opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny- jest ona toksyczna(...)mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane, podane tylko ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, smakują obłędnie. SKŁADNIKI ziemniaki typu C- mączyste, rozpadające się, wysokoskrobiowe skrobia (mąka
Karo in the KitchenNareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się
Spektrum Smakujest tak: człowiek jakoś się trzyma, czekolady nie tyka, w sklepie tylko na warzywa spoglada, a potem lokalne, najlokalniejsze, tuż pod nosem i zaraz za zakrętem Tesco promocję robi. I co? 12 ogromnych, wielkanocnych, hiper-czekoladowych jajek laduje w szafce... Niby dzieci zjedza, ale w międzyczasie pokusa jest? Jest! Innym razem zajrzeliśmy do McDonald'a. Po pływaniu. Dziecki kalorii straciły(...)ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną w oleju (żeby się ciasto do niej nie przykleiło) - po około 2 czubate łyżki ciasta na każdy. Smaż, na niezbyt dużym ogniu
Lejdi of the houseMożna je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup. Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie(...)Wbiłam żółtko. Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. Wlałam mleko i wymieszałam. Wsypałam nasiona chia i połączyłam je z masą na omlet. Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto. Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem, polanego
potrawyregionalnedalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią Sycylii. Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone ( Romanesco broccoli ). Takie kalafiory na pewno znajdą(...)odrobiną soli i skrop całość oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony na brzegach. W międzyczasie na suchej patelni lekko zrumień migdały. Uważaj, aby się nie przypaliły. Odstaw na bok. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Ja wstawiłam go do wrzątku po ok. 15 min. pieczenia kalafiora
Chilli Czosnek i Oliwabrown rise bowl, to w USA osobna kategoria. Nie chodzi tylko o sposób podania (czyli w głębokiej misie – z ang. bowl), ale też sposób przyrządzania potraw. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Wszystko pomyślane tak, by było maksymalnie prosto, szybko i zdrowo. Taka jest właśnie misa obfitości. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Przepisy(...)sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz pęczak pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, a następnie wysyp na niego pęczak. Smaż, mieszając przez 3 minuty, a potem zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj
Niedzielny kucharzSuper pomysł na obiad z dynią ;-) Dynia! ;-))) Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła. Ale dynia(...)wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby była gęsta dolej wody, wszytko zależy od gęstości i wilgotności puree z dyni). Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, lub na patelni beztłuszczowej. KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z CUKINIĄ: - 3 płaskie łyżki oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj masło) - 1 filet z kurczaka - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - imbir świeży
SMYKWKUCHNIniżeli zimę propnujemy wszystkim jednak być w dobrej myśli, że obłednie biała zima z pierwszego zdarzenia jeszcze nadejdzie! Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie, emanuje kolorami, a żywe barwy warzyw świetnie kontrastują ze świeżymi, zielonymi ziołami oraz złocistymi kawałkami piersi z kurczaka. Polecamy ją każdą porą roku, na imprezę urodzinową, grilla, czy szybką przekąskę - ponieważ jest bardzo szybka w przygotowaniu(...)otręby. Każdy paseczek dokładnie moczymy w rozbełtanym jajku, a kolejno obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na niewielkiej ilośći rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia. Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy
Symfonia SmakówInspiracją do przygotowania jarmużu z ziemniakami była chorwacka blitva. Zachwyciłam się tą prostą potrawą, podaną jako dodatek do grillowanych kalmarów. Chorwaci gotują ziemniaki pokrojone w kostkę
Codziennik Kuchennyogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia... Przeglądając blogi kulinarne, na (prawie) każdym trafiamy na potrawy i przetwory z dyni. Zupy, placki, pieczona dynia(...)pokrojoną dynię –dusimy ją pod przykryciem aż do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Od boczku oddzielamy skórę i kroimy go na bardzo drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni rumienimy czosnek i dodajemy do niego cebulę w celu jej zeszklenia. Następnie dodajemy boczek i smażymy wszystko razem do momentu aż boczek będzie dość mocno przypieczony i chrupki. Z dyni odparowujemy wodę
Symfonia Smakówkwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem. Możemy go przerobić na kompot, syrop, dżem, wino, zupę, czy ciasto z rabarbarem. Moja propozycja to placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem. Składniki na ciasto(...)lodówki na ok. 1,5 godziny, aż zastygnie. Następnie na mus rabarbarowy wykładamy masę budyniową (najlepiej przy użyciu worka cukierniczego – będzie prościej). Wierzch ciasta posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem jest to propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Pomysł zaczerpnęłam
mojewypiekiinietylkoWarkocz wymyśliłam sobie jakiś czas temu, a to za sprawą boczku... dokładnie boczku :) Będąc w sklepie poprosiłam ekspedientkę o boczek, ale właśnie szeroki. Kiedy przyniosła i
Kuchnia w czekoladzieMimo ogólnego w domu "nietrawienia" brukselki, postanowiłam ją przygotować do obiadu. Wyszła znakomicie, wyglądała atrakcyjnie i w dodatku nawet smacznie, jak to skwitował mój mąż. A
Z notatnika~naleśniki gryczane z jarmużem i tahini naturalnym Primavika obsmażone na oleju kokosowym~ Weekend na praktykach, how lovely >.< Ale doszłam do wniosku
breakfast of dreamsKolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do
Stare GaryKolejny szybki makaron - w takim kształcie jeszcze go nie jadłam, więc postanowiłam wypróbować. Do tego sos pomidorowo-paprykowy z bazylią. Polecam. Normal 0 21 false false
Pasja SmakuTroszkę zaszalałam wczoraj ze smakami i stworzyłam troszkę inny krem brokułowy. Ten poprzedni był bardzo dietetyczny a zarazem bardzo smaczny. Dzisiejszy jest mniej dietetyczny
Smaczne Zdrowe