warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:620/829)

Parówki po meksykańsku 237

Składniki: 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki , z indyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2

Gospodyni Miejska
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami 218

Od dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z grzybami leśnymi 200

Sezon grzybowy w pełni... jako zapalona ,,grzybiara" wybrałam się z Małżonkiem i Rodzicami do lasu pod Zwierzyniec i nazbieraliśmy 2 kosze pełne grzybów i to nie

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej 198

Niekiedy bywa tak, że "coś bym zjadł". W głowie pustka, czasami trudno szukać głębiej, bo połączenia nerwowe w mózgu nie są już takie jak za młodu

Right Behind The Kitchen
Włochy: Kurczak cacciatore 209

p { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś część druga poprzedniego wpisu, czyli przepis na mięsko idealnie pasujące do risotta, przedstawiam Wam kurczaka cacciatore, czyli w wersji po

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos 220

W ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z białych szparagów 179

Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą

Kolizje Smaków
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 352

Jak już kiedyś pisałam u siebie na facebooku kiedyś M. przyrządził mi wspaniały makaron z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą. Zarówno szpinak , jak i kurczak tak niesamowicie

Ostra na Słodko
Barszcz ukraiński 332

Barszcz ukraiński to pożywna i wyjątkowo smaczna zupa, która na Ukrainie podawana jest z pampuszkami , czyli małymi bułeczkami polanymi oliwą z czosnkiem. W polskiej wersji do

Oryginalny smak
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 190

brak glutenu (niestety na opakowaniu nie ma licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa, jest za to podróbka, która nie gwarantuje braku śladowych ilości glutenu) szybka obróbka (2-3 minuty na patelni i gotowe) zawartość rozpuszczalnego błonnika – 4,5 g na 100 g neutralny smak – przejmuje smaki użytych przypraw, nadaje się do wielu dań. Dla niektórych to może być wada dostępny(...)jajek – nadaje się dla wegan, osób z nietolerancją i alergią kilka smaków do wyboru: groch,  groszek zielony, soczewica czerwona, ciecierzyca i biała fasola pozwala wzbogacić dietę w warzywa duża zawartość błonnika duża zawartość folianów i potasu, inne składniki także są na przyzwoitym poziomie (w tabelce poniżej macie porównanie wartości odżywczej mąki z której powstaje ciemny makaron pełnoziarnisty

Powiedz dietom nie
Pikantne piersi z kaczki z sosem wiśniowym, grzybami shimeji, kaszą i sałatką 231

Czy kuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane

Passions hobbies life
Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym 313

przekór pogodzie jaką mamy za oknem, dziś danie lekkie i wiosenne (w końcu już marzec!): podsmażone kawałki piersi kurczaka z warzywami i czosnkowym dipem zawinięte w placki tortilli. Ja użyłam pomidorów i mixu sałat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno(...)cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć

MyCookBook.pl
Fasola szparagowa po chińsku 236

W jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z cukinią 193

Makaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)parmezanu (opcjonalnie)  sól i pieprz do smaku Do posypania: starty ser świeży pieprz posiekana mięta   Wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazówki na opakowaniu. Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się

Apetyt na Zielone
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 211

różnorodność.  Zaatar , za'atar , zatar , zatr lub satar to nazwy (i to jeszcze nie wszystkie)  bardzo popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, Maghrebu i Turcji mieszanki przypraw do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów.  W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar :) Zaatar - podobnie jak ras el hanout ( tutaj przepis ) i baharat ( tutaj(...)pół łyżki stołowej mielonego cynamonu  pół łyżki stołowej soli  pół łyżeczki zmielonego kuminu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki zmielonych nasion kopru Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas mieszać lub potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to tylko kilka minut. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Laksa 227

zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański(...)Morning Glory, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wyciągamy zielsko i zostawiamy wywar na malutkim ogniu.  Składniki pasty, ucieramy w moździerzu na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę ok. 2-3 minut, dodajemy sos rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy cukier, gotujemy 5 minut. Na patelnię wlewamy filiżankę

Kuchnia Prezydentowej
Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej 271

Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej Uwielbiamy gołąbki, ale niestety zawijanie ich to nie dla mnie ;) Gołąbki bez zawijania z kapusty pekińskiej, to dobry pomysł na

Kuchnia na wzgórzu
SAŁATKA WARZYWNA Z POMARAŃCZĄ 188

  Niby tak samo...a inaczej. Wystarczy ,że dodałam pomarańczy i soku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki

potrawyregionalne