję cukinię. Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą - przygotowanie. Gdy cukinia jest już dość
Gotuj Się Kto Możeczerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Niskokaloryczna sałata z truskawkami i ogórkiem. Składniki na 4 porcje(...)łyżka wody Wykonanie. Ze strączków groszku odkroić szypułki ,potem odłamać czubki i ciągnąc w dół oderwać włókna,które biegną z boku . Cebulę i paprykę pokroić w cienkie paski. Na patelni lub w woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, paprykę i starty świeży imbir. Dodać posiekany czosnek i groszek śnieżny, smażyć ciągle mieszając 2min., aż groszek stanie się jasnozielony. Dodać
Kulinarny karnet Christophera