warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:637/829)

ZUPA KREM POMIDOROWO-KOKOSOWA NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE 126

KREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli

Moja Książka Kucharska
SMAŻONY KUSKUS Z CEBULĄ I MOZZARELLĄ 148

To może być samodzielne danie (jest sycące!), ale może być również dodatkiem do obiadu (dziś u nas sąsiadował z dorszem). Pyszny. Chrupiący. Lekko słodkawy. Przekonał nawet

OliveandThyme
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 285

Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam

Wanilia i Kardamon
Poniedziałkowy "fit" - roladki z bakłażana 214

Przeglądając blogi kulinarne dziś jeszcze wszędzie królują babki wielkanocne i mazurki, a u Nas dziś "fit". I przyznam szczerze, że nie przygotowałyśmy na dziś żadnej babki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpinak w dziugasowym koszyczku 166

Szukałam pomysłu na podanie zwykłego szpinaku ( mielony-mrożony).Muszę zaznaczyć , że mnie osobiście ,, zielona breja" na talerzu zawsze smakowała i wolę taki szpinak od tego liściastego

Buniabaje w kuchni
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 153

organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 166

organizmu człowieka składniki). Mamy tutaj komosę ryżową, czarną fasolę, daktyle, ciecierzycę i pastę tahini. Do wegetariańskich burgerów dość długo się przymierzałam. Lubię bowiem kuchnię bezmięsną, lubię również strączki i warzywa. Kiedy w magazynie Jamiego Oliviera zobaczyłam zdjęcie takiego wege burgera, nie mogłam oderwać od niego wzroku. Ślinianki zaraz zaczęły intensywnie pracować i już wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis :) Burgery(...)zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy – 2 części wody) i gotować zgodnie z instrukcją

Moja Delicja
Zupa krem z kukurydzy 130

Przez lata nie gotowałem zup, bo zawsze szkoda było mi na nie czasu. Po co robić wodę z warzywami, jeśli można zjeść kotlecika, pizze, zapiekankę… Jednym słowem pożywniejsze dania. Zupy jadałem tylko wtedy, gdy tata lub mama ugotowali i postawili przed nosem. Po wyprowadzce z domu i przemyśleniu wielu spraw doszedłem wreszcie do tego, że w życiu nie chodzi(...)smaku Do podania – mleczko kokosowe i opcjonalnie cytryna lub limonka do skropienia Wykonanie: Pokrój ziemniaki w drobną kostkę i ugotuj je w bulionie. W między czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj kukurydzę i smaż kolejne 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garna z bulionem, dodaj przyprawy i zblenduj

Blendman
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 183

prowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła!  Andrea zaprosił nas do siebie w czasie(...)podstawowym (była np. na wyposażeniu w obu agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak przygotować grilla 174

owoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie)  możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki, warzywa pokrojone w plastry i małe owoce grillujemy na tackach. Podobnie jak mięso, także warzywa możemy marynować przez grillowaniem. Przecięte na pół i pozbawione pestek morele, nektarynki i brzoskwinie grilujemy na ruszcie przez około 6 do 8 minut przeciętą stroną do dołu. Polówki gruszek wymagają(...)rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone

Cztery Fajery
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 148

majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki tartego żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany czarny pieprz i sól do smaku Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną  cebulę, oraz dwa ząbki czosnku. Gdy się ładnie zeszkli, dodajemy mięso. Najlepiej jak będzie to mięso zmielone z kawałka. Ale jak będzie gotowe(...)śmietanką. Podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy aż się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa  sosu z e-book #smakjęzyka  , można go wzbogacać dodając warzywa jakie lubimy lub jakie akurat mamy w swojej kuchni. Jeszcze małe uwagi. Do wody nie dolewam oleju, ponieważ takich płatów po oleju sos nie chce się trzymać. Papier ułatwi nam wyjęcie

Dieta moja pasja
Zupa-krem z soczewicy 137

Ciepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac. Ta

Przysmaki Karolki
cukinia faszerowana tofu 216

Właśnie nastał sezon na cukinię i możemy kupić ją w baaardzo przystępnych cenach. Albo - znaleźć u siebie w ogródku :) Bardzo lubię cukinię i poza sezonem też

chili & sugar
Zapiekany ryż z warzywami i serem 149

Dzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy. Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance ryżowo-warzywnej

Marder&Marder Manufacture
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 177

Z bakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią. Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka

Ostra na Słodko