Smażony kalafior jest pyszny, przeważnie robimy go w różyczkach, ale z nimi jest jeden problem – trudno zrumienić je równomiernie. Wcześniej trzeba je też podgotować. Ale
Kulinarna PolskaKrem z gruszek z dodatkiem selera . Pyszna, delikatna zupa. 250 g selera, 1 kg gruszek, 1 ziemniak obiadowy, kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny
królestwo garówRolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie
Pobite gary BarbaryUwielbiam kukurydzę ! Zarówno taką w kolbach , jak i puszkach. W sezonie, kiedy pełno jest jej na targach, a ceny nie zwalają z nóg zajadam się nią
Ostra na SłodkoMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka
Oryginalny smakW zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na
Oryginalny smakSzpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj
Taste Of My DayPasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą zagościła u mnie wczoraj na śniadanie. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Pasty można przygotować z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich jak i mięsnych. Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię przez co najmniej kilka godzin. Jak dla mnie(...)jajka, tuńczyka uprzednio odciśniętego z zalewy bądź z oleju, odrobinę soli i pieprzu. Dodać dość grubo krojoną rzeżuchę. Dokładnie wymieszać. Pieczywo tostowe z obu stron przesmarować oliwą. Ułożyć na patelni i zapiekać na średnim ogniu do momentu, w których będzie ono wystarczająco chrupkie i przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości jednego centymentra każdy. Pastę podawać z tostowymi paluchami
mecooksdaremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego(...)ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków. Długość smażenia zależy od preferencji stopnia wysmażenia. Należy pamiętać by nie przewracać mięsa w te i z powrotem - kilka minut na każdej ze stron
Kuchnia po mojemunaturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto. Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki: polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów(...)każdej strony. Polędwiczki położyć na szynce, skropić sokiem z limonki, obłożyć liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki p rzełożyć do kokilek skropionych oliwą. Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika
SzczyptaSmaQOstatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam(...)przygotowania mięsa. Mięso: Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plroślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno z drugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące(...)papryczki zamiast czerwonych i łyżkę pasty krewetkowej lub 1 filecik sardeli. Sposób przygotowania mieszanek Wszystkie przyprawy oprócz kurkumy (mieszanka podstawowa) lub imbiru i cynamonu (curry ajurwedyjskie) prażyć na małej patelni lub w rondelku bez żadnego oleju przez 1 minutę aż zaczną wydzielać aromatyczny zapach. Ostudzić i razem z kurkumą/imbirem i cynamonem zmielić w młynku do kawy. Gotowe
W kuchni wieczoremZapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami to pyszny i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Zapiekanka jest bardzo smaczna, także jeśli mamy w rodzinie jakiegoś niejadka, powinna mu zasmakować. Do przygotowania zapiekanki użyłam makaronu wstążki, ale może to być jakiś inny: penne(...)zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente (czyli na półtwardo) w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni. Pomidory nacinamy lekko nożem na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidory kroimy
e-PrzepisyKulinarnemicha pełna dobra nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. Buddha bowls zwane są również hippie bowls lub macro bowls i składają się zwykle z mnóstwa warzyw i ziaren, które mają dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Swoją michę skomponowałem z prażonej ciecierzycy , boczniaków smażonych z sosem sojowym, awokado, marchwii, pomidorów i rzodkiewki. Całość polałem kremowym sosem(...)Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu posyp je siekaną natką pietruszki i sezamem. Prażona ciecierzyca Ciecierzycę odcedź z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj z przyprawami oraz olejem i przełóż
Food Square