Rolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie
Pobite gary BarbaryUwielbiam kukurydzę ! Zarówno taką w kolbach , jak i puszkach. W sezonie, kiedy pełno jest jej na targach, a ceny nie zwalają z nóg zajadam się nią
Ostra na SłodkoMoussaka to sztandarowe danie kuchni greckiej, przygotowywane na bazie bakłażana, mielonego mięsa i sosu pomidorowego. W zależności od wersji, dodawane są też ziemniaki lub cukinia. Zapiekanka
Oryginalny smakW zasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na
Oryginalny smakSzpinak jedni lubią, inni nienawidzą. zazwyczaj kojarzy się z bezkształtną papką :) Jednak każdemu polecam spróbować świeżych liści szpinaku, smacznych w nieoczywisty sposób i niezwykle zdrowych, dzisiaj
Taste Of My DayPasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą zagościła u mnie wczoraj na śniadanie. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Pasty można przygotować z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich jak i mięsnych. Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię przez co najmniej kilka godzin. Jak dla mnie(...)jajka, tuńczyka uprzednio odciśniętego z zalewy bądź z oleju, odrobinę soli i pieprzu. Dodać dość grubo krojoną rzeżuchę. Dokładnie wymieszać. Pieczywo tostowe z obu stron przesmarować oliwą. Ułożyć na patelni i zapiekać na średnim ogniu do momentu, w których będzie ono wystarczająco chrupkie i przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości jednego centymentra każdy. Pastę podawać z tostowymi paluchami
mecooksdaremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego(...)ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków. Długość smażenia zależy od preferencji stopnia wysmażenia. Należy pamiętać by nie przewracać mięsa w te i z powrotem - kilka minut na każdej ze stron
Kuchnia po mojemunaturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto. Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 2 Składniki: polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm, 8-10 plastrów(...)każdej strony. Polędwiczki położyć na szynce, skropić sokiem z limonki, obłożyć liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki p rzełożyć do kokilek skropionych oliwą. Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika
SzczyptaSmaQOstatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam Wam je w poprzednim wpisie. Wyszłam(...)przygotowania mięsa. Mięso: Mięso i dodatki mieszamy, na końcu wlewamy wodę. Mięso mieszamy ręką. Formujemy kotlety, mi z tej porcji wyszły 4 duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plroślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno z drugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące(...)papryczki zamiast czerwonych i łyżkę pasty krewetkowej lub 1 filecik sardeli. Sposób przygotowania mieszanek Wszystkie przyprawy oprócz kurkumy (mieszanka podstawowa) lub imbiru i cynamonu (curry ajurwedyjskie) prażyć na małej patelni lub w rondelku bez żadnego oleju przez 1 minutę aż zaczną wydzielać aromatyczny zapach. Ostudzić i razem z kurkumą/imbirem i cynamonem zmielić w młynku do kawy. Gotowe
W kuchni wieczoremZapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami to pyszny i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga wielu składników, a jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Zapiekanka jest bardzo smaczna, także jeśli mamy w rodzinie jakiegoś niejadka, powinna mu zasmakować. Do przygotowania zapiekanki użyłam makaronu wstążki, ale może to być jakiś inny: penne(...)zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente (czyli na półtwardo) w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni. Pomidory nacinamy lekko nożem na krzyż. Zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-8 minut. Następnie wyjmujemy z wody i zdejmujemy skórkę, która teraz będzie łatwo odchodzić. Pomidory kroimy
e-PrzepisyKulinarnemicha pełna dobra nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. Buddha bowls zwane są również hippie bowls lub macro bowls i składają się zwykle z mnóstwa warzyw i ziaren, które mają dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Swoją michę skomponowałem z prażonej ciecierzycy , boczniaków smażonych z sosem sojowym, awokado, marchwii, pomidorów i rzodkiewki. Całość polałem kremowym sosem(...)Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu posyp je siekaną natką pietruszki i sezamem. Prażona ciecierzyca Ciecierzycę odcedź z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj z przyprawami oraz olejem i przełóż
Food Squarebędzie pysznie i efektownie! Na pierwszy rzut oka taki tort serowo-warzywny wydaje się pracochłonny - nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł były już wystudzone, więc szybko przemieszałam je z serkiem i mozzarellą, zrobiłam roladki i siup znów do piekarnika! Wydaje się, że nie wiadomo ile roboty(...)być inny) Sposób przygotowania: Nadzienie serowe: Mieszankę meksykańską przesmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy zawartość patelni i połowę tartej mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą ugotowane wszystkie je wyłowić, w wywarze zostawić tylko mięso (kości) i przystąpić do gotowania kapuśniaku. Kapuśniak : Kiszona kapustę najpierw trzeba spróbować, aby sprawdzić jak bardzo jest kwaśna. Jeżeli jest(...)zwykle i wędzone lub wędzona giczka) włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przypieczone i chrupiące. Prażoki : Ziemniaki zacząć gotować pod koniec gotowania zupy, aby były gorące
Codzienne Gotowaniesierpień, nie tylko ze względu na to, że to miesiąc moich urodzin (już były ;-) ), ale sierpień to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Tak bogaty okres w świeże owoce i warzywa nie zdarza się w żadnym innym miesiącu, mamy w czym wybierać, maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, młode cukinie, kabaczki, dynie, które smakują teraz najlepiej, młode jabłka, gruszki, brzoskwinie, ogórki gruntowe(...)się karmelizował, a brzoskwinia będzie się ładnie rumienić. Nie dotykaj karmelu palcem- ma on bardzo wysoką temperaturę i mogłabyś się poparzyć. Gotowe brzoskwinie zdejmujemy drewnianą szpatułką, na tą samą patelnię dodajemy orzechy, dokładamy olej i miód, ciągle mieszając czekamy aż masa się skarmelizuje i oblepi orzechy. Orzechy zdejmujemy i wykładamy na talerzyk, aby przestygły. Nie zostawiaj ich na patelni
SMYKWKUCHNIsypko do niej dodałam. Składniki na ok. 4 -6 porcji: 500 g świeżo mielonej szynki wieprzowej, ryż pełnoziarnisty Uncle Bens, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka cukru pudru, warzywa świeże i przetworzone: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 papryka zielona, 1 średnia biała cebula, 3 ząbki czosnku, 15 pomidorków cherry, 1 puszka pomidorów krojonych 400 g, 100 g koncentratu(...)łatwością będzie odchodzić. W garnku najlepiej o szerokim dnie zagotowujemy 800 ml wody z kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy
Moniki Smakołykiłączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza(...)części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować
Kuchcik gotujeWiosna tuż tuż... Już wkrótce zasypią nas świeże kolorowe warzywka na co czekam z utęsknieniem. Póki co cieszymy się również barwnymi dostępnymi na straganach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…
Oryginalny smakKotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsno-warzywnej uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety podsmażyć przez krótką chwilę, z każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę
Gospodyni Miejska