miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi(...)Studzimy Połowę kapusty pekińskiej siekamy, łączymy z ryżem i soczewicą, dodajemy jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy: szałwię, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, tymianek, sól. Dokładnie wyrabiamy rekami. Na patelni rozgrzewamy olej, z masy formujemy zgrabne kotleciki i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Sos pomidorowy: zagotowujemy litr wody z bulionem
Kolorowy Przepisownikszparagi.Musze przyznac,ze posrod innych warzyw wygladaly zjawiskowo. Fioletowe szparagi sa odmiana bardzo rzadko spotykana w handlu,gdyz po prostu trudniej je wyhodowac.Kolor szparagow zalezy bowiem od stopnia naslonecznienia warzywa podczas wzrastania.Gdy jest ono duze otrzymuje sie szparagi zielone,jesli uprawy okryje sie specjalnymi kopcami,wowczas otrzymuje sie szparagi biale,zas fioletowe sa forma posrednia.Czasem 1-2 dni w uprawie(...)obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukru z przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C) pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku z cytryny,lekko posolic na talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jest to pyszne, szybkie i rozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody. Kojarzy mi się z tą porą roku ze względu na kolory warzyw. Sposobów na leczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro. W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba(...)łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką
Fabryka pomysłówSałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, awokado, serem mozzarella i pomidorowym sosem winegret to idealna propozycja na weekendowego grilla. Lekka, sycąca i smaczna. Dwadzieścia
ale PysznieTej jesieni bez watpienia uleglam urokowi dyni :) Wczoraj Bea na swoim blogu opowiadala o wyprawie na farme dyniowa , pokazala nam bardzo fajne zdjecia, a to wszystko
Przysmaki KarolkiUwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko(...)minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej oraz włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka lekko się zarumieni. Jeśli lubicie bardziej zrumienioną bułkę, zrumieńcie ją najpierw
Moja Delicjaragù z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu danie, przypominające smak włoskiej lasagne z sosem bolońskim. A wegetarianom przypominam o moim wcześniejszym przepisie na tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami . Polecam serdecznie ;):) **** Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per il pranzo della domenica. Trattasi nello specifico di uno sfizioso piatto unico a forma di torta(...)szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. W ten sam sposób
La grande e la piccola cuocagrupy B poprawiające pracę układu krążenia. Pistacje to więc bardzo zdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli(...)pieprzem i chwilę miksuj. Na końcu dodaj oliwę i zmikusj, do uzyskania gładkiego pesto. Pesto może być gęste, ponieważ później rozrzedzimy je wodą z gotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej odrobię oliwy i usmaż na niej filet z łososia ok. 5-7 minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu
Chilli Czosnek i OliwaDo tego przepisu potrzebujecie ryżu arborio, który idealnie nadaję się do risotta. Po jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli
JaglusiaSpaghetti najbardziej smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest
Moja smaczna kuchniaSzaszłyki z wołowiny z papryką i suszoną węgierką znalazłam w starej kuchni serbskiej. Są one tam opisane jako jedno z tradycyjnych dań serbskich podawanych na specjalne
sierotka maRysia w kuchnikilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia. Choć(...)sandacza płytko naciąć nożem od strony skóry (w odstępach ok. 2 cm). Skropić oliwą, solą i pieprzem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od skóry. Zdjąć z patelni. Na patelnię wsypać 1/3 łyżeczki kuminu, garść świeżego koperku, dodać szpinak. Smażyć minutę. Zdjąć z ognia, dodać masło i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Na talerzach ułożyć sałatkę z buraków
W kuchni wieczoremwcześniej. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i przepłukaną soczewicę. Wszystko zalewamy niewielką ilością wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy podsmażone na rumiano pieczarki. Porcje gorącego gulaszu wykładamy na usmażony placek ziemniaczany, dekorujemy kleksem homogenizowanej, kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym oraz świeżą papryczką chili i posiekanym(...)razie potrzeby dolewamy więcej bulionu lub wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni, na 1 łyżce masła lub oleju, na dużym ogniu rumienimy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do garnka z gulaszem. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. W razie potrzeby można
cool and mintyJajko sadzone na szynce fot. Moja Książka Kucharska Jajka sadzone na szynce. Szybkie śniadanie na ciepło. Nie ma chyba nic bardziej szybkiego niż jajko sadzone na
Moja Książka Kucharskapora na dania bardziej sycące. Tak jak w lecie preferuje jakieś lekkie dania, tak na jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe(...)jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej patelni. Dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku (najlepiej nieobrane) i dodajemy majeranek. Ważne jest żeby co jakiś czas przemieszać grzanki, aby równomiernie się podpiekły. Pilnujcie, aby czosnek się nie przypalił ponieważ nada goryczy grzankom
PatiGotuje