warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:568/829)

Tofu z cykorią 84

Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, jest dostępna na rynku w listopadzie, grudniu, styczniu, lutym, marcu i kwietniu, czyli wtedy, gdy brakuje większości świeżych warzyw. Dzięki zawartości goryczki - intybiny i inuliny - wpływa dodatnio na tworzenie się czerwonych ciałek krwi, przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Cykorię spożywa się podróżnymi postaciami zarówno na zimno, jak i na gorąco(...)deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki na sos- powidła  śliwkowe ,dżem truskawkowy, ketchup, sos sojowy i wino ryżowe,zagotowujemy. Podgrzewamy olej 2 łyżeczki w dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy  szalotki, czosnek i imbir,podsmażamy  mieszając, w ciągu pół minuty. Dodajemy  cykorie i smażymy , obracając, aż do jasnej zieleni,- 1 do 2 minut

w mojej kuchni
Jak zrobić włoską piadinę? Piadiny z ricottą, figami, prosciutto i rukolą 122

sklepach sieci Biedronka. ➤ Zobacz także - Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii Włoska piadina - z czym ją podać? Piadiny we Włoszech podawane są z różnego rodzaju serami, wędlinami i warzywami, a nawet z nutellą. Za najbardziej tradycyjne dodatki uważa się połączenie serka squacquerone (delikatny biały serek u nas trudno dostępny, można zastąpić ricottą lub kremowym serkiem do smarowania), szynki(...)placuszków. Aby je przechować na później, placki przełóż kawałkami papieru do pieczenia i zapakuj w torebkę strunową. Przechowaj w lodówce lub zamrażalniku. Odgrzej w kuchence mikrofalowej lub na ciepłej patelni i dodaj nadzienie. Piadiny z ricottą, figami, szynką prosciutto oraz rukolą Składniki / na 4 porcje: ciasto na piadiny: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa pomidorowa krem 205

idealna zupa pomidorowa dla maluchów. Można w niej przemycić naprawdę dużo warzyw. Do tego zupa ta jest bardzo pożywna. Świetnie smakuje zarówno na ciepło (z ryżem czy makaronem), jak i na zimno. W upały można wykorzystać fakt, że pomidory świetnie wychładzają organizm i jeść ją jak gazpacho! 3 puszki pomidorów garść liści bazylii włoszczyzna 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)minut, aż nie odparuje woda, a całość nie zgęstnieje. pomidorów musimy odparować wodę aż nie zgęstnieją. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i czosnek cienkie w plasterki. Na patelni roztapiamy 1,5 łyżki masła klarowanego (masło można zastąpić olejem). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy mąkę

Dieta bez mleka
Falafel 156

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików). Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju

Bullio
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 151

dworze buro i ponuro, więc najwyższy czas aby na naszych stołach pojawiły się rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne dania. W mojej jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem(...)stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut aż zrobią się miękkie i plastyczne. Wyjąć bakłażana z piekarnika.   Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Zalać drobno pokrojonymi pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, miodem, płatkami chili, natką. Wszystko gotować razem przez kilka minut

Kulinarne Inspiracje
Falafel 128

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości kotlecików). Po zdjęciu z patelni położyć na papierowych ręcznikach w celu usunięcia nadmiaru oleju

Bullio
Zupa krem z cukinii 122

przerobieniu większości na sałatki na zimę, zabrałam się jeszcze za zupę. Zupka jest prosta, smaczna i do tego mało kaloryczna (jeśli nie doda się śmietany). Podobno cukinia to idealne warzywo dla odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a do tego jest na tyle uniwersalna, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Jej raczej neutralny smak pasuje w zasadzie(...)gotowania,aby łatwiej było później je wyjąć).  Do bulionu wrzucamy ziemniaki aby się ugotowały.   Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem szklimy na oliwie. Następnie na patelnię dodajemy cukinie i podsmażamy do momentu kiedy zacznie robić się miękka.  Podsmażona całość dodajemy do gotującego się bulionu i ziemniaków. Gotujemy kilka minut, po tym czasie wyjmujemy z zup ziele

Bon appetit mon amie
Zapiekanka chłopska 324

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie(...)wody, mogą być lekko twarde, bo dojdą w zapiekance). Zostawić do ostudzenia po czym obrać i pokroić w grubsze plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc

Passions hobbies life
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 121

oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem(...)pieczenia smacznych tart. ,,W formie można przygotowywać wedle uznania dowolnie komponowane tarty słodkie z kremami czy owocami, które umilą spotkanie przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki

Podróż w kulinaria
Jarmużowe love 163

Zapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie! Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy. Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już(...)szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok. Rodzynki zalać wrzątkiem. Kapustę i jarmuż dokładnie umyć. Jarmuż zblanszować.  Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy.  Rodzynki odsączyć

Garniec Magalie
Risotto z porami i łososiem 110

Niedawno obejrzałam na TVN Style program Ani Starmach "Pyszne 25". Odcinek był poświęcony porom i selerom, czyli warzywom, które w dzieciństwie najczęściej myliłam;) Nie jestem fanką selera, ale za to uwielbiam podsmażane na maśle pory! Dlatego spodobał mi się przepis na risotto. Zamiast krewetek użyłam łososia i danie wyszło bardzo dobre - kremowe, aromatyczne, lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla(...)czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie na drobniejsze

Kulinarne Inspiracje
Kremowa zupa marchewkowa z kotlecikami 203

kucharskiej wydanej w 1957 roku, które przerobiłam na swój sposób, a przede wszystkim połączyłam. Zupa z dodatkiem kotlecików idealnie nadaje się na obiad dla dzieci, które nie przepadają za warzywami i kaszą, ale nie tylko dla nich ! Myślę, że zasmakuje każdemu ! Poniższy przepis jest na jedną porcję, ponieważ najlepiej  jeść ją  od razu po ugotowaniu (odgrzewana traci cenne(...)rozgniatam widelcem. Na koniec dodaję do masy lekko przestudzoną  kaszę i mieszam. Konsystencja całości nie może być za rzadka, w innym przypadku dodaję odrobinę kaszy mannej. Na patelnie wkładam oleju kokosowego, czekam aż się rozgrzeje, formuję kotleciki i smażę. Przy przekręcaniu na drugą stronę należy uważać, ponieważ kotleciki lubią się rozpadać.             Wracam

Życie na widelcu
Zupa krem ze szparagów 159

nieufnie, nie do końca wiedząc co z nimi zrobić i czego się po nich spodziewać. Robiąc zakupy na weekend, zobaczyłam jednak jak pięknie prezentują się na wejściu stoiska z warzywami i tym sposobem, zamiast do domu wrócić z rabarbarem, wróciłam z nimi. Przy pierwszym spotkaniu potraktowałam je trochę brutalnie i postanowiłam zrobić z nich miazgę. I tak powstała zupa krem(...)zagotuje się, dodać kostkę rosołową i wrzucić szparagi. Kiedy szparagi się gotują pokroić w plastry pora. Kilka cienkich krążków odłożyć do późniejszej dekoracji, resztę pora podsmażyć na maśle na patelni. Kiedy będzie miękki dosypać mąkę i przygotować zasmażkę. Gdy będzie gotowa, dolać do niej 3 małe chochle bulionu z gotujących się szparagów, wymieszać i zdjąć z ognia. Z rondla

W kuchni wieczorem
Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii 120

Jeszcze dzisiaj opiszę Wam cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem. Użyłam świetnego ryżu Arborio firmy KUPIEC.   Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii (dla

Gotuj Sam!
Pasta z kurczakiem i pomidorami 141

Dawno nie było nic z serii #studentwkuchni ,  pora to nadrobć i podzielić sie z Wami prostym przepisem na obiad,  którego wykonanie zajmie nam nie

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania