Włochy: Bruschetta 208znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera bardzo ostrego w smaku(...)zioła prowansalskie sól pieprz oliwa z oliwek Bagietkę pokroić na kromki, każdą polać delikatnie oliwą, można też po prostu skropić lub rozprowadzić nożem, i podsmażyć na złoty kolor na patelni (z racji tego, że nasza bagietka była ledwo co upieczona, pominęliśmy ten fragment, smażenie byłoby bowiem straszliwą profanacją :). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać
Przepysznik - BLW i nie tylko
Smażony żółty ryż 447Sposobów na smażony ryż jest wiele. Jednym z nich jest czerwony ryż meksykański (arroz rojo) , o którym już pisaliśmy, a który najwyraźniej wzbudził spore zainteresowanie czytelników
Kulinarna Pokusa
Gotuj Kluski z MasterChef część II 286Podczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania
sierotka maRysia w kuchni
Lasagne z dynia 245Coroczny Festiwal dyni juz na finiszu. Do tej pory nie mialam niestety czasu na dyniowe eksperymenty, przerobilam za to wszystkie moje dyniowe receptury z poprzednich lat
Przysmaki Karolki
88 przepisów z jogurtem 240Jogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko
Moja smaczna kuchnia
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 222Kończy się powoli maj, ale nie pomysły Agaty na zielone dania. Jednym z nich jest dietetyczny gulasz z selerem naciowym. Warto go przygotować dzisiaj, kiedy mamy
KulinarneImpresje.pl
Makaron z cukinią i pieczarkami 193Ostatnio na okrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania
Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 188Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak
Kolorowy Przepisownik
Kaczka pieczona po staropolsku 382Uwielbiam tą niesamowitą satysfakcję, gdy po kilku godzinach spędzonych w kuchni siadamy z Rysiem do stołu i odkrywamy kolejny nowy smak - rozmowy jakie się przy tym
sierotka maRysia w kuchni
Makaron ze szpinakiem 181Po raz kolejny udowadniam, że moje szpinakowe fobie (kto śledzi bloga ten już o nich wie) odeszły już w zapomnienie. Przekonałam się do szpinaku już w
Bon appetit mon amie
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 190Wiem, że prawdziwa kapusta w ogródkach jeszcze nie rośnie, ale widząc w warzywniaku małe główki kapusty, młodej, słodkiej kapusty wprost nie mogłam się oprzeć, by jej
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 220Dzisiaj mamy dla Was nieco inny post niż zwykle. Z racji tego, że ostatnio spędziliśmy kilka dni na Cyprze, postanowiliśmy, że pokażemy Wam, gdzie, co i
Związek na patelni
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 227Jesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może(...)prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody. Kurczaka usmaż w woku lub na dużej patelni. Kiedy nie będzie już surowy, dodaj cebulkę, dynię, pieczarki i przesmaż około 5 minut, cały czas mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj i przesmaż około 2 minuty. Wlej część bulionu do poziomu zawartości
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Piknikowa kanapka z pastą z bobu i kurczakiem 229Wspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że
Kuchnia w czekoladzie
Moje pesto 193której rosną niezwykłe zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego(...)oliwy z oliwek ser Corregio 6-7 łyżek sól i pieprz do smaku moździerz Przygotowanie: Zbierz listki bazylii, umyj je i wysusz. Orzechy możesz delikatnie posiekać i zrumienić na patelni. W moździerzu rozetrzyj czosnek. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj listki bazylii. Zacznij dodawać orzechy włoskie. Gdzieś w połowie ucierania, wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i kontynuuj ucieranie orzechów. Wsyp
Gotowanie to kochanie