Uwielbiam zupy, takie jak szczawiowa szczególnie. Dlaczego? Bo kwaśna, bo lekka, bo smaczna- po prostu idealna. Nie wiem jak u Was, ale u mnie ciężko o
Pobite gary BarbaryMakaron z kremowym sosem z bobem Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem Bób uwielbiam, ceny za jeden kg startują zawsze z najwyższej możliwej .. a
Kuchnia na wzgórzukuchniach świata i po tym czasie bardzo zatęskniłam za powrotem do domu, czyli sezonową, lokalną kuchnią. Taki ton przebijał się zresztą w ostatnim poście . Coraz bogatsze w warzywa i owoce stragany aż krzyczą do mnie, żebym przestała się wygłupiać i szukać wymyślnych składników tylko po to, żeby przygotować klasyczne danie z innej części świata, kiedy tuż pod nosem czekają(...)puszki 300ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 cm kawałek sera grana padano sól i pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania Bakłażany kroimy 5mm plastry i grillujemy do zbrązowienia na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej (bez tłuszczu!). Cebulę i czosnek drobniutko siekamy. Na patelni, na oliwie podsmażamy wołowinę do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż zmiękną. Dodajemy pomidory
W kuchni wieczoremUwielbiam szakszukę! Jem bardzo często, z przeróżnymi dodatkami i zazwyczaj na obiad, a nie na śniadanie. Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to
Mienta blogpierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu(...)smaku Instructions Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 30 minut. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Posiekać cebulę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę aż zmięknie i będzie rumiana. Natkę posiekać. Mięso oddzielić od kości i umieścić w blendrze/robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki i całość zblendować na gładką masę, doprawić
Cooking for Emilysmaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące. Kupując cukinię(...)wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem posypanym dymką lub szczypiorkiem i pokrojonym
Moja Mama GotujeUwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam
Pobite gary BarbaryKocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy
Życie zamknięte w smakuDziś CUKINIA. Kiedyś moja zmora - nie cierpiałam warzywa, które nie ma smaku, jest sflaczałe i właściwie po co to jeść? Oczywiście było to echo źle podanej mi cukinii po raz pierwszy, po raz drugi... i tak dalej. Sama też popełniłam kilka dań z jej udziałem, które do najwspanialszych nie należały. ALE. Kiedy zaczęliśmy gotować w nowy sposób okazało się(...)minimum, po bliżej nie określonej chwili wyłączyć całkiem i zostawić. W międzyczasie: - obrać i pokroić pieczarki na niezbyt małe kawałki, podsmażyć na patelni z cebulką (lub bez, jak kto woli), posolić i lekko popieprzyć, - mieszając pieczarki pokroić cukinie na kawałki w sam raz do jedzenia i na razie zostawić, - pokroić papryki na kawałki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka jaj; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli; Sól(...)nałożenia farszu. Farsz: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a całość lekko
Gospodyni Miejskaktórych kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować(...)moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij jajka, które następnie rozbełtaj. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Plastry bakłażana obtaczaj najpierw w mące, następnie w jaku, a na końcu w orzechowej panierce. Smaż na złoty kolor z obu stron, następnie odsącz na ręczniku
Chilli Czosnek i OliwaKotlety, o których poniżej, zrobiłam raz i wyszły tak dobre, że z innymi nie kombinuję, jak mam już jakieś robić to tylko te - roboty mało, dobrych kotletów dużo, zmarnowanych warzyw zero a za to węglowodanowe bombki, po których nawet okruszki nie zostają... A robi się je tak: - szklankę kaszy gryczanej niepalonej oraz - szklankę soczewicy czerwonej przepłukujemy, wrzucamy RAZEM do jednego(...)daje się formować w kulki. NICZEGO NIE DOSYPUJCIE, PLEASE! Podzielę się z Wami patentem na lepienie tych kotletów tak, żeby wyglądały ładnie i nic się nie rozpadało na patelni. Najpierw formuję kulki takie, jakie się udają, jednym cięgiem, bez płukania rąk po drodze i innych wygibasów. Układam je na desce (z tej ilości wyszły mi dziś 22 sztuki). najpierw
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbrakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja(...)godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce. Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty
OstryKęsbrakuje. Tym bardziej warto wprowadzić lżejsze, a nawet postne dni w tygodniu. Tym razem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja(...)godziny (razem z przyprawionym mięsem) w chłodne miejsce. Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty
OstryKęsWczoraj przygotowałam ekspresowe danie makaronowe, które było nie tylko smaczne, ale i syte. Mnóstwo kolorów, papryka, pomidory, oliwki i włoskie akcenty czyli oliwa, parmezan i świeża
Moja smaczna kuchnia