warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:628/829)

Ziemniaki faszerowane słonecznikiem 205

Ogłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem.  Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna(...)ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny

Smakuje zdrowo
Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku 150

smak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter. Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy(...)Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.  Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę.  Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie

Roślinna - blog wegański
SOS PESTO Z RUKOLI 96

  Zielone pesto z rukoli  Prosty przepis na domowe pesto z rukoli i bazylii. Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią , czosnkiem i prażonymi orzeszkami

Moja Książka Kucharska
PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 144

Mięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla

Z Majeczką w kuchni
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 189

groszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył(...)zielonych szparagów W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 10 minut. Wrzucić do gorącej zupy. 1 łyżka oleju

Moja Delicja
Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą 172

Chodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła

Pobite gary Barbary
Papryka nadziewana serowym kuskusem 152

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 152

Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach

Oryginalny smak
Zielona fasolka i bób z masłem i bułką tartą 155

Bób w swoim życiu jadłam może dwa razy. Mało, prawda? Pamiętam jednak, że bardzo mi smakował. Dlatego też, kiedy przechodziłam obok mojego ulubionego straganu nie mogłam

Mango Papaja
Pierogi z dynią i jarmużem oraz kaszą jaglaną. Na doskonałym cieście orkiszowym. Zdrowo i smacznie. 169

dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html o warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości(...)studzimy. Po ostudzeniu blendujemy potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub zjeść ze smakiem posolone i popieprzone :)   Podczas pieczenia dyni obieramy cebule i czosnek i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze ok 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy króciutko. Potrzebną ilość

Naturalna Kuchnia
Zapiekanka szparagówkowa 163

Witam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar spotkać

sierotka maRysia w kuchni
Co Magda zrobiła w sobotę na śniadanie? 97

Nie bardzo wiedziałem jak nazwać tę potrawę, czyli jaki dać tytuł posta. Myślałem i myślałem, aż w końcu dałem taki jak widać :) No więc co Magda

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki nadziane 109

Zaplanowałam kolację rocznicową, ale nie zrobiłam zakupów...;) Improwizowałam z tego co wpadło mi w ręce i smak nas bardzo zaskoczył :) wyszukane czy romantyczne to to na

Kolorowy Przepisownik
KOPYTKA DYNIOWE 137

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też z upy co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania