warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:560/829)

Placki marchewkowe 247

Jak ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy

Jaglusia
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 173

cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek(...)Ugotowane szparagi zawijać w szynkę drobiową i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego, a gdy braknie miejsca to ułożyć kolejną warstwę. Cebulę posiekać drobno (najlepiej w malakserze). Na patelni roztopić masło, dodać cebulkę i zeszklić uważając, żeby się nie przypaliła. Dodać mąkę i podsmażyć intensywnie mieszając. Kiedy masa się zagęści wlać bulion, wymieszać dokładnie, a po chwili dolać mleko

Dietolog
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 318

Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie

Jaglusia
Risotto z warzywami 161

Risotto jest jednym z moich ulubionych dań obiadowych, kremowe, rozpływające się w ustach, pożywne i aromatyczne z dodatkiem białego wytrawnego wina, którego pod żadnym pozorem nie

Wanilia i Kardamon
Rosół po krakowsku. 214

dodatkiem ziemniaków i dużej ilości warzyw.W ubiegłym tygodniu byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw i po prostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle(...)obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i selera. Cebulę obieramy i opiekamy nad ogniem gazówki (ja takowej nie posiadam, więc najpierw kroję ją na pół, a następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze

Rozpustne gotowanie
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 158

Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki

Kuchenne aromaty
Faszerowana cukinia 254

Kolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii...  Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy

Lawendowe Niebo
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 193

Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli.Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. Składniki2 porcje:4 polędwiczki z kurczaka,1/2 cytryny(...)papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Polędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody

Moniki Smakołyki
Zupa z czerwonej soczewicy 160

pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu(...)się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach. O tym, jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny

mojewypiekiinietylko
Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek 310

robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie. Składniki :  2 -3 porcje(...)wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Sos:  w  rondelku zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Słodko-kwaśna brukselka 227

zniechęcić do tego zdrowego warzywa. A szkoda, bo to samo zdrowie. Aby zachować całe jej bogactwo, najlepiej oczywiście byłoby zjadać ją na surowo, poszatkowaną cieniutko i dodaną do innych warzyw. Na ogół jednak brukselkę jadamy  już po ugotowaniu, z dodatkiem przyrumienionej bułki tartej i masła. Może warto skusić się na nową wersję brukselki, np z parmezanem w piórka, podsmażonym(...)swieżą brukselk ę obieramy z wierzchnich listków , płuczemy w zimnej wodzie i postepujemy jak wyżej.  Ugotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki,  prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CZERWONĄ CEBULĄ 202

totalnie poza konkurencją. Lubimy też różnego rodzaju inne zapiekanki, bo szybko się robią i wyśmienicie smakują – np. taka super łatwa tarta z pomidorami albo kolorowa tarta z warzywami . Dziś zupełnie nowy przepis. Tym razem coś bardziej kalorycznego, sycącego i mega smacznego. Przygotowałam dla Was tartę z czerwonej cebuli na spodzie z mąki pełnoziarnistej, zamiast masła dałam oliwę, do ciasta(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce oliwy, dodać pokrojone w kostkę śliwki, chwilę podsmażać i wyłączyć płomień pod patelnią. Spód tarty wyciągnąć z piekarnika, na gorący przełożyć cebulę, po wierzchu rozłożyć ser pleśniowy. Zalać masą jajeczno-śmietanową przygotowaną z jajek, śmietany, przypraw (sól i pieprz) i dwóch łyżek świeżo posiekanego

Dietolog
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 253

piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie. TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje) 2 młode i twarde cukinie 1/2 łyżeczki(...)posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. 1 porcja tagliatelle z cukinii to ok. 145 kcal , węglowodany: 4g, białko 4g, tłuszcz: 14g 0,4WW i 1,4WBT FASZEROWANE PIECZARKI PORTOBELLO Z PATELNI (2 porcje) 4 duże pieczarki portobello 1/2 kulki mozzarelli kilka listków bazylii 2 plasterki szynki parmeńskiej sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyścić i wyciąć im nogi tuż przy kapeluszu

Dietolog
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 244

Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo. Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad. W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w  Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem . Przepis(...)nerkowca 1/4 szklanki oleju skórka otarta z 1 cytryny sól, pieprz płatki chili - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!