pomysł na wegańskie danie! Składniki: 1 cukinia 80g kaszy jaglanej ½ cebuli ½ puszki pomidorów Sól, pieprz, bazylia, czosnek Wykonanie: Kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej, suchej patelni około 2-3 minut dość często mieszając, aby się nie przypaliła. Zabieg ten pozwoli wyzwolić orzechowy posmak. Następnie odmierzamy około szklankę wody i zagotowujemy z solą. Do wrzącej wody przekładamy(...)średnicy 4-5 cm. Tak przygotowane wegańskie klopsy wkładamy do gotującego się sosu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. W między czasie dokładnie myjemy cukinię. Odkrawamy dystalne części warzywa. Przy pomocy obieraczki siekamy na kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!cieszę się ogromnie! Takie odkrycie! Nowe przepisy! Zaraz zabieram się za przeglądanie. I od pierwszej strony wiem, co zjem następnego dnia, i kolejnego. Świetne, proste, lekkie i pełne warzyw pomysły na letnie potrawy, a wśród nich jedna, w której zakochuję się od razu. Intuicja pozwala mi wierzyć, że i Wy pokochacie tą wersję crumble. Crumble z pomidorami pod chlebowo-parmezanową(...)ząbki czosnku świeży tymianek i bazylia oliwa z oliwek miąższ czerstwego białego pieczywa (wykorzystałam czerstwą bagietkę) ok. 30 g świeżo tartego parmezanu oliwa z oliwek Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej, by zapobiec popękaniu pomidorków). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Pomidorki z oliwą
KUCHARNIAZnacie powiedzenie mówiące, że „kto jada sałatki jest piękny i gładki”? Jeśliby się nad tym zastanowić to ma to o tyle sens, że w
UgotujmyTo.plPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny
Oryginalny smakPrzyznam się Wam, że w tym roku szparagi jadłam po raz pierwszy. Oglądając Wasze blogi i przepisy czułam się wręcz zmuszona do ich spróbowania. Na dzień
Pasja SmakuNa rynku pojawił się nowy Fix Knorra, a ja oczywiście postanowiłam go wypróbować. Skusiłam się ciekawym połączeniem, choć pewnie nie powinnam iść na łatwiznę i kupować
Pasja SmakuSiekane kotleciki rybne Delikatne, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz kotleciki z ryby i warzyw. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu oraz przepyszne w smaku. Do ich wykonania możemy użyć filetów z dowolnej ulubionej ryby – u mnie dorsz. Polecam! Składniki: ok 300g filetu z ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)Dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki *** *** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego zrumienienia *** *** Po zdjęciu z patelni kotleciki możemy ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE
Blog z ApetytemZapiekanka trochę inna niż zwykle, bo nie makaronowa, ryżowa ani ziemniaczana. Przekonałam się, że tuńczyk świetnie smakuje również z dodatkiem grillowanych warzyw, sezonowych szparag i aromatycznym ajvarem. Powiedziałabym, że to lżejsza wersja zapiekanki. Tuńczyk z puszki to wygodne rozwiązanie, na urozmaicenie diety. Spożywanie go, zapewnia wartościowe składniki odżywcze i znakomicie służy zdrowiu. Może być długo przechowywany, więc warto mieć puszkę(...)cukinię kroimy w plasterki o grubości 1 cm, solimy, pozostawiamy aż puszczą soki. Odsączamy nadmiar płynu ręcznikiem papierowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, do lekkiego zrumienienia. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekać, wykładamy warstwę warzywnej pasty ajvar, następnie układamy grillowaną cukinię, bakłażana, i szparagi. Rozkłócone jajko łączymy ze śmietanką, dodajemy
Kierunekuchniamożliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie czy spotkanie, do kieliszka schłodzonego białego wina i miłego towarzystwa :) Można zaserwować ją na ciepło(...)przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, tak aby zmiękł, ale nie przyrumienił się. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę. Jajka mieszamy ze śmietaną i 80 g sera
Smakowity Blog Kulinarnysposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być niedostępny w naszych sklepach możemy użyć tuńczyka z puszki w sosie własnym. Polecam(...)strony. Gotowy stek dzielimy widelcem na mniejsze części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, a mozzarellę w kostkę. Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni, na środku rozsmarowujemy łyżkę sosu. Następnie układamy po kilka paseczków papryki, oliwek, kilka kostek mozzarelli, kilka kawałków tuńczyka i kilka talarków cebuli. Tortille zwijamy i grillujemy przez 2 minuty. Podajemy
Smak mojej kuchnimoże być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich jak marchew czy pietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego(...)pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni non stick. FARSZ DO KROKIETÓW - 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka) - 2 ugotowane marchewki małe - 1 ugotowana pietruszka mała - 1/2 ugotowanej cebuli - 2 jajka
SMYKWKUCHNILekko słodkie, o bardzo delikatnym dyniowym smaku, podane z podsmażoną na masełku bułka tartą. Maja piękny jasnopomarańczowy kolor. Dyniowe leniwe to też świetny sposób na przemycenie dzieciom tego pysznego warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 4 porcje): 280 g dyniowego puree 250 g twarogu (użyłam chudego) 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego 1 duże jajko(...)gotującej się, lekko osolonej wody. Od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy bułkę tartą. Mieszając podsmażamy bułkę do zbrązowienia. Porcje leniwych nakładamy na talerze, polewamy bułką tartą i posypujemy trzcinowym cukrem (ilość wedle uznania). Smacznego
MyCookBook.pljest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K,C a także wapnia i żelaza. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawane za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup,przystawek,jako jarzynka do ziemniaków(...)umyłam i podgotowałam przez około 10 minut w osolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem
potrawyregionalneZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań , jak również ziemniak w roli głównej . Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)wodzie. Kontrolujcie stan ziemniaków, powinny być w pół ugotowane. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm. PRZYGOTOWANIE farszu: Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy kiełbasa z cebulą się zarumieni, dodajemy majeranek, oregano, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Chwilę zasmażamy i dodajemy śmietanę. Farsz redukujemy do zgęstnienia. Pod koniec
kulinarnyJaLato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa(...)oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200 °C. W tym czasie przygotować farsz. Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane
Food Square