warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:607/829)

Curry z batatów i kalafiora z kulkami wołowymi 169

pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło do gustu wszystkim domownikom.    Czas przygotowania: 30 minut Porcje(...)pokrój w drobną kostkę, kalafior podziel na małe różyczki, pomidory sparz, obierz i pokrój na ósemki, imbir pokrój w zapałki. Ramę Smaż jak szef kuchni wlej na  rozgrzaną patelnię, kiedy znikną bąbelki jest to znak, że została osiągnięta  idealna temperatura do smażenia.  Kulki wołowe obsmaż porcjami po 2 minuty z każdej strony, zdejmij z patelni. Zeszklij

SzczyptaSmaQ
Prażuchy. 135

Prażuchy, to dziś nieco zapomniana potrawa prostej kuchni wiejskiej. Znana jest pod wieloma nazwami, w okolicach mojego rodzinnego Piotrkowa Trybunalskiego nazywa się ją prażuchy, prażoki lub

Codziennik Kuchenny
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 152

popijasz ulubioną kawę lub herbatę. Za oknem pada deszcz, wieje silny wiatr - pogoda paskudna. A Ty w ciepłym zaciszu domu, robisz tygodniowe zakupy. Makaron, mąka, przyprawy, napoje, świeże owoce, warzywa, mięso... Zero biegania, zero dźwigania. Wszystko dostajesz pod drzwi. Wspaniale, prawda ? Produkty świeże oraz pieczywo dostępne są dla mieszkańców miasta St. Warszawa, oraz okolicznych gmin. Produkty o dłuższej trwałości, dowozi(...)zmiksować w malakserze ( ja zmiksowałam ). Do mięsa dodać jajko oraz łyżkę bułki tartej. Doprawi solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, obtaczać delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć pulpety z obu stron do lekkiego zrumienienia. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Z patelni zdjąć pulpety, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Do lekko zeszkolnej cebulki

kolorowotorcikowo
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 148

Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana a'la sushi 137

Cukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia.  Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika. Podana z

Smak mojego domu
Moussaka-tradycyjne greckie danie 116

Moussaka-tradycyjne greckie danie z mięsa mielonego baraniego, bakłażanów i pomidorów. Wykonanie tej potrawy jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszego wysiłku. Jednym słowem smak jest

Smaczne Potrawy
Faszerowana papryka 166

Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też

Gosia gotuje
Zapiekanka z brukselki 201

Brukselka to jedno z tych warzyw, które się kocha lub nienawidzi. Ja ją bardzo lubię i staram się przygotowywać na różne sposoby. Dziś przygotowałam zapiekankę z brukselki , a na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z dynią i żurawiną i brukselkę pieczoną z kasztanami i boczkiem - idealny dodatek do świątecznego obiadu.  Danie, które dziś przygotowałam jest może nieco(...)przygotować zapiekankę z brukselki Brukselkę oczyścić - obrać z wierzchnich zniszczonych lub zwiędniętych listków i odkroić zdrewniałe końcówki (głąby). Większe brukselki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać przygotowaną brukselkę i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut. Oprószyć

Codzienne Gotowanie
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 278

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)kawałek mięsa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. Żeberka dokładnie osuszamy, delikatnie solimy, pieprzymy i otaczamy w brązowym cukrze. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub wieprzowego smalcu. Smażymy żeberka na wysokim ogniu do zamknięcia i skarmelizowania mięsa, ze wszystkich stron. Gotowe żeberka przekładamy do garnka. Ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Rabarbarowe tiramisu 123

Rabarbar to jedno z najmilszych, wiosennych kulinarnych wspomnień, śpieszmy się bo ma nieograniczone możliwości, a sezon na niego niebywale krótki. Rabarbar, a właściwie rzewień jest warzywem, a na świecie istniej ponad 100 odmian tej byliny. Wartości odżywcze rabarbaru to wciąż kwestia kontrowersyjna, podczas gdy jedni ganią go za kwas szczawiowy, który wypłukuje wapń z organizmu, prowadzone na Uniwersytecie Sheffield badania(...)mascarpone, żeby powstał lekki krem 2. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem, masę wstawiamy do lodówki 3. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy pokrojony rabarbar, karmelizujemy kilka minut, powinien lekko zmięknąć jednak zachować kształt, odstawiamy do przestygnięcia 4. W miseczce mieszamy ok 1 szklanki wody z syropem z kwiatów

Słodki Kompromis
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 208

zawiesiste zupy mogą być prawdziwą bombą kalorii, to wcale nie oznacza, że wszystkie muszą być właśnie takie. Mnie zupa kojarzy się raczej z lekkim, zdrowym posiłkiem. Z dużą ilością warzyw i na bulionie z kurczaka. Takie chyba lubię najbardziej. Zabielone małą ilością śmietany lub mleka (to taki mój sposób na odchudzenie wielu potraw) nie będą ogromnym występkiem nawet na diecie(...)czasie pora bardzo dokładnie myjemy i cienko kroimy. Białą część można pokroić w talarki, a liście w paseczki. Czosnek ciekamy drobno, a dymki kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy

Ratunku obiad
Kasza jaglana z jajkiem sadzonym i sałatką 99

Kaszę jaglaną odkrywam na nowo, tym razem tak mi smakuje, że jem ją niemal każdego dnia, w rożnych kombinacjach. Ostatnio np. miksuję do pracy koktajle jaglane

Moja smaczna kuchnia
Brukselka z pieczarkami z patelni 161

Brukselka z pieczarkami smakuje wybornie. Wiem, że niestety nie wszyscy uwielbiają te super zdrowe mini kapustki. My uwiebiamy i na moim blogu znajdziesz wiele smakowitych przepisów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 169

Ilość: 10 szt. Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: Ciasto: – 160g mąki pełnoziarnistej orkiszowej – 1 jajko – 100g masła – woda – szczypta soli Farsz

Podwójnaporcja
Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! 195

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania