rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia(...)paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i dokładnie obsmażamy klopsy ze wszystkich stron przez 3-4 minuty, do zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie
Kulinarna PokusaWodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki(...)minut, odsączyć na sicie.Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.Na talerze
SzczyptaSmaQSkładniki: 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki , z indyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2
Gospodyni MiejskaOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon grzybowy w pełni... jako zapalona ,,grzybiara" wybrałam się z Małżonkiem i Rodzicami do lasu pod Zwierzyniec i nazbieraliśmy 2 kosze pełne grzybów i to nie
sierotka maRysia w kuchniNiekiedy bywa tak, że "coś bym zjadł". W głowie pustka, czasami trudno szukać głębiej, bo połączenia nerwowe w mózgu nie są już takie jak za młodu
Right Behind The Kitchenp { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś część druga poprzedniego wpisu, czyli przepis na mięsko idealnie pasujące do risotta, przedstawiam Wam kurczaka cacciatore, czyli w wersji po
Przepysznik - BLW i nie tylkoW ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że
Kuchenne WariacjeNasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą
Kolizje SmakówJak już kiedyś pisałam u siebie na facebooku kiedyś M. przyrządził mi wspaniały makaron z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą. Zarówno szpinak , jak i kurczak tak niesamowicie
Ostra na SłodkoBarszcz ukraiński to pożywna i wyjątkowo smaczna zupa, która na Ukrainie podawana jest z pampuszkami , czyli małymi bułeczkami polanymi oliwą z czosnkiem. W polskiej wersji do
Oryginalny smakbrak glutenu (niestety na opakowaniu nie ma licencjonowanego znaku przekreślonego kłosa, jest za to podróbka, która nie gwarantuje braku śladowych ilości glutenu) szybka obróbka (2-3 minuty na patelni i gotowe) zawartość rozpuszczalnego błonnika – 4,5 g na 100 g neutralny smak – przejmuje smaki użytych przypraw, nadaje się do wielu dań. Dla niektórych to może być wada dostępny(...)jajek – nadaje się dla wegan, osób z nietolerancją i alergią kilka smaków do wyboru: groch, groszek zielony, soczewica czerwona, ciecierzyca i biała fasola pozwala wzbogacić dietę w warzywa duża zawartość błonnika duża zawartość folianów i potasu, inne składniki także są na przyzwoitym poziomie (w tabelce poniżej macie porównanie wartości odżywczej mąki z której powstaje ciemny makaron pełnoziarnisty
Powiedz dietom nieCzy kuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane
Passions hobbies lifeprzekór pogodzie jaką mamy za oknem, dziś danie lekkie i wiosenne (w końcu już marzec!): podsmażone kawałki piersi kurczaka z warzywami i czosnkowym dipem zawinięte w placki tortilli. Ja użyłam pomidorów i mixu sałat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno(...)cienko na kształt okręgu podsypując mąką (pszenną lub kukurydzianą). Można też każdą kulkę włożyć pomiędzy 2 arkusze folii aluminiowej i w ten sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć
MyCookBook.pl