warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:574/829)

Zupa meksykańska z mięsem mielonym 179

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pyszna, rozgrzewająca i syta zupa meksykańska z mięsem mielonym. Smakuje doskonale, szczególnie w porze jesienno – zimowej Zupa meksykańska

Marta Gotuje
Placki marchewkowe 223

Jak ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy

Jaglusia
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 154

cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek(...)Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę i zeszklić uważając, żeby się nie przypaliła. Dodać mąkę i podsmażyć intensywnie mieszając. Kiedy masa się zagęści wlać bulion, wymieszać dokładnie, a po chwili dolać mleko

Dietolog
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 276

Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie

Jaglusia
Risotto z warzywami 137

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie

Wanilia i Kardamon
Rosół po krakowsku. 191

dodatkiem ziemniaków i dużej ilości warzyw.W ubiegłym tygodniu byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle(...)obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze

Rozpustne gotowanie
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 143

Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki

Kuchenne aromaty
Faszerowana cukinia 234

Kolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii...  Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy

Lawendowe Niebo
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 168

Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli.Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Polędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody

Moniki Smakołyki
Zupa z czerwonej soczewicy 140

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu(...)się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach. O tym, jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny

mojewypiekiinietylko
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 290

robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki :  2 -3 porcje(...)wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos:  w  rondelku zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Słodko-kwaśna brukselka 202

zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym(...)swieżą brukselk ę obieramy z wierzchnich listków , płuczemy w zimnej wodzie i postepujemy jak wyżej.  Ugotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki,  prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CZERWONĄ CEBULĄ 179

totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują – np. taka super łatwa tarta z pomidorami albo kolorowa tarta z warzywami . Dziś zupełnie nowy przepis. Tym razem coś bardziej kalorycznego, sycącego i mega smacznego. Przygotowałam dla Was tartę z czerwonej cebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią. Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący przełożyć cebulę, po wierzchu rozłożyć ser pleśniowy. Zalać masą jajeczno-śmietanową przygotowaną z jajek, śmietany, przypraw (sól i pieprz) i dwóch łyżek świeżo posiekanego

Dietolog
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 235

piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie. TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje) 2 młode i twarde cukinie 1/2 łyżeczki(...)posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. 1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal , węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g 0,4WW i 1,4WBT FASZEROWANE PIECZARKI PORTOBELLO Z PATELNI (2 porcje) 4 duże pieczarki portobello 1/2 kulki mozzarelli kilka listków bazylii 2 plasterki szynki parmeńskiej sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić i wyciąć im nogi tuż przy kapeluszu

Dietolog
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 229

Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w  Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis(...)nerkowca 1/4 szklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażona mielona wołowina z brokułami 255

danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała(...)plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając

Poezja smaku
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 223

wtedy pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje(...)nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy z mąką, wlewamy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprze. Doprowadzamy

sierotka maRysia w kuchni
Tajski chłodnik z zielonego curry z ogórkiem i szpinakiem 292

chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane warzywa w formie chłodnika mniej je będą "parzyć" w podniebienie. Poza tym chłodnik nawet dla zabieganych jest bardziej przyjazny.Do termosa na kawę zamiast kawy wlej dobrze schłodzony i taki pozostanie(...)zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni lub z grilla. 1 porcja zawiera: 212 Kcal SKŁADNIKI NA 4 porcje: 1 ogórek wężowy 15 g świeżej kolendry 200 g odmrożonych liści szpinaku 2 i ½ łyżki tajskiego zielonego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dietetyczne Roladki omletowe alla Sushi z łososiem i sezamem 159

Dieta to nie tylko warzywa, owoce i ograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą(...)sosu sojowego szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki Przygotowanie: 1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet 2. Smażyć na oleju sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić 3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia 4. Zawinąć 5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski 6. Sos sojowy połączyć dokładnie

KreatywnePiny
Risotto z brokułami 248

drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Pod koniec podsmażania cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilkę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać ryż i całość smażyć(...)torebkach nie nadaje się do risotto! Risotto należy przygotowywać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Świeżego brokuła można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek tego warzywa (waga 450 g). Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Ryż po chińsku z łososiem 416

Przepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)myjemy i porcjujemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Zalewamy marynatą. Odstawiamy na minimum godzinę. Obieramy marchew i kroimy w słupki. Gotujemy ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką. Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię

Smaki Edyty
Brukselka z masłem orzechowym 164

nadziwić jak można nie lubić tych pysznych kapustek.To jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków kapusty,doskonałe źródło witaminy C,dobre beta-karotenu,kwasu foliowego,witaminy E i potasu.Dla większości warzyw pierwsze nocne przymrozki są zabójstwem - brukselka zaś najsmaczniejsza jest zbierana właśnie po nich,Wtedy ta maleńka kapusta osiąga swoją "dojrzałość",smak staje się łagodny,zwiększa się zawartość cukru.Kupując brukselkę(...)krzyż gotowć 6 minut,gdy brukselki są wyjątkowo duże przedłużyć czas gotowania do 8 minut.Natychmiast po ugotowniu odcedzić i zahartować w zimnej wodzie,by nie straciła zielonego koloru na patelni rozpuścić masło i wrzucić grubo posiekane orzechy i podprażyć okolo 30 sekund.Dodać brukselke i przyprawy.Wymieszać i natychmiest podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos bardzo pomidorowy i klopsiki drobiowe 177

pewno nie zaszkodzi, a jedynie może trochę pomóc. Wiosna i lato są bardzo dobrą porą do zmiany nawyków żywieniowych, bo czy można się oprzeć tym kolorowym i soczystym warzywom i owocom? Ja nie mogę :) Klopsiki w sosie pomidorowym porcja dla 4-5 osób Potrzebujemy: 450-500 g mięsa mielonego z kurczaka 1 jajko ok. 3-4 łyżki bułki tartej(...)drobno. Dymki oraz szczypior łączymy z mielonym mięsem, jajkiem i bułką tartą. Masę dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z niej niewielkie klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy nasze mięsne kulki ze wszystkich stron na rumiano. Kiedy już ładnie zbrązowieją dodajemy pomidory z puszki (lub posiekane świeże) oraz koncentrat pomidorowy

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania