typowe danie kuchni meksykańskiej i tex-mex umili Wam również wieczór przed telewizorem, jeśli wolicie schronić się przed upałami w domu. Zwolennicy kuchni wegetariańskiej mogą przyrządzić fajitas tylko z warzywami, będą równie smaczne. Dla 4 osób : Czas przygotowania : 25 min Składniki: ● 4 placki do tortilli ● 200 g filetów z kurczaka ● olej do smażenia ● 1 czerwona cebula ● 1 cebula(...)solą, pieprzem i Tabasco według uznania. Dokładnie wymieszaj całość, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Filety z kurczaka pokrój na małe paseczki lub kawałki. Podsmaż je na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. oprósz papryką, pieprzem Cayenne (opcjonalnie), wymieszaj, posól i popieprz. Fetę rozkrusz. Drugiego pomidora pokrój w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe na plasterki. Polej je pozostałym sokiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki i zarazem pyszny omlet wiosenny z tuńczykiem i jarmużem w roli głównej. Do tego dużo warzyw, kwiatki jadalne wiosenne i mamy syte i obłędne śniadanie. Może być też w wersji obiadowej, ja nie jestem w stanie zjeść sama takiego omletu, chociaż jest bardzo dobry. Dodałam do niego fajnego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes . Bardzo lubię(...)kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Jajka przekładam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję energicznie widelcem. Do jaj dodaję tuńczyka, pomidorki, jarmuż, papryki, natkę pietruszki i mieszam. Na patelni rozgrzewam masło, wylewam masę jajeczną, układam ser feta. Patelnie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Podaję z bratkami i natką. Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego
wesoła kuchniaZielono mi! Nie szkodzi, że do pierwszego dnia wiosny jeszcze kilka tygodni – na naszym stole powoli robi się już świeżo i optymistycznie zielono. Groszek cukrowy jest bardzo wdzięcznym warzywem – u nas niestety rzadko hodowany jest w ogrodach do takiego wczesnego jedzenia, jak w dzisiejszym przepisie . Groszek jest rośliną krótkiego zimowego dnia (potrzebuje zaledwie 4-6 godzin słońca na dobę(...)staje się twardszy i bardziej włóknisty – wtedy wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Groszek dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli kupiliście nieprzycięty – obcinamy mu zdrewniałe końcówki, jak w fasolce szparagowej. W głębokiej patelni wytapiamy plasterki bekonu i rumienimy je mocno. Zdejmujemy bekon na ręcznik papierowy i dajemy mu ostygnąć. Całkowicie ostudzony bekon kruszymy do miseczki. Do pozostałego w patelni tłuszczu dodajemy masło
Karo in the KitchenWiem, powiecie - ta to już wszystko miesza ha ah...To prawda , ale z takich domowych eksperymentów wychodzą bardzo smakowo ciekawe dania!.Te placki jak dla mnie , rewelacja .Pełne zdrowych warzyw , które na co dzień nie goszczą w naszej kuchni, zwłaszcza mowa jest o szczawiu.Zrobienie ich zmusiło mnie do wykorzystania produktów od znajomej tak więc efektem wspólnych sił(...)cukinię ,zmiksowaną botwinkę że szczawiem oraz kolendrę , jajka ,posiekaną i uduszoną do miękkości cebulę , mąkę z płatków owsianych , wymieszać ,przyprawić , dodać posiekany drobno czosnek , jeszcze raz wymieszać. Na patelni rozgrzać olej , smażyć z obu stron placki na złoty kolor.Podajemy placki gorące ,polane śmietaną i posypane koperkiem .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejna odsłona naszych ulubionych, różowych naleśników. Tym razem nadziane pysznymi, soczystymi pomidorami, słonym serem i super zdrowymi kiełkami. Danie świetnie nadaje się do spakowania w lunchbox
Mienta blogObiecałam ten post równo rok temu, az wstyd że tyle z tym zwklekałam. ale no nic, nareszcie jest!! Prosty przepis na niebanalne krewetki :D Zachęcam
Malinowo w kuchniDzisiaj zamiast świątecznego żurku proponuję zupę chrzanową z białą kiełbasą, boczkiem i ziemniakami. Jest dużo prostsza do przygotowania niż żurek, bo nie trzeba robić zakwasu (no
Oryginalny smakBardzo lubię sos Teriyaki, do tej pory kupowałam gotowy supermarkecie. Ostatnio robiłam warzywa w sosie słodko kwaśnym i wyszło to bardzo dobrze, dlatego postanowiłam przyrządzić sos Teriyaki sama. Przejrzałam kilka przepisów, które różniły się od siebie nieznacznie tylko, a, że wszystkie składniki miałam domu to zabrałam się do roboty. Wybrałam jeden przepis, troszkę go zmieniłam pod mój smak(...)mięsa mielonego dodać jajko, doprawić majerankiem, ostrą i słodką papryką, pieprzem, imbirem i czosnkiem. Dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do sosu, całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos pokryje klopsiki i nadmiar wody odparuje, najlepiej użyć szerokiego garnka. Podawać wedle uznania, ja podałam z kaszą
Delusional TrineZimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią. Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać, wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć makaronu nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie(...)cukinię i kiełbasę krakowską pokroić w kostkę , wszystko razem połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, forując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto. Podawać gorące posypane szczypiorem. Smacznego
Wanilia i Kardamonwahajcie się ich użyć. Wszystkie składniki należy wcześniej podsmażyć lub zblanszować (jeśli tego wymagają) po dodaniu ryżu działamy już bardzo szybko, nie będzie czasu na dopieczeni mięsa lub zmiękczenie warzyw. Doprawiajcie ryż do smaku, ma byś słodko-kwaśno-słono-pikantny. W rezultacie otrzymacie aromatyczny, szybki posiłek, udekorowany omletem, kolendrą i cząstkami limonki, danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia(...)Fasolkę blanszujemy we wrzątku ok 5 minut, następnie wrzucamy do wody z lodem 3. Obrane krewetki smażymy na 1 łyżce oleju roślinnego, kiedy przestaną być przeźroczyste zdejmujemy z patelni,, mrożone wrzucamy bezpośrednio na rozgrzaną patelnię 4. Na patelni szklimy plasterki szalotek 5. Kapustę siekamy i szybko podsmażamy na patelni, zdejmujemy kiedy lekko zmięknie 6. Kukurydze odcedzamy z zalewy
Słodki KompromisWołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler(...)mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa
Smaki EwyUsilnie wprowadzam Ninie nowe warzywa do menu, tym razem padło na bakłażana. Miśka kocha jak wszystkie dzieci makaron, więc najłatwiejszym sposobem do przekonania jej do nowych smaków jest w pierwszej kolejności podać z makaronem. Udało się, dzięki temu, że danie jest wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne, a obiad na tyle jej się wizualnie spodobał, że nie mogłam spokojnie zrobić(...)przed gotowaniem) Przygotowanie: Bakłażana pokrój 1 1 cm kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku, dodaj
greenscarfW taki połączeniu sałatki z kaszy gryczanej jeszcze nie jadłam, cieciorka z kaszą gryczaną i ogórkiem konserwowym okazała się cudowną w smaku sałatką, a dodatek natki
Moja smaczna kuchniapietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę - i tu zmiana (bo podejrzałam w jakimś programie u Okrasy w między czasie) kroimy w plastry i podsmażamy na rumiany kolor na suchej patelni wówczas pozbędziemy się goryczy ze skórki i uzyskamy bardzo fajny aromat z cytryny i ten zabieg sprawdził się jak najbardziej. Cytrynę chwilę studzimy żeby po włożeniu w nacięcia mięso ryby(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami z dodatkiem granata polaną olejem balsamicznym z frytkami z batatów. Obiecuję że przepis na dodatki umieszczę ale wszyscy tak się rzucili na dodatki że nawet nie było jak zrobić zdjęcia
Piekielna Kuchnia PatiLubicie kaszankę? Ja bardzo, szczególnie z grilla - mmniam! Ale nigdy jej nie kupuje - jadam tylko taką ,,domową". W tej kupnej boję się zawartych w niej składników
sierotka maRysia w kuchni