warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:626/829)

Grillowany łosoś w sosie ostrygowym 119

Grillowanie to nie tylko karkówka, kiełbaska i kaszanka. Grillowane ryby są przepyszne, tak samo jak warzywa i równie warte uwagi. A łosoś? Taki z rusztu jest najlepszy... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy go na drugą stronę.    Limonkę kroimy na plasterki. Łososia układamy na rozgrzanym grillu – ewentualnie na patelni grillowej – i układamy na nim plasterki limonki. Grillujemy po 5 minut z każdej strony.   Pod koniec grillowania dodajemy na rozgrzany ruszt kilka szparagów, – ale dosłownie na moment, by zaostrzyć

Gotowanie i blogowanie
Cassoulet 196

też mamom, które chciałyby wykarmić drużynę koszykówki swojego syna ;)  Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą.  Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam(...)pół, marchewki w całości (oczywiście obrane), czosnek, liście laurowe i tymianek. Zalać całość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek

W kuchni wieczorem
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 150

Kolejna propozycja na danie z Newellą. Tym razem pokroiłam ją w cieniutkie paseczki, zmieszałam z przyprawami i zrumieniłam, dzięki czemu nabrała orientalnego smaku. Z dodatkiem grzybów

Oryginalny smak
Przedswiateczna rybka... 175

Jak pomysle o Swietach to zaraz nabieram ochoty na rybe. Oczyma wyobrazni juz widze te wszystkie pysznie przyrzadzone dania z ryb. W myslach wyczuwam nawet ich

Przysmaki Karolki
Pomidory faszerowane mięsem 153

Zawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku(...)odstawić na talerzu do góry dnem, żeby wyciekła część soku. Zagotować filiżankę wody, wrzucić ryż*. Gotować na małym ogniu aż wchłonie całą wodę. Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przesmażyć 1 posiekany ząbek czosnku. Dodać miąższ z pomidorów podsmażyć około 8 minut, aż pomidory zmiękną. Mozzarellę odsączyć, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać pozostały

Pełny talerz
Zupa pieczarkowa z makaronem 110

Zupa pieczarkowa z makaronem Jak już wielokrotnie podkreślałam , kocham zupy i nie ma tygodnia ,żebym jakiejś nie ugotowała . Oczywiście reszta rodziny żywi się inaczej , gdyż żadne

Ogrodnik w podróży
Pizza orkiszowa z kurczakiem 226

Ilość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 2h Składniki: Ciasto: – 160 g mąki orkiszowej typ 650 + do podsypania – 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 5g

Podwójnaporcja
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami. 225

Kapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie

Kuchnia z widokiem na ogród
Letnie przepisy – lekki obiad na upały cz 1. 103

wykrojonymi pestkami 2 cm kawałek imbiru – obrany i starty na tarce 3 czubate łyżki łuskanych nasion konopi lub mąki migdałowej płatki migdałów do dekoracji (podsmażone na patelni) Przepis na chłodnik z melona Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Podajemy schłodzone i posypane migdałami. Sałatka z ogórków kiszonych, karczochów i fasoli Lato to też czas sałatek, które pasują do dań(...)prostu polać sałątę i resztki kurczaka, który został nam z obiadu. główka sałaty rzymskiej na osobę – umyta i podzielona na osobne liście parmezan pokrojony w paski obieraczką do warzyw usmażona pierś lub 2 polędwiczki z kurczaka – pokrojone na kawałki sos: ząbek czosnku przetarty przez praskę 3 fileciki anchois łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego po pół łyżeczki

Ugotowane pozamiatane
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 189

Dzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków(...)grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto . Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilkę. Na patelnię wsyp kaszę i mieszaj drewnianą łyżką, aż dobrze pokryje

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z dynią i rybą 153

Rozpiera mnie kulinarna duma, dzieje się to szczególnie wtedy kiedy przygotowując jakąś potrawę, nie posiłkuję się żadnym przepisem, tylko swoją kulinarną intuicją. Ta potrawa przerosła moje

Jadło i czytadło
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli 91

Nadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z

Moja smaczna kuchnia
Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem 235

Szybki obiad z dodatkiem przygotowanych dzień wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają

Jaglusia
Placki ziemniaczana z natką pietruszki 142

Dziś kolejny smak mojego dzieciństwa. Otóż w roli głównej wszystkim dobrze znane placki ziemniaczane. Takie placki moja Mamcia przygotowywała najczęściej w piątek i już po powrocie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz i papryka faszerowana kaszą zapiekane w garnku 151

500 g mięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania