Sezon szparagowy w pełni. U nas - wielkich wielbicieli tego bardzo zdrowego warzywa bywają one dość często. Dziś jako dodatek do mielonego mięsa z innymi warzywkami, a dodatkowo także jako jarzyna do gotowego dania. Pomysł autorstwa mojej najstarszej Córki, wyszedł z tego meeega smaczny obiadek. Dzięki dodatkowi szparag mięso wyszło super soczyste, pomimo iż było bardzo chude. U nas było(...)świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju kokosowego lub oliwy na dużym palniku, odwracamy i zmniejszamy palnik. Dosmażamy jeszcze kilka minut. Nie za długo by nie wysuszyć mięsa. Podajemy z zielonymi szparagi gotowanymi
Smaczne ZdroweDzisiaj kolejna zielona propozycja przybliżająca upragnioną wiosnę. Sałatka z zielonym groszkiem, brokułem i serem pleśniowym, przełamana odrobiną słodkiej żurawiny i chrupiacymi chipsami z boczku. SAŁATKA
Bon appetit mon amieJest to bardzo szybki obiad, który można schować w lodówce i odgrzać następnego dnia. Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz
Kuchnia PaulettesGdy mam ochotę na coś dobrego, pierwsza moja myśl – masło orzechowe i kasza jaglana. Przedstawiam danie z połączenia tych dwóch, dla mnie najukochańszych składników. Dla
JaglusiaDawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją
Kolorowy PrzepisownikPomysł na taki sos powstał w trakcie poszukiwań przepisów z wykorzystaniem bakłażana. Miałam go najpierw upiec ale wtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru
sierotka maRysia w kuchniRóżne już widziałam przepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo
Kolorowy PrzepisownikSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakFasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami
Gosia gotujeDziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna. Składniki: około 70
Oryginalny smakPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko
Oryginalny smakukinia to jedno z moich ulubionych, letnich warzyw, ponieważ jest pyszna, lekkostrawna i bardzo zdrowa W dodatku można ją wykorzystywać na różne sposoby i tworzyć przy jej pomocy przeróżne, smaczne dania. A że sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z propozycją dania, które idealnie sprawdzi się na letni obiad lub na kolację. Zapiekanki z cukinii(...)jeśli nie lubicie oliwek możecie z nich zrezygnować, albo zastąpić je czymś innym Wykonanie krok po kroku: 1. Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię, aby puściły wodę i podsmażyły się. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy. 4. Do cebuli
Okiem Blondynki by McBlondipotrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał na potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci(...)cayenne. Oczywiście jeśli wystrzegamy się ostrych przypraw, to sama słodka papryka wystarczy. Odkładamy takie mięso na min. 15 minut, by się przegryzło, a później podsmażamy z każdej strony na patelni z odrobiną oleju. Bierzemy pomidory malinowe, lub jakiekolwiek inne, byle by posiadały choć odrobinę aromatu i były dość mięsiste. Poza sezonem śmiało możemy się posiłkować tymi w puszce, które blendujemy
Karczma Honoriettyśledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać wszystko(...)dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak myjemy, odrywamy ogonek liściowy i siekamy. Dodajemy do ryby. Smażymy aż zwiędnie. Następnie dodajemy serek i nieco
Kolizje Smaków