Bez względu na porę roku grzyby są wszędzie. Nie mam na myśli grzybów z którymi walczymy tylko te naprawdę smakowite. Od suszonych po mrożone aż po
Right Behind The KitchenDanie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu
Kuchnia domowa Anisosy. Makaron wytwarza się z semoliny i wody, bez użycia jajek, dlatego uznaje się go za składnik kuchni ubogich. Podaje się go z prostymi, raczej bezmięsnymi sosami na bazie warzyw i grzybów. Najczęściej strangozzi łączy się z oliwą i czarną truflą (również dumą regionu) lub pikantnym sosem pomidorowym. Makaron ten jest zawsze wytwarzany ręcznie. W formie suszonej można go kupić(...)toskańskim pici lub bucatini , linguine , ewentualnie spaghetti sól do smaku sporo świeżo zmielonego pieprzu pęczek posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Do dużej patelni wlej oliwę i dodaj czosnek oraz suszone chilli. Smaż na małym ogniu przez 1 minutę. Teraz wlej pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj sos na małym ogniu przez
Chilli Czosnek i OliwaCześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Rzodkiewki oczyść i pokrój w plastry. Dressing: Szalotkę i szczypior pokrój
Moja pasja smakuJeśli chcemy aby komosa nabrała orzechowego posmaku, przed gotowaniem należy po wypłukaniu nasiona należy odstawić do całkowitego wyschnięcia, a potem podprażyć je przez około 5 minut na suchej patelni, na średnim ogniu, oczywiście cały czas mieszając. Można też pominąć prażenie i opłukaną komosę wsypać do wrzącej wody. Gotujemy w proporcjach 2:1, czyli 1/2 szklanki nasion gotujemy(...)wlałam oliwę, ocet, sok z cytryny, dołożyłam czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze doprawiłam solą i pierzem, a następnie wszystko energicznie wymieszałam widelcem. Ugotowaną komosę wyłożyłam do miski, wsypałam warzywa, wymieszałam i zalałam sosem vinegret, wymieszałam ponownie aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki. To tyle. Prawda, że prosto? Czas jaki potrzebujemy do przygotowania sałatki to czas gotowania komosy, czyli jakieś
Blondynka Gotujejest ryż odmiany Arborio. Ważne jest aby nigdy nie płukać ryżu! Każda odrobina skrobi z tego rodzaju ryżu sprawia, że risotto jest takie kremowe. Condimenti - przyprawy, dodatki - mięso, warzywa, owoce morza, ser, lub jakikolwiek inny dodatek, który nadaje risotto indywidualny charakter. W zależności od przepisu dodawane są na początku, w trakcie lub pod koniec gotowania. Dodatkowe porady(...)namaczania. Grzyby pokroić w kostkę. Brodo: Przygotować bulion, użyłam bulion z kostki, dodać do niego wodę od namaczania grzybów. Postawic na ogniu, aby powoli się gotował. Soffritto: Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie roztopić 2 łyżki masła i łyżkę oliwy. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli, należy jednak uważać, aby nie zbrązowiała! w razie potrzeby
Codzienne GotowanieZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)ciasto podwoi swoją objętość. Farsz : W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem
Codzienne GotowanieDzisiaj bardzo smaczne pierogi, które znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam
Oryginalny smakZapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku Ostatnio mój wzrok zatrzymał się na bakłażanie w trakcie zakupów i cóż było zrobić kupiłam bakłażana :) Zapiekanka z bakłażanem
Kuchnia na wzgórzumój ulubiony miesiąc nie tylko ze względu na pięknie kwitnące bzy, ale także na różnorodność moich ulubionych warzyw. Co więcej, maj to jedyny miesiąc kiedy można dostać szparagi. Nie wiem jak wcześniej mogłam żyć bez nich – teraz z niecierpliwością oczekuję, gdy tylko pojawią się w sklepach i na targach. Szparagi to nie tylko smak, ale także cenne właściwości. Zawierają(...)nich końcówki. W garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzącej wody włóż szparagi, gotuj je ok. 3 minut. Szparagi możesz też ugotować na parze. W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj mąkę, sól i pieprz. Zmniejsz ogień. Bardzo energicznie mieszaj dolewając mleko. Gdy składniki się połączą (powinno to trwa ok 1 minuty). Zdejmij z ognia. Sos nie powinien
365 dni dookoła kuchniaromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie(...)połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć do garnka, w którym robisz zupę i gotuj na małym ogniu
ale Pyszniepapryka faszerowana Papryka faszerowana to jedno z lepszych dan. Na Ukrainie taka papryka jest uwielbiana i gdy pójdziemy do kogoś, w gości i takie danie znajdzie
Kulinarnie z Polką na KresachDziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej . I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana
Smaczne Zdrowesojowy, rozdrobniony czosnek, miód oraz Musztardę Kielecką starofrancuską. Całość odstaw na minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin. Zamarynowaną polędwiczkę podsmaż na suchej mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 180°C przez 20 minut. W tym czasie przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną(...)przygotowałem niebiański sos na bazie papryki. Kiedy brakuje czasu, ułatwiam sobie życie w kuchni. Dlatego użyłem sosu który zrobi za nas całą robotę. Połączy smak warzyw i przekształci składniki w perfekcyjną całość. Podsmażone warzywa podlałem Sosem Kieleckim meksykańskim (LINK) ,który cechuje się zdecydowanym pomidorowo – paprykowym smakiem i wyjątkowym aromatem świeżych ziół
kuron.com.plBardzo lubię ten gulasz. Tym bardziej o tej porze roku kiedy można użyć do niego świeżych pomidorów i papryki. Właśnie trwa sezon na te warzywa. Pomidorki miałam swoje, więc miałam jeszcze większą przyjemność z przygotowania :) W sezonie zimowym używam swojskiego przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki. Gulasz można podać na różne sposoby, z ziemniakami, kaszą, chlebem, ale najbardziej lubimy(...)smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Gotować już bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował. Ja dodatkowo zagęszczam mąką, ale to już jak kto lubi. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek. Taką zasmażkę przełożyć do sosu i wymieszać żeby wszystko ładnie się połączyło
Agusiowe smakołyki