Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając
Lamarida.plPodstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti, to tylko(...)Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w kostkę, podobnie jak ogórki. Fasolkę i kukurydzę z puszek przepłukujemy wodą i odcedzamy. Na rozgrzaną z kilkoma kroplami oleju patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, które delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie dodajemy pokrojoną niezbyt drobno cebulę i smażymy całość na wolnym ogniu aż do zarumienia się pieczarek, co jakiś czas mieszając
Lamarida.pllepszego niż świeżo wykopane ziemniaki, które jeszcze niedawno były w ziemi (nawiasem mówiąc ziemniaki można hodować nawet na balkonie ). Dla mnie właśnie ziemniaki i zielony groszek są tymi warzywami, które im świeższe, tym pyszniejsze. No więc stoję co tydzień w kolejce do pani Lucynki, w której to kolejce kwitnie sąsiedzkie życie towarzyskie. Na co dzień sąsiadów niemal nie widuję, rzadko(...)Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie jak ja to zrobiłam: Krokiety z farszem z jajek 8-9 sztuk przepis z Kuchni Polskiej z moimi zmianami bardzo syte - 2 na głowę wystarczą
Posadzone i zjedzoneDelikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą(...)się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn. Dodajemy do rondla podsmażone wcześniej pieczarki, wrzucamy wypłukaną kaszę i zalewamy połową przygotowanego bulionu. Mieszamy całość, przykrywamy pokrywką, stawiamy na małym ogniu. Co jakieś
Karo in the Kitchenbrukselką , lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo. No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można jeść na surowo. Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan(...)wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google
Chilli Czosnek i Oliwasmażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem z dodatkiem płatków ryżowych. Są bajeczne!!! Przede wszystkim są niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się(...)odciśniętą bułkę, jajko, tymianek, majeranek, cząber, sól, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, dobrze wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Z mięsnej masy formujemy spore kotlety o grubości 3-3,5 cm, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż będą złocisto-brązowe. Następnie
Rozpustne gotowaniewarzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne są moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak(...)soku z cytryny świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając
Kuchnia Prezydentowejgóry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry(...)oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor 2-4 minuty (w zależności od wielkości), potrząsając patelnią od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodaj
Moja DelicjaNajlepsze dania w mojej kuchni powstają w ekspresowym tempie i bez planu. Dlatego później nie do końca pamiętam dokładnej gramatury składników ;) Ale to nic, takie przepisy
Mienta blogFasolka po włosku, przetwory W tym roku mimo ciężkiej pogody latem , obrodziła cukinia i fasolka szparagowa . Ta ostatnia , może dlatego ,że siałam ją trzykrotnie w maju
Ogrodnik w podróżySzybkie, świeże lekko pikantne danie idealne na obiad. W tym tygodniu w Lidlu trwa tydzień azjatycki, dzięki czemu możemy dosłownie zatracić się w dobrodziejstwach kuchni
Malinowe PocałunkiTaka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się
Smaczne ZdroweAdobo jest tradycyjnym daniem pochodzącym z Filipin. Zwykle składa się ono z mięsa, owoców morza albo warzyw duszonych w occie, sosie sojowym, czosnku i ziarnach pieprzu. Po raz pierwszy usłyszałam o nim od naszej znajomej pochodzącej właśnie z Filipin, która przynajmniej raz na tydzień gotowała sobie ten gulasz. W mojej wegańskiej wersji mięso zastępuję grzybami i tofu, ale poza(...)bieżącą wodą i palcami dzielę na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i czosnek obieramy i kroimy odpowiednio w kostkę i drobno siekamy. Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy kostki tofu. Smażymy przez kilka minut aż lekko ozłocą się ze wszystkich stron. Wtedy dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki, liście laurowe
Lamarida.pljest przechowywać w szklanych, a nie plastikowych pojemnikach. Pozostałości z puszek, których nie wykorzystaliśmy od razu zawsze należy przełożyć do innego naczynia. Jeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka(...)zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości klarowanego masła lub oleju, po około 4-5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą z pomidorami. Sałatka
Even Better Foodtyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista(...)minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach(...)zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Do gorącego kremu dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia się. 7. Pieczywo pokrój w niewielką kostkę i upraż razem ze słonecznikiem na suchej patelni, aż zrobi się chrupiący- uważaj, żeby nie przypalić słonecznikowych nasion. 8. Krem podawaj z kleksem jogurtu, posypani grzankami i słonecznikiem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpanatzatziki, albo innym jogurtowym sosem. Sprawdzą się w bułce z dodatkiem sałaty i konserwowego ogórka - a la hamburger, jak i podane na talerzu z sałatką ze świeżych warzyw. Proste i szybkie danie - zobaczcie sami! Składniki: 2 średniej wielkości buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/4 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) bułka tarta(...)tartej bułki, aby masa była bardziej zwarta i dobrze wymieszać. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć po 3 minuty z każdej strony. Zdejmować z patelni ostrożnie, bo są bardzo delikatne
Kulinarne Inspiracjezupe,gdyz jest bardzo soczysta i malo zwiezla.Zawsze mnie dziwil dodatek ziemniakow do zup kremow,a tu sama je dodalam ,zeby zagescic zupe. Najczesciej robiac zupe krem gotujemy warzywa w bulionie i jest smacznie.Jednak gdy zamienimy gotowanie na upieczenie dyni w piekarniku,nasza zupa bedzie poezja smaku. Sprobujcie zreszta sami.Dzis chcialam zaproponowac do kremu z dyni odmienna wariacje smakowa,ktora(...)cytryny mozemy dodac na koncu.Doprawic sola i pieprzem.Calosc zblendowac. Podawac.W pierwszej wersji zupe podajemy z posiekanymi ciasteczkami amarettini.Mozna dodatkowo posypac podprazonymi platkami migdalowymi.W drugiej wersji z podpieczonymi listkami szalwi.Na patelni rozgrzac maslo ghee,wrzucic listki szalwi i smazyc kilka minut,az stana sie chrupiace.Szalwia jest ziolem ktore smakowo tworzy z dynia wyjatkowo smaczny duet.Innym smakowitym dodatkiem moze byc olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego(...)kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy
Kolizje SmakówFlaczki z kani to pyszna zupa strukturą i odrobinę smakiem zbliżona do tradycyjnych flaczków, chociaż na pewno mniej kaloryczna. Ugotowana na wywarze z warzyw będzie idealna również dla wegetarian. Dostałam od znajomego grzybiarz prosto z lasu piękne kanie i oprócz smażonej wyszły z niej jeszcze pyszne flaczki. Flaczki z kani były dobrze przyprawione, aromatyczne i szybko zniknęły, gdyż każdy chciał(...)wywar i dodać listek, ziele angielskie, jałowiec i tartą na dużych oczkach marchew oraz selera. Dodać również drobno pokrojonego pora i podsmażoną cebulę, gotować około 15 minut. Następnie na patelnię po smażonej cebuli dodać umyte i pokrojone w paski o szerokości 1 - 1,5 cm grzyby i chwilę podsmażyć. Gdy marchewka będzie już prawie ugotowana dodać grzyby, majeranek, tymianek
Gotuj w domuMoja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach
Wanilia i Kardamonintensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą
Fitsweet.meintensywniejsza barwa, tym większa zawartość danego pigmentu i silniejsze jego działanie. Dlatego u mnie na talerzu zawsze tęczowo i różnorodnie. Buraki czerwone jak sama nazwa wskazuje zaliczamy do grypy warzyw czerwonych. Swój kolor zawdzięczają takim barwnikom jak: likopen wzmacniający serce i obniżający poziom cholesterolu, antocyjany wzmacniające naczynia krwionośne oraz betalainy poprawiające odporność i spowalniające starzenie. Dzisiejsze pęczotto poza(...)folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40-60 min., aż będą miękkie, następnie wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą brązowego cukru, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą
Fitsweet.meWeekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące
Moja smaczna kuchniawłoskiego. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z jogurtem lub tłuczonymi ziemniaczkami i mizerią. Danie jest rozgrzewające i bardzo sycące. Może stanowić dobry sposób na przemycenie niejadkom porcji warzyw. Zarówno kalafior jak i dynia podczas gotowania miękną tworząc smaczny i bogaty w smaku sos. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg kurczaka (udka i nóżki) 100 g kiełbaski chorizo(...)Jeśli mamy czas, odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Bulion lub wodę wlewamy do szerokiego rondla. Dodajemy nitki szafranu i zagotowujemy. Przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Partiami obsmażamy kawałki kurczaka, na dużym ogniu, po około 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Uważamy, aby nie przypalić
cool and mintyLazania to pyszne makaronowe danie, wywodzące się z kuchni włoskiej. Makaron przekładany jest sosem mięsnym z dodatkiem pieczarek, oraz sosem beszamelowym i serem. Następnie potrawa
Kulinarne Fantazje MarioliDziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą(...)mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając
karmelowyDzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest
Oryginalny smakDanie może bardziej zimowe niż letnie... choć z młoda chrupiącą marchewką będzie smakować wyśmienicie. Na jego pomysł wpadłam podczas jednej z dłuuugich rozmów z Olikiem (dzięki
sierotka maRysia w kuchniSezon na kukurydzę trwa w najlepsze. Polecam pieczone kolby kukurydzy na lunch lub kolację. Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję
potrawyregionalneStir fry to wyśmienity sposób przyrządzania potraw, który pozwala nie tylko na uzyskanie pysznego dania w krótkim czasie, ale również na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych
Życie zamknięte w smakuW naszym domu najczęściej naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji(...)rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku
Kulinarne przygody Gatity