Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta
Kolizje Smakówtylko mnie tu nie wyskakujcie z datami, wiem kiedy, retorycznie pytam, żeby dać wyraz swojemu niezadowoleniu z powodu kończenia się lata :-P). Zapraszam! Najsmutniejsze jest to, że nie ma warzyw. W oczekiwaniu na wielkie zmiany, nie chcieliśmy planować grządek, bo mogło się skończyć przedwczesną eksmisją roślin. Teraz wiemy, że można było śmiało siać, obsadzać i cieszyć się plonami... Trudno(...)owadów i delikatny miodowy zapach. I materiał na bukiety- ostatnio nawet w kwiaciarni w centrum miasta widziałam kwiaty nawłoci w sprzedaży. Marcinki powolutku zaczynają. Nie było takiej patelni jak rok temu, więc może znów będziemy mieć stołówkę dla motyli wzdłuż płotu. Mimo, że często więdnie, rudbekia jest bardzo dekoracyjna i przyciąga wzrok. Za to ją lubię
les mirabellesczarny, odrobina domowej vegety). Zostawiamy tak mięso aby przeszło smakami. Im dłużej tak poleży, tym lepiej. Najlepiej jeśli zostanie tak natarte, w lodówce, przez noc. Smażymy je na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Studzimy. Gotujemy brokuła. Woda może być lekko osolona, ale nie musi. Gotujemy go al dente. Studzimy, kroimy na małe cząstki całego brokuła - zarówno różyczki jak i trzon(...)tego jeszcze sprzyja urodzie, więc grzech nie dodać. Kupicie je tu: KLIK . Reasumując: Jest szybka, bo wiele rzeczy można robić na raz, Jest pożywna bo i mięsiwo i warzywa łączą się w niej w smaczną całość, Jest sycąca, kolejna porcja wynika z łakomstwa, nie z głodu, Jest pyszna - dla nas cholernie dobra, ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje
Wypisz WymalujPodejrzewam, że gdyby zadaniem było wskazanie dwóch składników, które doskonale pasują do siebie smakowo, to niewiele osób zaproponowałoby połączenie pora i migdałów. Jakiś czas temu zdarzyło
Even Better Foodwszystko co nam się zamarzy, co podsunie nam rozszalała wyobraźnia kulinarna czy wygłodzone podniebienie. Z pomidorem wszystko (no może prawie wszystko) jest możliwe. Świetnie wypada w zestawieniu z innymi warzywami, z bazylią, z rukolą, z serem, z mozzarellą (wiem, to też ser), na pizzie, na włoską nutę, przesiąknięty zapachem Prowansji czy po staropolsku w swojskiej zupie pomidorowej zaciągniętej śmietaną(...)oliwa z oliwek, sól. Przepis: Obrać czosnek, zmiażdżyć go albo drobno pokroić razem z pietruszką. Wymieszać z bułką tartą. Umyć pomidory, przeciąć na pół. Włożyć do garnka, albo do patelni, posolić i posypać mieszaniną czosnku, pietruszki i bułki tartej (przygotowanej uprzednio). Polać oliwą z oliwek. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIOOstatnio dni mijają zdecydowanie za szybko. Ani się obejrzę, a już mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu
Gotowanie to kochanieNie ma nic lepszego na lekką kolację niż zupa krem. Czasami najdzie człowieka ochota na takową, a tu za oknem wiatr i gradobicie, więc wychodzenie to
Kulinarne zapędy KokosaOdkąd kupiłam w Lidlu maszynkę do makaronu, jest on u mnie obowiązkowo raz w tygodniu. Przeważnie do rosołku, ale tym razem postanowiłam zrobić swoje własne tagliatelle
Kuchnia w czekoladzieTegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch
Smaczne ZdroweZłociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej
Kulinarna PolskaDzisiejsze pyszne zestawienie to por + boczek + dymka. Dość wyraźny w smaku krem z porów warto podkręcić dodatkiem boczku lub boczkowych chipsów. A dla dodania smaku odrobina
nietylkopasta.plpomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo wówczas ulec pokusie wprowadzenia jakiś nawiązań do kuchni azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób(...)zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt
Kulinarna PokusaCurry rybne z dorsza...danie dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz ryb 🐟 Jak już pisałam około tydzień temu, testuję nowe pasty warzywne od firmy Rolnik , które można
Kuchnia MagdaLeny