Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy Budzisz się rano, schodzisz do kuchni .. patrzysz a na kuchence pustki, w lodówce zresztą też. Patrzysz
Kuchnia na wzgórzuTo mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego
chili & sugarKlasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie jak: ogórek konserwowy, cebula oraz dodatek musztardy i ketchupu , całość oczywiście otula gładka bułeczka . P roste, nieskomplikowane składniki tworz ą wyjątkowy, tradycyjny i cha rakterystyczny smak pop ularnego hamburgera. Uwielbianego przez wielu klasycznego hamburgera(...)stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy wzdłuż ( możemy je podpiec na patelni). Na dół wykładam y po rcje wołowiny , a na nią kilka plasterków ogórka (w oryginalnym hamburgerze z najdziemy jedynie jeden plasterek ) , posypujemy cebulką . Górną część bułeczki smarujemy od spodu ketchupem oraz
Słodka StronaPo świętach zaczynamy myśleć o wiośnie więc zaczynamy jeść lżej i zdrowiej. Vegeta wyszła na przeciw tym wymaganiom i stworzyła zdrowe mieszanki przyprawy inspirowane naturą. Przygotowałam
Kuchnia w oparachSzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rysku zostało tylko albo aż 16 dni W domu mamy zatrzęsienie grzybowe. Już 3 razy byliśmy na grzybobraniu i te trzy razy skończyły się na pełnych
sierotka maRysia w kuchniBłyskawiczny omlet pomidorami to bardzo szybki pomysł na śniadanie. Zróbcie i sprawdźcie, że śniadanie to nie tylko kanapka z szybką albo serem. Wystarczy odrobina inwencji i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze
Moja smaczna kuchniaW moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu
sierotka maRysia w kuchniznaczenia bo przygotowanie ciasta w domu nie jest żadnym problemem. Wtedy tego nie wiedziałam teraz już chociaż o tę wiedzę jestem bogatsza. Nadzienie robię tylko z warzyw. Najbardziej smakuje mi wersja ziemniaki plus groszek. Warto też wiedzieć, iż tak naprawdę smak nadzienia uzyskać możemy tylko i wyłącznie poprzez dodanie do niego przypraw kuchni indyjskiej. Jeśli do ziemniaków i groszku dodamy(...)ugotować, wystudzić i kiedy jeszcze letnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki po utłuczeniu nie powinny mieć konsystencji gładkiego puree ale nadal wyczuwalne powinny w nich być małe kawałki. Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, na który dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, imbir oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć kilka sekund a następnie dodać suche przyprawy (kardamon, kurkumę, słodką paprykę, kminek
mecooksStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz
Kuchnia na wzgórzuinaczej scorzonera, nazywany był przez Rzymian "zimowym szparagiem". Po latach zapomnienia, wężymord przeżywa swój triumfalny powrót. Jako warzywo uprawiany był we Francji od XIII wieku, a wcześniej we Włoszech. Warzywo stało się modne w Europie za sprawą Ludwika XVI, który wierzył w jego zbawienną moc dla żołądka. Wężymord należy do roślin koszyczkowych, rosnących dziko w środkowej i południowej Europie(...)kawałki i wrzucić do zakwaszonej wody z cytryną. Następnie odsączyć i ugotować w lekko osolonej wodzie do uzyskania efektu al dente . Czosnek obrać z łupinek i włożyć na mała patelnię z lekko rozgrzaną oliwą. Trzymać na małym ogniu przez ok. 10 minut lub dłużej aż lekko zbrązowieje i będzie bardzo miękki w środku. Wraz z oliwą przełożyć ząbki
KUCHARNIANie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam
chili & sugar