Witajcie ! Wracam po krótkiej przerwie z nowymi pomysłami i przepisami :) Czekam z niecierpliwością na pojawienie się sezonowych owoców i warzyw, choć można teraz już przez cały rok cieszyć się truskawkami i borówkami z innych krajów to jednak nasze Polskie mają swój urok i ... SMAK ! Ale przerywamy naszą zadumę i powracamy do rzeczywistości :D W prawdzie dodawałam już(...)łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być lejące . Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy partię ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia ( ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać żeby się nie przerwało podczas obracania ) Gotowe naleśniki
Marcepanowa kuchniajedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie dobrze możecie zrobić farsz np. tylko z kurczaka i wołowiny (lub nawet z samego drobiu). Warto jednak mieć na uwadze(...)sól pieprz Dodatkowo: olej cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli Wykonanie: Farsz mięsny: Ugotowane (i ostudzone) mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy
MyCookBook.plszykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która(...)półtwardo. Mnie to zajęło 25 minut. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i ostudź. Upieczoną marchew połącz z kaszą i ciecierzycą. Dodaj pokruszony ser feta, oliwki i podprażony na suchej patelni słonecznik. Polej wszystko sosem z octu balsamicznego, wymieszaj i zamknij w pudełka lub zjedz od razu. ;) * * Komplet pojemników na oliwę i ocet Annette wykorzystany do zdjęć dzięki uprzejmości klubu
Food SquareMoja mama dostała ten przepis rok temu i wszystkim przypadł do gustu. Nawet mój mąż go uwielbia, a nie lubi cukinii :) jest świetny jako dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno(...)łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w ćwierć plasterki (nie obieramy). Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, zasypujemy solą, aby puściły sok (przynajmniej 2 razy mieszamy). Odstawiamy na około 8 godzin (może być na noc). Gotujemy zalewę z octu i cukru. Warzywa odcedzamy
Kolorowy Przepisownikjajek, bo dawno ich nie jedliśmy. Padło oczywiście na omlet. Nie wiemy jak Wy, ale my omleta uwielbiamy, jednak jemy go nie zbyt często. Raczej skupiamy się na warzywach, jak widzicie, a jajeczne kombinacje tylko od czasu do czasu. Hmmm wtedy lepiej smakuje i nie znudzi się :) Tak więc, żeby nie przedłużać Waszej ciekawości prezentujemy omlet ze szpinakiem, pieczarkami(...)koniec 1/2 małej szalotki pokrojonej w cieniutkie płatki. Wszystko dobrze mieszamy, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dodajemy wystudzony szpinak i ponownie dobrze mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło ok. 1/2 dużej łyżki. Dobrze rozgrzewamy i wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu jak omlet francuski podsuwając delikatnie masę jajeczną od skraju patelni do środka. Czynność
vegetaniecytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka kaszy jaglanej 800 ml bulionu warzywnego 1/4 szklanki sosu teriyaki 1 cm kawałem świeżego imbiru 1 łyżka miodu(...)więcej 3 minuty. Po tym czasie rybę odwrócić mięsem do góry, smażyć jeszcze minutę, po czym zalać pozostałą marynatą Obok ryby położyć pokrojoną na ćwiartki sałatę rzymską, przykryć patelnię i smażyć wszystko razem około 2 minut. W tym czasie sałata zmięknie, ale pozostanie chrupka. Danie podawać gorące natychmiast po przyrządzeniu
W SMAKbardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI: czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz(...)solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min.- po tym czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto
Basia w kuchnikażdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie(...)wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami
Mania GotowaniaUwielbiam takie śniadania! U mnie 1 posiłek z węglowodanami nie przechodzi niestety, jestem już głodna po godzinie..a białkowo-tłuszczowy to całkiem inna bajka 😀 Daje mnóstwo
Zdrowie i pysznie na talerzuPierwszy poniedziałek Nowego Roku. Aby tradycji stało się zadość przez cały rok będziemy starały się publikować właśnie z początkiem tygodnia przepisy lekkie i smaczne. Dzisiaj
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiU nas dzisiaj szybki obiadek na bazie ryżu. Ryż przygotowywany w ten sposób poznałam jakiś czas temu dzięki mojej koleżance z pracy. Postanowiłam zaprzyjaźnić się z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWczoraj oceniliśmy to danie jako najlepsze jakie jedliśmy w naszym życiu. Coś w tym jest, idealny balans między wszystkimi smakami. Spróbujcie, polecam.
Mango PapajaCukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji
Pasja SmakuWiosna, jak by nie patrzeć kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z pierwszymi sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód(...)herbatników świeża mięta do przybrania Wykonanie : 1. Rabarbar umyć i osuszyć odciąć zielone części. Łodygi pokroić na plastry ok 1-1,5 cm grubości każdy. Umieścić na patelni i zasypać cukrem trzcinowym. Gotować kilka minut do momentu aż rabarbar będzie miękki i puści soki . Obie mąki wymieszać w 3/4 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się masy
vaniliowoczekoladowaPonieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie(...)ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy
Kulinarne przemyslenia