wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym(...)Farsz - ziemniaki obieramy i tniemy na cienkie plasterki, można pomóc sobie mandoliną, do czasu wykorzystania trzymamy plasterki w misce z zimną wodą, cebule kroimy w pióra 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy i smażymy cebule na średnim ogniu, często mieszając, powinna się lekko przyrumienić i zmięknąć, proces ten trwa ok 20 min, cebula musie się skermelizować, doprawiamy solą
Słodki Kompromismój kolejny przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób(...)łyżka miodu - 1/3 świeżej papryczki chili - 7-10 łyżek oliwy z oliwek - opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu do smaku - chleb na grzanki - prażone migdały na suchej patelni (zamiennie orzechy laskowe, nerkowca) W rondlu o grubym dnie, zeszklij czosnek, szalotkę i pokrojoną w kostkę dynię, dodaj chili i miód, całość niech się lekko skarmelizuje, ale nie przypali
SMYKWKUCHNIDziś ponownie bób w roli głównej. Wszystko dlatego, że bardzo go lubimy - ja i mąż, bo dzieci niestety nie. Gdy byłam mała to u babci
Przysmaki KarolkiPyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na
Oryginalny smakcebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki(...)nabiera pięknego koloru dojrzałej papryki. Smak tego dania przynosi mi na myśl Trogir, moje ulubione miejsce w Chorwacji. Jego obfite stragany, pełne dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Smak tamtejszej pljeskavicy i ulice pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu. Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych
kuron.com.plfalafele mają się składać przede wszystkim z namoczonej ciecierzycy – nie ma mowy o gotowaniu, używaniu tej z puszki albo o dodawaniu dużej ilości warzyw lub mąki. Jeszcze ważniejszy jest sposób mielenia ciecierzycy, bo chociaż można ją rozdrobnić w blenderze lub malakserze, to żeby falafele wyszły takie jak powinny, ciecierzyca musi być zmielona(...)oraz 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Masa jest dobra gdy ściśnięta w dłoni łatwo przyjmuje kształt. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na min.1godzinę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, warstwa powinna mieć ok.2-3cm. Nabierać po łyżce masy i formować małe spłaszczone kulki, ścisnąć je mocno, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać. Uformowane falafele wkładać
Smaczne Zdrowenowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź(...)Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład
Słodkości i nie tylkoSer parmezan można zastąpić innym twardym serem. To tak dla informacji dla tych co nie lubią parmezanu. Wykonanie ciasta do tarty , spód – brokuł rozerwać na
Kuchnia PokoleńMuszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest
Oryginalny smakPo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniKolejny przepis powstały we współpracy ze sklepem biozdrowie 24 . Już wspominałem kilka razy, że w tym sklepie są do kupienia fajne eko-produkty. I miła obsługa
Marder&Marder ManufactureCieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę
Jadło i czytadłoWitajcie :) Pogoda nas nie rozpieszcza i ostatnio ciągle jest szaro albo ciemno, więc postanowiliśmy wprowadzić trochę światła :) Najlepszym miejscem są kraje tropikalne, gdzie zawsze jest ciepło
vegetanieSzybki w przygotowaniu, może niekoniecznie piękny z wyglądu, ale bardzo smaczny. Uwielbiam taki makaron i jego prostotę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Pasja SmakuDzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo(...)duże jabłko opcjonalnie 1 główka czosnku szczypta soli, pieprzu, cukru, majeranku Sposób przygotowania Schab oczyszczamy i wkładamy do mleka na 4-6h. Schab osuszamy i nacieramy przyprawami. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy schab z każdej strony. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy. Czas duszenia zależy od wielkości mięsa
Mieszam w Garnku