warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:620/829)

Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 212

posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs , ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać(...)Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru) połączyć w jednym rondlu i zagotować do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Na osobnej patelni skarmelizować na średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać

Jem więc Jestem
Fasolka Szparagowa w Śmietanie z Warzywami 100

Propozycja na smaczne danie z fasolki szparagowej z warzywami w śmietanie, w tamtym roku robiłam podobną fasolkę tylko że z mięsem, tym razem nie dodawałam mięsa a dodałam więcej warzyw, jest bardzo smaczna według moich domowników, więc polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 1 kg fasolki szparagowej do wody w której będę gotowała fasolkę: 1 łyżka masła 1 łyżeczka cząbru(...)gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do selera. Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do selera. Końcowe przygotowanie dania: Jeżeli nie mamy wystarczająco dużej patelni to możemy danie przygotować w rondlu. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 3 minuty. Następnie dodaję seler, pieczarki, paprykę i całość duszę na małym ogniu

Uwaga Babcia Gotuje
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 215

posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać(...)Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru) połączyć w jednym rondlu i zagotować do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Na osobnej patelni skarmelizować na średnim ogniu cukier (aż usyska ciemno- bursztynowy kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać

Jem więc Jestem
Bakłażany faszerowane mięsem i ryżem 149

Przez ostatni miesiąc miałam dostęp do pysznych, ekologicznych warzyw z hodowli SGGW. Dzięki mojej najmłodszej siostrze, studentce tejże uczelni dostałam od opiekunów szklarni młodziutkie bakłażany. Miały najwyżej 10-12 cm długości. Wyglądały tak ślicznie, że nie mogłam ich pokroić i wrzucić do pomidorów, jak zrobiłam to z większymi egzemplarzami w przepisie na Bakłażany w pomidorach. Takie maleństwa zasługiwały na odpowiednią(...)minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko. Dodać ajwar i wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni

Kulinarne Inspiracje
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 162

bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur  - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis(...)kawałki. Ugotowane liście odcedź i porządnie odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie dodaj posiekane anchois, całe oliwki i dokładnie wymieszaj.  Gorącą mieszaniną z patelni

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami 129

szczęście już lada dzień wylatuję na Sycylię, gdzie nie ma opcji, by spotkał mnie deszcz :). Już nie mogę doczekać się chwili, gdy będę zajadać się pełnymi słońca owocami i warzywami, czy owocami morza z Morza Śródziemnego… Dlatego chciałabym podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne, cytrynowe risotto z pysznymi krewetkami i zielonymi szparagami. Sezon na szparagi powoli się kończy(...)przejmujmy się, one są tylko do dekoracji. Bulion zagotowujemy w rondelku. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde i białe końce. Łodyżki kroimy w plasterki, główki pozostawiamy w całości. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki, doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę po obu stronach i wyjmujemy

Be Fit Be Strong
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą 222

Ziemniaki często kojarzą nam się jako dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Indyk duszony z cukinią szybki obiad 222

Indyk duszony z cukinią szybki obiad Indyk duszony z cukinią, czyli pyszny pomysł na szybki obiad.        Indyk duszony z cukinią to pomysł

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 241

Zbliża się lato a co za tym idzie upały... w taką pogodę mam zawsze ochotę na ogromne ilości zieleniny ale podanej z fajnym sosem i dodatkami

sierotka maRysia w kuchni
.1123. tofu omlet na słodko 176

~ryżowo-kokosowy omlet z tofu z marchewką (w środku), podany z mini-gruszkami i domowym dżemem wiśniowo-kardmonowym~ Proszę dzisiaj o 8.40 o wsparcie duchowe i

breakfast of dreams
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 162

Przyjechała do nas Magdy mama. Więc trzeba się z dobrej strony pokazać :) Znaczy się paszę jakąś trzeba przygotować, niech teściowa zje nieco, w końcu też człowiek

Marder&Marder Manufacture
Pikantne paprykowe leczo z grzankami 162

Zapraszamy na szybkie i pikantne leczo. Przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu, a propozycja idealna i na obiad jak i na kolację. Świetnie nada się do

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowe kotleciki 126

Z takich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania! Tak było i tym razem! Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje

Ostra na Słodko
Kukurydza na ostro 286

Kolejny przepis kuchni indyjskiej! Wkroczyła ona ostatnio do mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;) I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie

Ostra na Słodko
Szarlotka z bezą i robot kuchenny MRK-05 158

suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie jabłek Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę lub zetrzeć na tarce o bardzo dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka przełożyć na patelnię, dodać cukier i przyprawy i cały czas mieszają smażyć około 5-10 minut. Jabłka nie powinny się rozgotować. Beza 4 białka 200 g cukru pudru 1 płaska łyżka stołowa mąki(...)pracy w wysokiej temperaturze przystawka do ubijania piany z białek, lekkich kremów i sosów mieszadło do wyrabiania ciasta dwustronna tarcza o grubych oczkach do krojenia w plastry i siekania warzyw i owoców tarcza do ucierania ziemniaków lampka kontrolna stanu pracy uchwyt do zawieszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania