warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:640/829)

Makaron podgrzybkowy i zatrzęsienie grzybowe 225

Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych

sierotka maRysia w kuchni
Błyskawiczny omlet z pomidorami 263

Błyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami 199

Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze

Moja smaczna kuchnia
Fasolowa z chipsikami kiełbasianymi 213

W moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu

sierotka maRysia w kuchni
Samosa 118

znaczenia bo przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy(...)ugotować, wystudzić i kiedy jeszcze letnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki po utłuczeniu nie powinny mieć konsystencji gładkiego puree ale nadal wyczuwalne powinny w nich być małe kawałki. Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, na który dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, imbir oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć kilka sekund a następnie dodać suche przyprawy (kardamon, kurkumę, słodką paprykę, kminek

mecooks
Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami 196

Stek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz

Kuchnia na wzgórzu
Wężymord czy scorzonera? Ujarzmić czarny korzeń. TU I TAM # 33 229

inaczej scorzonera, nazywany był przez Rzymian "zimowym szparagiem". Po latach zapomnienia, wężymord przeżywa swój triumfalny powrót. Jako warzywo uprawiany był we Francji od XIII wieku, a wcześniej we Włoszech. Warzywo stało się modne w Europie za sprawą Ludwika XVI, który wierzył w jego zbawienną moc dla żołądka.  Wężymord należy do roślin koszyczkowych, rosnących dziko w środkowej i południowej Europie(...)kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym ogniu przez ok. 10  minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje i będzie bardzo miękki w środku.  Wraz z oliwą przełożyć ząbki

KUCHARNIA
dżem rabarbarowo-różany 275

Nie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam

chili & sugar
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 169

techniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 298

zaleceniami na opakowaniu i zobaczyć jaki będzie efekt. Zgodnie ze wskazówkami wyjęłam pierś z folii i umieściłam skórą do góry w załączonej foremce. Wrzuciłam do nagrzanego piekarnika razem z warzywami i gdzieś tak w połowie pieczenia odlałam do garnuszka część wytopionego tłuszczu, oczywiście do wykorzystania w przyszłości np. do smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się(...)objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj sos z palonego masła. Rozpuść masło na średnim ogniu na małej patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masło zbrązowieje, uważaj żeby nie przypalić! Dodaj czosnek i smaż przez 30-45 sekund, następnie dodaj szałwię, wymieszaj i zdejmij z ognia

karmelowy
OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 173

techniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when

Martyna Cooks
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 240

problemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu(...)Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie 2 ząbki czosnku z solą (1/2 łyżeczki), szybko podsmażcie na maśle, żeby się zeszkliły i wsypcie kurkumę. Mieszając, smażcie jeszcze

Karo in the Kitchen
Wołowina w winnym sosie 127

Od czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy

Right Behind The Kitchen