Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak tam zima u Was, bardzo mroźno?? W Rzeszowie mrozik trzyma konkretnie. Mnie się podoba, może dlatego, że nie muszę wychodzić he. Dobrze, że w
kruche babeczkiGdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem
Wanilia i KardamonZdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu, zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska
Malinowo w kuchniHiszpania to nie tylko pealla. Cały Półwysep Iberyjski jest przesiąknięty kuchnią kontynentu europejskiego, a także znacznymi wpływami kuchni arabskiej jak i szeroko pojętej śródziemnomorskiej, więc znajdziemy
zobacz ich smakKlasyczna Fasolada należy do podstawowych greckich dań narodowych. Jest to zupa wegetariańska a jej podstawowe składniki to fasola, oliwa, marchew, seler, cebula i pomidory. W oryginalnym przepisie podsmaża się warzywa na oliwie, dodaje do gotującej się fasoli i gotuje jeszcze aż fasola zmięknie. Jak wiecie mieszkam w Grecji ponad 20 lat. Gotując greckie potrawy czasami je modyfikuję(...)liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka) pieprz oregano (3 łyżki ) ziele angielskie (2 - 4 kulki) oliwa z oliwek (3 łyżki) Potrzebne gadżety: - Garnek 5 litrowy - Patelnia WYKONANIE: - Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy przynajmniej na 8 godzin żeby napęczniała. - Odcedzoną fasolę wrzucamy do garnka , zalewamy wodą tak by tylko przykryła fasolę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy
RITA food channelodmiana – wiosenne naleśniki w kolorze zielonym z czerwonym nadzieniem. Dodanie szpinaku do ciasta to całkiem niezła myśl, szczególnie, gdy mamy w domu zagorzałych wrogów tego wspaniałego i wartościowego warzywa. To danie z pewnością zachwyci również jego amatorów a co niektórych może nieco zaskoczy. Szpinakowe naleśniki nadziane soczewicą i pomidorami zapiekane z żółtym serem można przygotować(...)doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając i podlewając niewielkimi porcjami wody aż do momentu, gdy soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać. Na rozgrzanej patelni rozprowadzam niewielką warstewkę oleju i smażę naleśniki z obu stron. Zielone szpinakowe naleśniki Rozkładam farsz na szpinakowych naleśnikach i zwijam je w ruloniki. Zielone szpinakowe naleśniki
Gotuj Się Kto Możesoczewica puy nie rozpada się podczas gotowania. Zachowuje również swój piękny szarobrązowy kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona(...)pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj opłukaną soczewicę, posiekane zioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem
codojedzeniabyły piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem(...)goryczy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy z obu stron ponownie posolone i popieprzone plastry bakłażana i ziemniaków. Usmażone kawałki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Mięsny sos . Na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy mięso jest już częściowo podsmażone dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku i zioła: tymianek, bazylię
Pan i Pani Smith w kuchniobiad inspirowany kuchnią indyjską. Dużo zielonych warzyw, delikatnego mięsa z kurczaka i mleka kokosowego, który doskonale równoważy ostrość zielonej pasty curry. Polecam szczególnie teraz, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw sezonowych. Jest naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 garści słodkiego groszku pęczek zielonych szparagów 1/2 cukinii puszka mleka kokosowego light lub zwykłego 1-2 łyżki zielonej pasty(...)garnku zagotować wodę z sokiem cytryny solą i cukrem. Wrzucić groszek i gotować kilka minut, aż będzie al dente (5-8 min). Odcedzić. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty. Dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę. Kiedy cebula
DefinicjaSmakucudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym(...)Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i pokroić w ząbki. Boczek pokroić w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozpuścić smalec i wytopić w nim boczek. Dodać cebulę. Gdy się zrumieni dosypać wędzoną paprykę w proszku i wymieszać. Dołożyć świeżą paprykę. Poddusić na średnim ogniu bez przykrycia przez
Pełny talerzprzepisie znajdziecie mrożony. Zachęcam jednak do korzystania ze świeżego. Sama muszę zrobić te kotlety jeszcze raz, bo są naprawdę świetne i tym razem nie sięgnę już po mrożonkę. Mrożone warzywa pozwoliły mi jakoś przetrwać przydługą i przynudzającą zimę, ale teraz pora na to co świeże, pachnące i takie kolorowe. Dlatego dziś polecam soczyście zielone kotleciki z równie zielonym dodatkiem :) Kotlety(...)szkl. wody, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 min. (jeśli mamy starszą kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy
Ratunku obiadPstrągi pieczone to pomysł na smaczny obiad z piekarnika. Z dodatkiem ziół i cytryny jest aromatyczny i bardzo smaczny , podany z podsmażonymi talarkami ziemniaków ze skórką
Wanilia i KardamonSezon na szparagi dobiega końca… rozpaczacie tak samo jak my? :( ledwo co kilka dni temu pojawiły się na rynku, a już sprzedawcy ostrzegają, że za chwilę
Kolizje SmakówChili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi
ale Pysznie