SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego
Martyna CooksSmaczne połączenie piersi z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Sama pierś mi osobiście jest trochę bez wyrazu, ale w takim zestawieniu bardzo mi
Kuchcik gotujePIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI Pizza pełnoziarnista składniki : ( 4 porcje ) 200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 100 ml letniej wody ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Ok. 7
Markowy smakSZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA Jajka uwielbiam pod każdą postacią, tak jak już pisałam przy okazji przepisu na omlet . Dzisiaj przyszła pora na wariację na temat klasycznego
Martyna CooksDzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to
Radość kipiąca uśmiechem.Mój dzisiejszy szybki obiad - domowy kebab na talerzu w sąsiedztwie młodych ziemniaczków z piekarnika. Powiem szczerze że dawno go już z mężem nie jedliśmy. Jako że
Kuchenne aromatylodówce, wykorzystując wszystkie zbędne elementy. Nieważne z czym, ważne, że zawsze smakuje! Tarty w naszym domu najczęściej pojawiają się latem i późną jesienią, w okresie obfitości warzyw. Wtedy też są one najbardziej urozmaicone i kolorowe. Zimą jednak tarta z groszkiem i kiełbasą spełni się w roli pożywnego posiłku, który nasyci i rozgrzeje. Do wykonania tarty śmiało(...)stopni Celsjusza. Cebulę obieram i kroję w półplasterki, szklę na oleju. Kiedy lekko zbrązowieje, dorzucam obrany i posiekany czosnek oraz majeranek. Kiełbasę / mięso kroję w małe kawałki. Wrzucam na patelnie i chwilę podsmażam. Zdejmuję z ognia do wystudzenia. W dużym naczyniu roztrzepuję jajka ze śmietanką i mąką. Dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekaną natkę pietruszki.Wrzucam wystudzoną kiełbasę
W kuchni Karmel-itkiprzyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka mam za sobą. A piszę(...)kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki (jedną pierś na ok. 4-5 części). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony, aż boczek będzie miał ładne rumiane kolory. Sos szpinakowo-śmietanowy: 150 g świeżego szpinaku lub 5 "brykietów" mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 śmietanki
bistro mamasposób, jak się go przyrządzało, ale pewnie działał skoro doczekał się takiej nazwy. No i właśnie Madzia przyniosła do domu pół kilo wężowych mordek - jak pieszczotliwie zaczęliśmy nazywać to warzywo. A dodam jeszcze, że wygląd ma taki jakiś zupełnie nijaki... Jakoś tak po prostu jak brunatne, brudne połamane patyki wygląda. Jakbym gdzieś na bazarze zobaczył to bym nawet złotówki(...)układamy na blasze nasmarowanej tłuszczem. Posypujemy roztartymi w palcach listami tymianku, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika na 25 minut. W tym czasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę (bardzo dokładnie natłuszczoną, najlepiej miejsce przy miejscy nasmarować masłem). Nie musimy wałkować, możemy w formie
Marder&Marder Manufacturektóre panują w naszym kraju, najchętniej zjadamy ciepłe, pożywne i rozgrzewające posiłki. Dla mnie od zawsze numer jeden na takie mrozy jest rozgrzewająca zupa z dyni i korzennych warzyw takich jak: marchewka i pietruszka. Podana z dawką zdrowych olejów zawartych w ziarnach słonecznika, dyni i płatków migdałowych, podana z chrupiącym lekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo(...)mieszanki ziaren: dyni, słonecznik i płatków migdałowych - płatki czosnku bądź suszony czosnek - oliwa z oliwek Na oliwie z oliwek podsmaż jarmuż z czosnkiem, przez około 2 minuty. Na suchej patelni zrumień, co chwilę mieszając ziarna. Gorącą zupę nalewaj na talerze, dodaj po 2 łyżki jarmużu i 2 łyżeczki mieszanki ziaren. Gotowe! SMACZNEGO! ŻYCZĘ DUŻO SŁOŃCA I CIEPŁYCH
SMYKWKUCHNIAndrzejki 2017 tuż tuż! Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami
Moja smaczna kuchniaKurczak Kapama to danie spotykane w krajach położonych przy basenie Morza Śródziemnego. Całość jest nieskomplikowana, za to bardzo aromatyczna. Dodajemy tutaj między innymi cynamon czy goździki
Poezja Smaków - blog kulinarnyJak na sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałaty bywają u nas często, gęsto, tak z 300 razy do roku. Zwykle powtarzamy ulubione smaki ale bywa, że zmieniamy w nich niektóre składniki
Smaczne Zdrowepyszną i prostą potrawę. Zapraszam:) Ryż + soczewica + cebula = pycha Powyższe równanie jest nieco naiwne, ale oddaje moją miłość do tego dania. Od dawna "ćwiczę" różne warianty ryżu z dodatkiem warzyw strączkowych i uważam, że jest w nich coś niesamowitego - sycą, rozgrzewają i poprawiają mi nastrój . Stanowią znakomity wegetariański posiłek - łącząc ryż i soczewicę czy fasolę, uzyskujemy świetne pełnowartościowe białko(...)brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu ( u mnie basmati ) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmij przykrywkę i smaż dalej cebulę, aż stanie się
Chilli Czosnek i OliwaPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego
Oryginalny smakOsobom rzadko gotującym i przygotującym posiłki lub też jedzącym w bardzo tradycyjny sposób często wydaje się, że zdrowy posiłek musi być bardzo czasochłonny, skomplikowany, wyszukany, a
Fitsweet.meUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba
zabawa smakiem