I stało się - w dniach 4-7 września 2014 r. odbyła się już VI edycja Europejskiego Festiwalu Smaku . Oj działo się, działo! Mnóstwo wydarzeń kulturalnych, imprezy
Right Behind The Kitchenznam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera bardzo ostrego w smaku(...)zioła prowansalskie sól pieprz oliwa z oliwek Bagietkę pokroić na kromki, każdą polać delikatnie oliwą, można też po prostu skropić lub rozprowadzić nożem, i podsmażyć na złoty kolor na patelni (z racji tego, że nasza bagietka była ledwo co upieczona, pominęliśmy ten fragment, smażenie byłoby bowiem straszliwą profanacją :). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać
Przepysznik - BLW i nie tylkoSposobów na smażony ryż jest wiele. Jednym z nich jest czerwony ryż meksykański (arroz rojo) , o którym już pisaliśmy, a który najwyraźniej wzbudził spore zainteresowanie czytelników
Kulinarna PokusaPodczas naszego spotkania z Edytą która brała udział w MasterChef poza szpaclami czyli niemieckimi kluskami kładzionymi, na które znajdziecie przepis tutaj , zostały wyczarowane jeszcze inne dania
sierotka maRysia w kuchniCoroczny Festiwal dyni juz na finiszu. Do tej pory nie mialam niestety czasu na dyniowe eksperymenty, przerobilam za to wszystkie moje dyniowe receptury z poprzednich lat
Przysmaki KarolkiJogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko
Moja smaczna kuchniaKończy się powoli maj, ale nie pomysły Agaty na zielone dania. Jednym z nich jest dietetyczny gulasz z selerem naciowym. Warto go przygotować dzisiaj, kiedy mamy
KulinarneImpresje.plOstatnio na okrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania
Kuchnia w czekoladziePierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam tą niesamowitą satysfakcję, gdy po kilku godzinach spędzonych w kuchni siadamy z Rysiem do stołu i odkrywamy kolejny nowy smak - rozmowy jakie się przy tym
sierotka maRysia w kuchniPo raz kolejny udowadniam, że moje szpinakowe fobie (kto śledzi bloga ten już o nich wie) odeszły już w zapomnienie. Przekonałam się do szpinaku już w
Bon appetit mon amieWiem, że prawdziwa kapusta w ogródkach jeszcze nie rośnie, ale widząc w warzywniaku małe główki kapusty, młodej, słodkiej kapusty wprost nie mogłam się oprzeć, by jej
dobra gospodyni dom wesołym czyniDzisiaj mamy dla Was nieco inny post niż zwykle. Z racji tego, że ostatnio spędziliśmy kilka dni na Cyprze, postanowiliśmy, że pokażemy Wam, gdzie, co i
Związek na patelniJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może(...)prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody. Kurczaka usmaż w woku lub na dużej patelni. Kiedy nie będzie już surowy, dodaj cebulkę, dynię, pieczarki i przesmaż około 5 minut, cały czas mieszając. Wsyp ryż, wymieszaj i przesmaż około 2 minuty. Wlej część bulionu do poziomu zawartości
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńWspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że
Kuchnia w czekoladzie