warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:589/829)

Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 124

Dziś piątek, tym samym chciałyśmy zaproponować coś bezmięsnego. Tę zupę jadłam pierwszy raz u mojej cioci będąc na wakacjach, różnica taka że ciocia dodaje dużooo zieleninki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 169

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z

Oryginalny smak
Topinambur na rumiano 167

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki

Buniabaje w kuchni
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 252

Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper włoski i kolendrę uprażyć na suchej patelni, wystudzić, a następnie utrzeć w moździerzu. Mięso z udźca i boczek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Udziec indyczy, boczek, cebulę, czosnek i tymianek zmielić maszynką(...)limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać. 7. Gotowe roladki podawać na sałatce ze świeżych warzyw. Inspirowana naturą kompozycja przypraw, ziół i wyselekcjonowanych warzyw sprawi,że mięso będzie pyszne i soczyste. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura Vegeta Natur do mięs nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera

Szalona Kuchnia Eweliny
Dyniowe curry z papryką i jarmużem 156

papryką i jarmużem przygotujesz w 30 minut. To prosty, szybki, rozgrzewający i bardzo kolorowy obiad lub kolacja. Zima to ciągle czas dynii i warto wykorzystać jej zdrowotny potencjał. Warzywa na mleczku kokosowym z dodatkiem przyprawto prawdziwa pycha! Tym razem propozycja wegeteriańska. Super fit jedzonko, polecam! Składniki na 4 porcje: 1/2 dynii Hokkaido 3-4 czerwone papryki 2 szklanki liści jarmużu(...)minut w międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. 151

którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie . Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy(...)zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem calzone. 2. Przygotuj farsz do calzone. Na dużej patelni na średnim ogniu umieść mrożony szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Dodaj do niego przeciśnięty przez prasę czosnek i smaż ze szpinakiem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z piesi kurczaka i jarmużem 154

Jarmuż wspaniałe warzywo  które najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach wtedy smak jego jest jeszcze lepszy  u mnie dzisiaj w pierogach wraz z kurczakiem stworzył  pyszny duet zapraszam na pierożki Składniki ciasto • 1 kg mąki • 150 ml jogurtu naturalnego • ok 300 ml maślanki (mrągowskiej dałam ) farsz • liście z 2 krzaków jarmużu • 3 piersi pojedyncze z kurczaka • 1 cebula(...)sicie 3. • Piersi z kurczaka pokroić w paski dodać kostkę rosołową, sól,pieprz i starty na drobnej tarce czosnek.Odłożyć do marynowania na ok 1 godzinę 4.  • Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła ,podsmażyć zamarynowane piersi wyjąć mięso i zmielić w maszynce. • Na tą samą patelnię nie myć jej dać cebulę i resztę mała smażyć aż się zrumieni, dodać

W królestwie smaków Beaty
Fasolka szparagowa po włosku 129

lubię tę porę roku! Wszystkie te warzywa i owoce uśmiechają się do mnie na bazarku i mówią - kup mnie, kup mnie! Dobrze, że miałam urwanie głowy w pracy i nie mogłam za bardzo szaleć na warzywnych straganach, bo chyba kupiłabym wszystko. Co ja poradzę, że kupowanie jedzenia sprawia mi większą przyjemność niż kupowanie ciuchów... Ostatnio wpadła mi w ręce(...)osolić (powinna być wyczuwalnie słona). Wrzucić do wrzątku fasolkę i gotować bez przykrycia (żeby nie straciła koloru) ok. 10 minut. Powinna być miękka ale nadal jędrna. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, pokrojone w plastry salami i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone (jakkolwiek) pomidory - można je wcześniej pozbawić skórki, ale nie trzeba. Doprawić solą i pieprzem (ale ostrożnie

Kulinarne Inspiracje
Risotto mocno szparagowe 132

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)Wywar jaki powstanie będzie nam potrzebny do risotta. Cebulę kroimy w plasterki, czosnek i cukinię w kostkę, a szparagi na 2-3 części. Główki szparagów odkładamy oddzielnie. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulkę, dodajemy czosnek, cukinię, szparagi (cześć z główkami nie dodajemy) i smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu

Moniki Smakołyki
Kurczak curry z fasolką szparagową 196

gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)basmati Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Świeżą fasolkę umyć i oczyścić z ogonków. Na patelnię lub do woka z delikatnie rozgrzanym tłuszczem wsypać masalę lub curry i kolendrę, a po chwili dodać cebulę i czosnek (zeszklić). Następnie dodać pierś z kurczaka, wymieszać i dusić

Kuchcik gotuje
Lazania z pomidorami i soczewicą 181

istnieje coś bardziej krzepiącego niż wynurzająca się z piekarnika solidnych rozmiarów brytfanna wypełniona po brzegi makaronową zapiekanką z mnóstwem warzyw i soczewicą? Bardzo lubię tego typu dania, nie tylko ze względu na smak, ale także sposób przygotowania, w wyniku którego powstaje pokaźna porcja umożliwiająca wykarmienie całej rodziny lub - jeżeli gospodarstwo nie liczy zbyt wielu osób - stanowi obiad na kilka(...)drobną kosteczkę. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobną kostkę. Czosnek oraz cebulę pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek oraz cebulę i lekko podduś. Dodaj fasolkę i słodką paprykę, a całość podsmaż jeszcze 3 minuty. Dorzuć pokrojone pomidory oraz paprykę, zamieszaj i gotuj całość pod przykryciem

Roślinna - blog wegański
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 174

też takie, które pozwolą te danie przygotować w mig, ponieważ perspektywa długotrwałego stania przy gorącej kuchence i mieszania nie jest zbyt pocieszająca. Ja lubię takie oto rozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie(...)Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez 1-2 minut na dużym ogniu. Za pomocą łopatki wyjmij tofu z patelni i wrzuć na nią szalotki

Roślinna - blog wegański
TORTILLA Z KURCZAKIEM 302

podpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki(...)błonek i pokrój na paski 2-3 cm lub w kostkę .  Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek. Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem 162

Witajcie! Dziś propozycja iście z polskiej klasycznej kuchni - czyli kapusta zasmażana. Jak dla mnie ta receptura jest idealna. Składniki: 1/2 główki kapusty (u mnie połówka ważyła

Kuchnia domowa Ani
Omlet ze szparagami, boczkiem i parmezanem 147

Dzisiaj propozycja śniadaniowa. Omlet ze szparagami, wędzonym boczkiem i parmezanem. Prosty przepis na wykorzystanie zielonych szparagów i oczywiście jajek. Polecam na dobry początek dnia Składniki: 2

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania