warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:625/829)

Pikantna sałatka gyros z czerwoną fasolą 270

Jedna z najbardziej lubianych, chociaż można również ująć, że to jedna z najczęściej goszczących mięsnych sałatek na domowych uroczystościach - sałatka gyros. U mnie gości bardzo często

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szałołt ze grejfutym (Sałatka z grejfrutem) 159

Niyrołzki 1 sie czowiekowi zachce zjejś 2 cojsik lekszego 3 , żeby potyn niy trza bōło 4 bez godzina dochodzić do siebie i wypić trzi sznapsy 5

Chop w kuchni
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami 142

Piersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli

Oryginalny smak
Wędzone roladki z kurczaka z ryżem brokułowym 189

Inspirując się książka Konrada Gacy Kuchnia Fit postanowiłam stworzyć coś własnego i przyznam, że wyszło bardzo smacznie :-). Dowiedziała się, w trakcie lektury, że szczypiorek ma w

sierotka maRysia w kuchni
ZUPA KREM BROKUŁOWY 233

    Kolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z

Smaczne Zdrowe
KARKÓWKA PO CYGAŃSKU 128

grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie!  Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku.  Idealna(...)papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Karkówkę wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i kroimy w grubą kostkę. Kawałki mięsa oprószamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Następnie umieszczamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na mięsie wykładamy piórka cebuli, następnie pokrojone pieczarki, kawałki papryki i na wierzchu ogórki kiszone. Całość zalewamy sosem i przykrywamy naczynie. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Sos bolognese 119

szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane(...)bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek. Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni. Do mięsa

Kuchcik gotuje
Szpinakowe placuszki z twarożkiem i gruszką 162

dużo szczęścia na raz! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być za wysoka, bo placuszki będą się przypalać. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej

bistro mama
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 247

skorzystania ze sposobności. Jakkolwiek istnieją różne receptury na pieczoną perliczkę, to w wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona(...)ćwiartki. Czosnek obieramy. Grzyby w razie potrzeby płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli grzyby są dużych rozmiarów, tniemy je na mniejsze kawałki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej cebulę przez ok. 1 minutę – do zeszklenia. Lekko solimy i dodajemy nieco pieprzu. Cebulę przekładamy do brytfanny, w której będziemy piec

Kulinarna Pokusa
Ravioli z trzema rodzajami sera 187

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta(...)radełka, kroimy placek na małe kwadraciki (w miejscach łączenia się placków). Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi. Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy na papier kuchenny. Na patelnię wrzucamy ugotowane pierożki, podlewamy 3 łyżkami wody i posypujemy łyżeczką startego sera

W mojej holenderskiej kuchni
PLACUSZKI CUKINIOWO-MARCHWIOWO-SEROWE 136

Warzywne placuszki to pozycja u mnie na blogu , która cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Do zrobienia tych placuszków , wykorzystuję sokowirówkę. Podaję z gulaszem, sosem jogurtowym , zamiast zieniaków

Gotowanie Patki
Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 159

Dynia.  Ach jak ja lubię to warzywo!  I pomyśleć, że trafiło do Europy dopiero 50 lat po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba!  Inkowie uprawiali dynie już 4000 lat p.n.e. w rożnych odmianach i  w rozmaitych celach. Jest siostrą ogórka choć pewnie niektórym wydaje się to dziwne. Ja uwielbiam ją za kolor, troszkę mniej za smak(...)cytryny woda szczypta soli Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki placków. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smazymy placuszki z obu stron na lekko złoto, nie niezbyt dużym ogniu. Nerkowce zalewamy wrzątkiem na pól godziny. Po tym czasie odlewamy wodę a nerkowce wraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami 258

Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami Pierś z kurczaka w sosie z mascarpone i suszonymi pomidorami Pierś z kurczaka w sosie z

Kuchnia na wzgórzu
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 131

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku

Markowy smak
Tabbouleh z quinoa 148

Przepisów na tabbouleh –arabskie danie jest wiele, tak jak na polski sernik, uwielbiam ją za lekkość i wspaniały smak, może służyć jako zdrowa przekąska w ciągu

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania