Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;) Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na
Kuchnia na wzgórzuNiby tak samo...a inaczej. Wystarczy ,że dodałam pomarańczy i soku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki
potrawyregionalnechili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie(...)minimum i gotować pod przykryciem przez godzinę, mieszając od czasu do czasu (po tym czasie mięso powinno być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około
Even Better Foodogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo. Mieszam więc coś "solidniejszego", bardziej zimowego. Ten przepis znalazłam w najnowszej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy", którą(...)minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy
bistro mamajest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części. Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce - nie ma już miejsca na zacieki od majonezu czy pozostałego kawałka(...)bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym nadmiar wody czy tłuszczu opada z powrotem do garnka/patelni. Przydałaby mi się jeszcze wysoka patelnia i komplet do smażenia bez brudzenia kuchni będę mieć idealny. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena szpatuły waha się 18,00 zł do 25,00 zł. Ostatnie
Gotowanie i blogowanieswoimi plonami. Mamy chrupiące, świeże warzywa, słodkie truskawki i poziomki, a także aromatyczne zioła. W szklarni zaczynają dojrzewać pomidory i zawiązuje się papryka. Mam dostęp do niepryskanych, sezonowych warzyw i to na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu moje gotowanie uzależnione jest od rytmu jaki panuje w przyrodzie. I tak, gdy przerywam buraczki, na stole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką(...)przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe roladki zdejmujemy z patelni
Rozpustne gotowanieTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zasmakowała mi soczewica z tego przepisu że postanowiłam ją zrobić jeszcze raz dodając więcej warzyw i innych składników. Doprawiłam po swojemu dorzuciłam to i owo, podlałam obficie winem i dłużej gotowałam soczewice żeby była bardziej miękka na życzenie lubego. Wyszło danie idealne na styl azjatycki nadające się na obiad jak i również do pracy na II śniadanie. Składniki (1 próbny(...)włączonym mikserem i dopiero jak składniki się trochę połączą włączam najwyższe obroty bo już nie raz jak od razu zaczęłam mieszać miałam mąkę wszędzie w kuchni). Odstawiamy na chwilę. Patelnie spryskuję olejem (ja mam tak specjalną do naleśników) i rozgrzewam. Łyżką wazową nakładamy masę naleśnikową i smażymy naleśniki z każdej strony. Do garnka wrzucamy naszą soczewice i zalewamy wodą (proporcje
Piekielna Kuchnia Patikasza, bo słonecznie żółta – kukurydziana. Ugotowana na gęsto, po włosku, z serem i ziołami, jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosolić, lekko pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i na średnio wysokim ogniu smażymy grzyby do zezłocenia, co jakiś czas potrząsając patelnią. Do grzybów, gdy już złote i rumiane, dodajemy pokrojoną cebulę. Na mniejszym
Karo in the KitchenMinęły już prawie 2 tygodnie od kiedy wróciliśmy z wakacji. Wciąż tęsknimy za tamtejszym jedzeniem. Grecy / Kreteńczycy wiedzą co to dobra kuchnia, czyli taka, która skrada
ClauditteMissCookingłyżki mąki •zioła świeże,sól,pieprz, Przygotowanie: Mięso pokroić w poprzek włókien na 1-1,5 cm plasterki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, włożyć mięso i obsmażyć je z każdej strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem(...)myjemy i tniemy na paseczki. Z kopru odcinamy zielona część część ,usuwamy korzonek i zewnętrzne twarde liście, Calość przekrawamy na pół i tniemy w cienkie paseczki Tak przygotowane warzywa przekladamy do miski i wrzucamy kilka kostek lodu, ten zabieg sprawi, że warzywa staną się bardziej chrupiące. Po 10 minutach odcedzamy je i i polewamy sosem zrobionym
w mojej kuchniwiejski? Nie, to nie jest moment na hamburgera, ale na obiad, który nie może się nie udać, a na dodatek jest sycący i pyszny! Co to takiego? Kurczak z warzywami! Trochę zastanawiałam się nad faktem, czy wypada w ogóle zamieszczać tutaj taki przepis. Szczególnie poprzez wzgląd na poziom jego trudności mieszczący się pomiędzy ugotowaniem wody i budyniu. Jednak po dłuższej(...)fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka Pod koniec smażenia przyprawiamy według uznania Dodajemy mieszankę warzywną i smażymy pod przykryciem około 10 minut Niecałe 20 minut i mamy pyszny obiad na talerzu
peanutbuttermonsterWakacyjne poranki mają to do siebie, że nigdzie nie muszę się spieszyć. Bardzo to sobie cenie. Cieszę się każdym takim dniem, bo już niebawem te dobre
Przysmaki Karolkibędzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie. Sos pomidorowy: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, bazylię i oregano. Mieszamy i trzymamy na ogniu(...)przygotowaniu. Najważniejsze jest to, że dieta ta nie jest krótkotrwała tylko uczy prawidłowych nawyków żywieniowych. 3. Naturalna suplementacja stosowana w Naturhouse oparta jest na wyciągach roślinnych - ziół, owoców i warzyw, które mają za zadanie nie tylko wspomóc odchudzanie, ale także odżywić i oczyścić organizm. Każda kuracja dopierana jest indywidualnie do predyspozycji organizmu tj. wieku, stanu zdrowia czy stylu życia, dlatego
Kuchnia MagdaLenyrozpływając się przy okazji w oparach z garów ... :) Proponuję wybrać się z samego rana (kiedy jeszcze jest do wytrzymania!) na ryneczek i zakupić kilka warzyw ... No tak, ale warzywa to przecież jeszcze nie obiad. :) Zróbmy zatem z nich przepyszny, cudownie letni chłodnik! A jeśli skorzystałaś/eś z mojego przepisu - będę cudownie szczęśliwa, jeśli wyślesz mi zdjęcie Twojej wersji(...)smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie cytryną jeśli chłodnik wydaje się mało kwaśny. Gotowy chłodnik wstawić do lodówki, aby porządnie go schłodzić. Chleb pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek usmażyć grzanki. Chłodnik podawać z gotowanym jajkiem oraz grzankami, przyozdabiając talerz szczypiorkiem, koperkiem oraz pędami słonecznika. Smacznego
Garniec MagalieMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to cukiniowe placuszki. Są naprawdę smaczne. Podane z gulaszem czy po prostu z łyżką jogurtu naturalnego będą stanowić wspaniały posiłek. Składniki; 1
Radość kipiąca uśmiechem.Jedliście kiedykolwiek sos z nerkowców? Jeśli nie, to musicie to zrobić! Jest delikatny, kremowy, o lekkiej nucie kokosa. W przepisie użyłam makaron zrobiony z mąki ryżowej
Jaglusia~omlet z ciecierzycy z borówkami i domowym wegańskim kremem czekoladowym z ciecierzycy~ Nie mogłam zdecydować się na zdjęcia, wybaczcie :D Dzisiaj będzie ciekawy dzień - po praktykach
breakfast of dreamsKurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel
Restauracyjka Literacka