jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum(...)żółtka wraz z parmezanem i pieprzem. Gdy makaron będzie al dente , odcedź go, zostawiając trochę wody, ok. 25 ml. Dolej ją do żółtek i energicznie wymieszaj. Spaghetti wrzuć na patelnię (pamiętaj, aby ogień pod nią był już wyłączony — jajka nie mogą się ściąć, ma tylko powstać gęsty sos). Wymieszaj dokładnie z guanciale lub pancettą , wlej żółtka z parmezanem
Food SquareBuraki:) Warzywo trochę nie doceniane. Dlaczego ? Pojęcia nie mam. Jest pyszne i pełne witamin i zdrowia!!! Wzmacniają układ krwiotwórczy, mają działanie przeciwnowotworowe, podnoszą odporność To tylko niektóre z ich niesamowitych właściwości. Do tego są łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. A możliwości ich przygotowania jest naprawdę wiele. Oto jedna z nich :) Wytrawna tarta z burakami i serem feta(...)majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 duża łyżka cukru brązowego szczypta soli Buraczki ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy starty buraczek. Dodajemy brązowy cukier i szklankę wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, tymianek, odrobinę soli (niekoniecznie). Przygotowany buraczek wykładamy na tartę
WYSPA SZCZĘSLIWAtylko jak zły sen. Już nie mogę się doczekać tych słonecznych dni spędzonych w ogrodzie Rodziców i na spacerach, reaktywacji mojego balkonowego ogródka ziołowego, a przede wszystkich tych wszystkich warzyw i owoców, od których już wkrótce zaczną się uginać straganowe wystawy! Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejną sałatkę - lekką i odświeżającą, w sam raz na obecną pogodę. Kluczem(...)supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż. Ja użyłam takiego do filetowania
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ogórka i marchewki z rosołu to świetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka i ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki(...)tarte ogórki, marchewkę drobno pokrojoną, do masy wbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekany koperek (może być suszony), doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, podajemy z ziemniakami i z sosami np. na bazie jogurtu z majonezem , albo jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznamy i lubimy wszyscy i nie muszę jej wcale przedstawiać, ale kwiaty tego warzywa dopiero od niedawna pojawiają się na naszych talerzach. "Kwiaty cukinii to również jadalna część tego warzywa. Zbierane o świcie w słoneczny dzień są mocno otwarte. Przechowane w chłodzie, następnego dnia po zerwaniu zaczynają się zamykać. Na polu cukiniowym można znaleźć na tej samej(...)Ilość piwa podaję w przybliżeniu, jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dodać więcej piwa. Ja wolę gdy ciasto jest luźne i lejące. Z kwiatów cukinii delikatnie usuwamy pręciki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, każdy kwiat dokładnie maczamy w cieście i wkładamy w gorący tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na lekko złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na chwil na talerzu wyłożonym papierowym
Kulinarne przygody GatityDość dawno nie było wpisu,ale czasami trzeba odpocząć od gotowania,od blogowania. Powracam z przepisem na fasolkę szparagową z pomidorami - bardzo smaczna propozycja
Niespełnione zdolności kulinarneSama nazwa wywodzi się jednak od greckiego słowa „asparagus” – młody pęd. Z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie był to jednak podbój błyskawiczny, gdyż pierwsza wzmianka o tych warzywach we Francji pochodzi dopiero z 1469 r. Szybko jednak stały się popularne wśród elit, ale ich uprawa odbywała się głównie w przyklasztornych ogródkach. Na przełomie XVIII w. dotarły wreszcie(...)Szparagi owijamy szynką i serem tworząc ruloniki, które panierujemy dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej. Pozostawiamy na ok. 10 – 15 minut (panierka nie będzie odpadała). Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po kilka ruloników i smażymy na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsączamy układając na papierowych ręcznikach. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego i chilli nitki. RADY: Na jeden rulon
mojewypiekiinietylkoCałkiem nie dawno robiłam taką sałatkę, w necie jest mnóstwo wersji więc w końcu i ja postanowiłam ją przygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo
Radość kipiąca uśmiechem.Cześć Mój urlop już niestety minął półmetek. A pracy jakoś szczególnie nie ubyło. Pokój po wymianie mebli nadal nie jest w pełni ogarnięty. Porządki w piwnicy
blog.moje-pasje.infoSuper obiad i super pomysł! I w dodatku zdrowo i dietetycznie! Sezon na cukinie uważam za otwarty! Jeśli lubisz tak jak ja, warzywa to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Jest też świetny dla dzieci, które po prostu pochłaniają te łódeczki cukiniowe. Cukinie przygotowałam w stylu włoskim, z dużą ilością oliwy z oliwek, suszonych pomidorów, oliwek z pestką i serem(...)dodaj podsmażony pokrojony w kostkę boczek Cukinię kroimy na pół, wydobywamy środki. Postaraj się zrobić duże wgłębienia, ale uważaj aby nie uszkodzić skórki. Wydrążoną cukinię drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie czosnek, posiekaną cukinię, pokrojone pomidory i pestki dyni. Całość smażymy około 6-8 minuty. Dodajemy suchy kuskus, zalewamy wodą, tak aby wody było 2 -3 milimetry
SMYKWKUCHNIAle się z Ciebie, drogi Maćku, zrobił podróżnik! I jeszcze te sugestywne opisy :) Nic tylko zamknąć oczy i dać się ponieść wyobraźni. To może tym razem
zadanie-gotowanieSkładniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik
Pobite gary Barbaryjest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów(...)wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny. Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone bułki przekrawamy na pół. Jedną
Życie zamknięte w smakukalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety(...)laurowy, odlewamy mleko i razem z ugotowanym czosnkiem miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem. Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty
Poezja smaku