warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:606/829)

Łosoś na puree z kalafiora 148

kalafiora to danie nietypowe, choć bardzo szybkie – do zrobienia w 30 minut. Łososia można podawać z samym puree, ale pyszny będzie także z dodatkiem chrupiącej surówki czy pieczonych warzyw. Puree kalafiorowe jest znacznie delikatniejsze niż to tradycyjne ziemniaczane, dlatego warto przyprawić je wyrazistym parmezanem i gałką. Idealnie komponuje się z rybą. Łosoś na puree z kalafiora: 4 filety(...)laurowy, odlewamy mleko i razem z ugotowanym czosnkiem miksujemy za pomocą blendera na gładkie puree wraz z dwoma łyżkami śmietany. Puree przyprawiamy solą, pieprzem, gałką oraz tartym parmezanem. Na patelni silnie rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki, ja użyłam oliwy z dodatkiem trufli, ale może być zwykła). Smażymy łososia (pierwsza strona pod przykryciem) przez około 3-4 minuty

Poezja smaku
Rybne curry/ryba 188

Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj mielenia(...)wody 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki olej do smażenie sól, pieprz Do podania: 1 papryczka chilli ryż listki kolendry chlebki naan Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 138

ostatnim czasie w mojej kuchni bardzo dobrze zadomowiło się warzywo jakim jest por. Używam go do wielu dań zamiast cebuli, ponieważ ma podobny smak a jest o wiele lżejszy. Stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego(...)przekładamy zmielone mięso, dodajemy bułkę tartą, jajko, czosnek oraz przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt mokra dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i odsmażamy z obu stron na patelni by były chrupiące. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pora i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy seler naciowy i razem dusimy około 2 minut. Jeśli potrzeba dolewamy oleju. Dolewamy

Życie ze smakiem
Mussaka / Moussaka 233

zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie(...)łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 25 g startego parmezanu 1 jajko, roztrzepane Przygotowanie: Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą

karmelowy
Prezenty po Choinkę - propozycje 173

może patelnię i mój ukochany rondelek linii Salneto Black Stone ? Rondelek od pierwszego wrażenia mnie zauroczył wyprofilowanymi bokami, które ułatwiają przelewanie płynów. Zresztą rondelki używam kilka razy dziennie. Patelnia do naleśników ? Też się przyda w kuchni, nie tylko do naleśników, ale do jajek, placuszków i innych fajnych dań. Wszystkie produkty nie boją się piekarnika, więc dania można przygotować nie tylko(...)komiksu, obrazki z każdego etapu przygotowania i dodatkowe opisy każdej ilustracji. Mój nastoletni syn uwielbia tą książkę, mimo, że gotować potrafi całkiem nieźle, ale fascynatem gotowania nie jest :) DO WARZYW . Ja nie wiem dlaczego właściciel sklepu tak nazwał ten sklep, ale to dla mnie ogromna kopalnia różnych kuchennych przedmiotów, markowych, porządnych, drogich i tańszych. Często tam zaglądam

Blondynka Gotuje
Klopsiki w warzywnym sosie. 194

warzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj wyrosło na grządce ;). Toteż w mojej kuchni od pewnego czasu rządzi rytm przyrody, dając mi możliwość kreatywnego tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie(...)wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron na rumiano. Usmażone kotlety odkładamy na talerz, na tej samej patelni smażymy fenkuł, gdy trochę zmięknie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy cukinię i jeszcze chwilkę smażymy (około 2 minuty), dodajemy odłożone wcześniej klopsiki.  Pomidory obieramy

Rozpustne gotowanie
razowe racuchy z rabarbarem 128

dzieciństwem. Zawsze robiliśmy je z jabłkami i czasem mama dorzucała rodzynki. Obowiązkowo jedliśmy je z cukrem pudrem :) Do racuchów można dorzucić każde owoce (lub, jak w tym przepisie - warzywa) i zawsze będą pyszne. Dzisiaj proponuję je w mniej tradycyjnej wersji, bo w połowie zrobione z mąki razowej, ale w smaku nie są ani odrobinę gorsze, a nasz organizm będzie szczęśliwszy(...)dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tym razem na trochę dłużej, u mnie to było ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy porcje masy (1,5 łyżki = 1 racuch) i smażymy racuszki na małym ogniu z obu stron. Przy smażeniu pierwszej strony można przykryć patelnie pokrywką. Podajemy posypane

chili & sugar
Zdrowe kotlety ziemniaczane 176

Przepis zdecydowanie na studencką kieszeń! Kotlety ziemniaczane, z jak najmniejszą ilością tłuszczu.  Wiele osób uważa ziemniaki za tuczące i pozbawione wartościowych składników... a tak nie

Czarnawisienka
Meksykańskie pulpeciki z indyka 127

Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień

Oryginalny smak
Faszerowane patisony 212

Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
58 najlepszych przepisów z pomidorami 208

Najlepsze przepisy z pomidorami w jednym miejscu. Zapraszam do wspólnego gotowania! Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką

Moja smaczna kuchnia
PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI 205

Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i serkiem philadelphia 462

Nic dodać, nic ująć. Kto kocha makarony tak samo jak ja, zakocha się w tym daniu natychmiast po jego spróbowaniu. Dajcie znać w komentarzach jak smakowało

Jaglusia
Tagliatelle z łososiem, cukinią i mascarpone 390

Kolejna odsłona makaronu, tym razem podana z łososiem, cukinią i kremowym, włoskim serkiem mascarpone. Kto jest, tak samo jak ja, wielkim miłośnikiem makaronów i nie może

Jaglusia
arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem 220

Arbuz i oscypek razem - słodkie i słone w jednej misie? Czemu nie, kompilacje smaków można próbować tworzyć na nieskończoną ilość sposobów, także spróbujcie sami taaaakiego arbuza

zobacz ich smak

Proponowane wyszukiwania