warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:606/829)

Sałata rzymska smażona lub grillowana 215

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Obiadowa sałatka na ciepło z kurczakiem, kokosem i warzywami 234

 Jak tam zima u Was, bardzo mroźno?? W Rzeszowie mrozik trzyma konkretnie. Mnie się podoba, może dlatego, że nie muszę wychodzić he. Dobrze, że w

kruche babeczki
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 282

Gdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem

Wanilia i Kardamon
Zarzucajka 148

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu,  zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska

Malinowo w kuchni
kurczak z bakłażanem po hiszpańsku 205

Hiszpania to nie tylko pealla. Cały Półwysep Iberyjski jest przesiąknięty kuchnią kontynentu europejskiego, a także znacznymi wpływami kuchni arabskiej jak i szeroko pojętej śródziemnomorskiej, więc znajdziemy

zobacz ich smak
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 146

Klasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie,  dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie.   Jak wiecie mieszkam w Grecji ponad 20 lat. Gotując greckie potrawy czasami je modyfikuję(...)liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka) pieprz oregano (3 łyżki ) ziele angielskie (2 - 4 kulki) oliwa z oliwek (3 łyżki) Potrzebne gadżety: - Garnek 5 litrowy - Patelnia   WYKONANIE: - Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała.  - Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka , zalewamy wodą tak by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy

RITA food channel
Zielone szpinakowe naleśniki z czerwoną soczewicą 93

odmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl, szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co niektórych może nieco zaskoczy. Szpinakowe naleśniki nadziane soczewicą i pomidorami zapiekane z żółtym serem można przygotować(...)doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając i podlewając niewielkimi porcjami wody aż do momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron. Zielone szpinakowe naleśniki Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki.  Zielone szpinakowe naleśniki

Gotuj Się Kto Może
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 161

soczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje również swój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona(...)pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj opłukaną soczewicę, posiekane zioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem

codojedzenia
Nasza grecka musaka (moussaka) 194

były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem(...)goryczy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy  z obu stron ponownie posolone i popieprzone plastry bakłażana i ziemniaków. Usmażone kawałki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Mięsny sos . Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię

Pan i Pani Smith w kuchni
Zielone Curry ze szparagami i cukrowym groszkiem podane z jaśminowym ryżem 186

obiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty(...)garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić.  W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę. Kiedy cebula

DefinicjaSmaku
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 203

cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym(...)Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec i wytopić w nim boczek. Dodać cebulę. Gdy się zrumieni dosypać wędzoną paprykę w proszku i wymieszać. Dołożyć świeżą paprykę. Poddusić na średnim ogniu bez przykrycia przez

Pełny talerz
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 220

przepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :) Kotlety(...)szkl. wody, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 min. (jeśli mamy starszą kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy

Ratunku obiad
Pstrągi pieczone na ziemniakach 109

Pstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką

Wanilia i Kardamon
Makaron z kurczakiem i szparagami 174

Sezon na szparagi dobiega końca… rozpaczacie tak samo jak my? :( ledwo co kilka dni temu pojawiły się na rynku, a już sprzedawcy ostrzegają, że za chwilę

Kolizje Smaków
Klasyczne chili con carne 139

Chili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi

ale Pysznie

Proponowane wyszukiwania