się znajdzie! Bataty też wciąż ostatnio przyrządzam. Świetna alternatywa do tradycyjnych ziemniaków. Choć zwane z angielskiego sweet potatoes to tak naprawdę z ziemniakami nie mają nic wspólnego. Uwielbiam to warzywo i cieszę się, że mogłam je przedstawić w tej potrawie. Szybki sos z kurczaka to bogaty w różnorodne składniki sos, a jakże. Znajdziecie tutaj migdałowe masło, kajeński pieprz, cynamon(...)Bataty i czosnek upiecz w piekarniku. Łyżką wydrąż miękki miąższ, wyciśnij czosnek. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj rozgniecione bataty i czosnek. Upraż kmin na suchej patelni i wraz anchio zgnieć w moździerzu. Dodaj do batatów. Wlej bulion, pomidory. Dodaj masło migdałowe, resztę przypraw i gotuj sos przez 10 minut. Zrumień kurczaka wraz z cebulą i dodaj
codojedzeniajest w tym wiele racji, choć istnieją też oczywiście różnice, jak z kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree z warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy(...)papryka ostra i słodka 100g startego sera (gouda lub parmezan) Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po czym wystudzić i rozgnieść na puree. W tym czasie podsmażyć mięso na patelni i dodać do lekko gotujących się pomidorów, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i również dodać ją do sosu. Przyprawić do smaku, wcisnąć czosnek i ewentualnie dorzucić oliwki, po czym
Przepysznik - BLW i nie tylkokonsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami. Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki "New Feast" Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam(...)feta do posypania gotowego dania cząstki cytryny chlebki pita, np. domowe z tego przepisu Przygotowanie: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj cebulkę dymkę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż
Chilli Czosnek i OliwaSmaczna i tania wytrawna tarta na cieście francuskim z serowym nadzieniem z cukinią i pomidorkami koktajlowymi, podana na ciepło od razu po wyjęciu z pieca, doskonały
Wanilia i KardamonZawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klopsiki, czy pulpety duszone w młodej kapuście to typowe, lekkie wiosenne danie. Bardzo lubię młodą kapustę podaną z delikatnymi kotlecikami mielonymi. Dziś postanowiłam zgrać te składniki
Kuchnia z widokiem na ogródGotowe przetworzone dania kiedyś często były gościem w mojej kuchni. Na szczęście te czasy kilka lat temu przeminęły, nauczyłam się gotować z naturalnych składników i sklepowe
Mienta blogJuż wiem... wiem jaki jest mój ulubiony rodzaj makaronu i chyba wkrótce sama zacznę jego produkcję - TAGLIATELLE - bo o tym cudzie tu mowa jest przepyszny w
sierotka maRysia w kuchniDziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na
Bananowe PoleChodziła za mną … chodziła … i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową. Fantastyczne kruche ciasto
Ostra na SłodkoSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem
Oryginalny smakłyżki mąki tortowej. Pokrojoną fetę panierujemy kolejno – w mące, jajku, bułce tartej z czarnuszką. Układamy na desce, pozostawiamy na ok. 10 minut, aby panierka dokładnie przylgnęła. Smażymy na patelni (użyłam naleśnikowej) z rozgrzanym olejem na złoty kolor ze wszystich stron. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do ozdoby użyłam chilli nitki ( Swojski Wyrób ) i kwiaty oregano(...)czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoOgłaszam wrzesień miesiącem faszerowanych warzyw. A to za sprawą Magazynu Aromat , do którego przygotowałam gościnnie trzy przepisy na faszerowane warzywa bez glutenu, mleka i jajek. Jeśli nie znacie tego czasopisma lubelskiej blogosfery kulinarnej, to polecam. W jesiennym numerze znajdziecie też mój artykuł "Jestem bezglutenową quasi-weganką", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna(...)ugotowanych w mundurkach - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1 duża cebula - sok z 1/2 cytryny - olej/masło klarowane - sól, pieprz do smaku 1. Cebulę drobno kroimy, solimy i szklimy na patelni z odrobiną oleju (lub w niewegańskiej wersji - masła klarowanego). 2. Słonecznik zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy i miksujemy w pojemniku blendera wraz z sokiem z cytryny
Smakuje zdrowosmak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter. Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy(...)Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie
Roślinna - blog wegańskiZielone pesto z rukoli Prosty przepis na domowe pesto z rukoli i bazylii. Szybkie, klasyczne pesto z rukoli z bazylią , czosnkiem i prażonymi orzeszkami
Moja Książka KucharskaMięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla
Z Majeczką w kuchnigroszkiem, batatami i koperkiem”. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. „superfoods” i w przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do „Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył(...)zielonych szparagów W osobnym garnku gotujemy ziemniaka pokrojonego w kawałki lub batata do miękkości (ok.15-20 minut). 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego w kostkę) Na patelnię wlać olej, włożyć posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i dusić na małym ogniu, bez rumienienia z 10 minut. Wrzucić do gorącej zupy. 1 łyżka oleju
Moja DelicjaChodziła od jakiegoś czasu za mną zupa (jak to bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła
Pobite gary BarbaryTo danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie
Magiczne Życie Marty