makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec. Danie wyszło smaczne, a na całość - 4 porcje użyłam jedynie 2 łyżki oliwy(...)sprayu świetnie się tu sprawdzi. Ułożyć kostki bakłażana na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać pomidorki koktajlowe. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem
Kulinarne Inspiracjepierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę
Niezły MłynekKociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam! Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni Spod Hebelka zajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna(...)Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy
Wanilia i Kardamonobok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba(...)piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu, aż staną się miękkie. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Tofu pokrój na małe paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się zeszkli i lekko zbrązowieje, a następnie dodaj paseczki tofu i smaż kolejne 5 minut
Roślinna - blog wegańskiPrzepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele(...)pieprz, sól do smaku (można dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ale niekoniecznie) natka pietruszki 1. Kaszę płuczę w garnuszku, 2-3 razy zmieniając wodę. 2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i prażę na nim osączoną kaszę, cały czas mieszając, aż ziarenka wyraźnie się podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad, a mianowicie piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Proste składniki, które tworzą pyszne danie
Oryginalny smakIlość: 4 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – makaron Barilla Casarecce – 500g mięsa mielonego wołowego – pęczek rzodkiewek – pół brokuła – kiełki brokuła
PodwójnaporcjaDo tej potrawy używamy puree z dyni, które utworzy kremowy sos. Dodatkiem są pieczarki z świeżym rozmarynem, który nadaje cudownego aromatu. To danie jest must have
JaglusiaNa dzisiejszy obiad proponuję pyszne mięsne klopsy z cukinią. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka, którą dzisiaj prezentujemy jest szybką i smaczną kompozycją. Śmiało można zabrać ją ze sobą do pracy i najczęściej tak właśnie czynię. Do jej przygotowania potrzeba
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki na ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18
Gotowanie moimi oczamiSałatka ta genialnie sprawdza się na wszystkich imprezach. Jest szybka, prosta i ładnie wygląda a przy tym bardzo dobrze smakuje i z powodzeniem może zastąpić lekki
sierotka maRysia w kuchniRisotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! Risotto z wieprzowiną często gości u nas na stole, bo pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci
Kuchnia na wzgórzuOstatnimi czasy często gości na naszym stole szpinak. Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis! Uwielbiam na kolację (do
IzaGotujeDużo osób co piątek zastanawia się co by tu przygotować na bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki