Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniBłyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze
Moja smaczna kuchniaW moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu
sierotka maRysia w kuchniznaczenia bo przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy(...)ugotować, wystudzić i kiedy jeszcze letnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki po utłuczeniu nie powinny mieć konsystencji gładkiego puree ale nadal wyczuwalne powinny w nich być małe kawałki. Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, na który dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, imbir oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć kilka sekund a następnie dodać suche przyprawy (kardamon, kurkumę, słodką paprykę, kminek
mecooksStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz
Kuchnia na wzgórzuinaczej scorzonera, nazywany był przez Rzymian "zimowym szparagiem". Po latach zapomnienia, wężymord przeżywa swój triumfalny powrót. Jako warzywo uprawiany był we Francji od XIII wieku, a wcześniej we Włoszech. Warzywo stało się modne w Europie za sprawą Ludwika XVI, który wierzył w jego zbawienną moc dla żołądka. Wężymord należy do roślin koszyczkowych, rosnących dziko w środkowej i południowej Europie(...)kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym ogniu przez ok. 10 minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje i będzie bardzo miękki w środku. Wraz z oliwą przełożyć ząbki
KUCHARNIANie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam
chili & sugartechniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when
Martyna Cookszaleceniami na opakowaniu i zobaczyć jaki będzie efekt. Zgodnie ze wskazówkami wyjęłam pierś z folii i umieściłam skórą do góry w załączonej foremce. Wrzuciłam do nagrzanego piekarnika razem z warzywami i gdzieś tak w połowie pieczenia odlałam do garnuszka część wytopionego tłuszczu, oczywiście do wykorzystania w przyszłości np. do smażonych na gęsim tłuszczu ziemniaczków:). Po wyjęciu z piekarnika okazało się(...)objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie przygotuj sos z palonego masła. Rozpuść masło na średnim ogniu na małej patelni i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż masło zbrązowieje, uważaj żeby nie przypalić! Dodaj czosnek i smaż przez 30-45 sekund, następnie dodaj szałwię, wymieszaj i zdejmij z ognia
karmelowytechniki. Ja pomagam sobie podnosząc patelnię i manewrując nią podczas używania łopatki. Podsmaż wszystko przez chwilę jeszcze i zdejmij z patelni na talerz podważając i delikatnie zsuwając omlet z patelni. Wash the eggs, lamb’s lettuce and clean carefully the mushrooms. Knock the eggs into a bowl, add milk and whisk it thoroughly with a fork or whisker(...)minutes more and take it off the pan gently by sliding it off it, help yourself with a scoop if needed. Teraz wystarczy dorzucić trochę zieleniny czy warzyw (np.: pomidora) i jeść na gorąco, bo – uwaga – szybko stygnie! Now all you have to do is to add some greenery or vegetables (for eg. a tomato) and eat when
Martyna Cooksproblemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu(...)Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie 2 ząbki czosnku z solą (1/2 łyżeczki), szybko podsmażcie na maśle, żeby się zeszkliły i wsypcie kurkumę. Mieszając, smażcie jeszcze
Karo in the KitchenOd czasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy
Right Behind The Kitchen