Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 494Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta
Kolizje Smaków
Co tam u nas kwitnie? 177tylko mnie tu nie wyskakujcie z datami, wiem kiedy, retorycznie pytam, żeby dać wyraz swojemu niezadowoleniu z powodu kończenia się lata :-P). Zapraszam! Najsmutniejsze jest to, że nie ma warzyw. W oczekiwaniu na wielkie zmiany, nie chcieliśmy planować grządek, bo mogło się skończyć przedwczesną eksmisją roślin. Teraz wiemy, że można było śmiało siać, obsadzać i cieszyć się plonami... Trudno(...)owadów i delikatny miodowy zapach. I materiał na bukiety- ostatnio nawet w kwiaciarni w centrum miasta widziałam kwiaty nawłoci w sprzedaży. Marcinki powolutku zaczynają. Nie było takiej patelni jak rok temu, więc może znów będziemy mieć stołówkę dla motyli wzdłuż płotu. Mimo, że często więdnie, rudbekia jest bardzo dekoracyjna i przyciąga wzrok. Za to ją lubię
les mirabelles
SAŁATKA BROKUŁOWA Z DIETETYCZNYM INDYKIEM, ANANASOWĄ CEBULĄ I DIPEM CZOSNKOWYM. 243czarny, odrobina domowej vegety). Zostawiamy tak mięso aby przeszło smakami. Im dłużej tak poleży, tym lepiej. Najlepiej jeśli zostanie tak natarte, w lodówce, przez noc. Smażymy je na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Studzimy. Gotujemy brokuła. Woda może być lekko osolona, ale nie musi. Gotujemy go al dente. Studzimy, kroimy na małe cząstki całego brokuła - zarówno różyczki jak i trzon(...)tego jeszcze sprzyja urodzie, więc grzech nie dodać. Kupicie je tu: KLIK . Reasumując: Jest szybka, bo wiele rzeczy można robić na raz, Jest pożywna bo i mięsiwo i warzywa łączą się w niej w smaczną całość, Jest sycąca, kolejna porcja wynika z łakomstwa, nie z głodu, Jest pyszna - dla nas cholernie dobra, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje
Wypisz Wymaluj
Makaron z duszonym porem, szpinakiem i migdałami 204Podejrzewam, że gdyby zadaniem było wskazanie dwóch składników, które doskonale pasują do siebie smakowo, to niewiele osób zaproponowałoby połączenie pora i migdałów. Jakiś czas temu zdarzyło
Even Better Food
Dlaczego gotowane pomidory też są dobre dla zdrowia. Przepis na pomidory po prowansalsku. 227wszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną(...)oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć do garnka, albo do patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIO
Marchewka to zdrowie! 239Ostatnio dni mijają zdecydowanie za szybko. Ani się obejrzę, a już mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu
Gotowanie to kochanie
Zupa krem z groszku konserwowego 198Nie ma nic lepszego na lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to
Kulinarne zapędy Kokosa
Bazyliowe tagliatelle z cukinią 214Odkąd kupiłam w Lidlu maszynkę do makaronu, jest on u mnie obowiązkowo raz w tygodniu. Przeważnie do rosołku, ale tym razem postanowiłam zrobić swoje własne tagliatelle
Kuchnia w czekoladzie
MAKARON Z KURKAMI 276Tegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch
Smaczne Zdrowe
Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać 3449Złociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej
Kulinarna Polska
Krem z pora z boczkiem 134Dzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina
nietylkopasta.pl
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 458pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób(...)zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt
Kulinarna Pokusa
CURRY RYBNE 189Curry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można
Kuchnia MagdaLeny
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 221Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróży
Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym 206Fasolka szparagowa z pysznym sosem pomidorowym Są takie dania, które gdzieś tam widziałam i ciągle mi chodzą po głowie by je zrobić, tak było i z
Kuchnia na wzgórzu