Łosoś pieczony to prostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4
Pasja Smakurównież apetycznie. Ten majonez doskonale w cieście zastępuje olej. Naleśniki wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, doskonale nadają się na roladki, które często przygotowuję, polecam np. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą Przepis na 2 naleśniki: 100 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)minut. Jajko i majonez roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy wodę gazowaną, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie łączymy masę za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Smażymy 2 naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, studzimy. Na usmażonych naleśnikach układamy botwinę warz z sosem, na niej układamy plasterki pomidorków i plasterki kaczki. Całość dokładnie rolujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę z oliwek i dokładnie połączyć. Do miseczki z marynata przełożyć pokrojoną polędwiczkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika. Usmażone mięso przełożyć do miski i wystudzić. Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić
WSZYSTKO SMACZNEJuż niedługo zaczyna się sezon na botwinkę.W sklepach można spotkać świeże i młode warzywa, które zachęcają nas do spożywania nowalijek.Wiosna jest magiczna ,kiedy widzi się jak wszystko zaczyna żyć , kwitnąć i rodzić wtedy warto stanąć na chwilę , wziąść głęboki wdech i pomyśleć o sensie życia :).Zadać sobie parę pytań ,które nam się często nasuwają - dokąd zmierzam, czy życie(...)pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobioną z odrobiną zimnej wody ********************************************************************** 1. Botwinkę umyć , osuszyć na cedzaku , posiekać drobno. 2. Chrzan obrać i pokroić w paski. 3. Na głębokiej patelni rozgrzać masło ,wsypač cebulę i dusić do miękkości , dołożyć liście botwinki.Podlać bulionem. 4.Dodać koncentrat pomidorowy , sos sojowy , chrzan ,dusić 10 minut. 5.Zalać kremówką ok.0.5 kubka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę(...)mielonego 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka bazylii suszonej 2 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny
Przepisy BabciWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szybkie i smaczne roladki z tortilli z kurczakiem, warzywami i sosem szpinakowym. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na domówkę, seans filmowy lub kolację. Na imprezach zawsze schodzą jako pierwsze. Dodatki możemy zmieniać pod siebie i dodawać to co lubimy Roladki z tortilli z kurczakiem i sosem szpinakowym(...)opcjonalnie) Przygotowanie --> Pierś z kurczaka kroimy na cienkie kawałki. W misce mieszamy maślankę z wszystkimi przyprawami, dodajemy do niej kawałki kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na niej pierś z kurczaka (odsączoną z maślanki) z każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie
Marta Gotujeserwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam: „To mistrzostwo świata!” /inspiracja(...)cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć chwilkę na dużym ogniu.Dorzucić posiekaną cebulę, pora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pieczarki. Podlać połową przygotowanego bulionu i po kwadransie połową porcji wina. Dusić
Raj dla PodniebieniaDzięki dodaniu innych składników może powstać nowe danie, nawet deser...;) Do ciasta możecie dodać także cebulkę wraz z kiełbaską, kukurydzę zastąpić groszkiem, pomidorkami, pieczarkami. Takie ciasto pasuje do innych warzyw - eksperymentujcie:) Dodanie do ciasta słodszych składników typu suszone owoce + cukier puder stworzy nam deser ! Polane placuszki dodatkowo polewą czekoladową + dodatki świeżych owoców.... mniam! Lubię takie "praktyczne" ciasta, którymi możemy(...)miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy kukurydzę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Zasmakuj Kuchniplastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy zamarynowane , na rozgrzaną patelnie przekładam nasze mięso , lecz cebulę z mięsa odkładam bo nie będzie nam potrzebna . Jak mięso nam się przesmaża , między czasie obieram cebulkę i kroję w drobną kostkę , oraz czosnek także(...)wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony makaron przekładam do wysokiej miski , dodaję wystudzone mięso z czosnkiem i cebulką , wszystkie warzywa pokrojone , majonez , ketchup , musztardę , kukurydzę odsączoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam , aby wszystkie składniki się połączyły , następnie doprawiamy do smaku solą . Jak sałatkę mamy dobrze wymieszaną , przekładamy do ładnych
Mój Smakwersja bakłażana, która może przypaść do gustu każdemu. Mój narzeczony nie lubi tego warzywa, ale nie dawałam za wygraną i stwierdziłam, że warto by było gdyby jednak polubił "gruszkę miłości". Tak też się stało. Przeciwnik bakłażana rozsmakował się w tej potrawie :) Pomyślałam, że jest to jakiś mój osobisty kulinarny przełom! Składniki na grillowanego bakłażana z oscypkiem i pieczarkami (4 porcje(...)stron do uzyskania chrupkości, wyłożyć na niego oscypek. Poczekać aż ser zacznie się rozpuszczać. Ja dodatkowo polałam na koniec (już na talerzu) bakłażana oliwą z oliwek z patelni z pieczarkami (po ich uprzednim podgrzaniu). Posypać szczypiorkiem
Karola gotujesoli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować(...)płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej
Posadzone i zjedzonełyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Szpinak opłukać, wysuszyć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać do tego szpinak i podsmażyć. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie pieprzem i solą(...)czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o dodatki, to pozostawiam wam dowolność. Ja lubię je jeść ze świeżymy sezonowymi warzywami i ziemniaczkami w mundurkach. Smacznego! Jeżeli pokochałeś/ aś ten przepis, miło mi będzie, jeśli polubisz lub udostępnisz go innym :) Dzięki
Calzonella.comCukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka(...)łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się dodać mięso. Całość przesmażyć. Na sam koniec dodać marchewkę i ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą
UgotowaćPlacki ziemniaczane są zazwyczaj bardzo lubiane. Jemy je na słodko, ostro, z mięsem lub warzywami. Przeważnie przygotowuje się je z dodatkiem mąki i jajka. Dziś polecam je w wersji mini tzn. z samych tartych ziemniaków. Są idealne na przystawkę na imprezy. Chrupiące, małe - na jeden kęs. Idealne z serowym sosem. Ziemniaki starte na cienie paseczki powodują(...)pora na nasze placuszki. Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubszych oczkach. Odcisnęłam z nich sok. Ziemniaki posoliłam i posypałam zmielonym czarnym pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlałam olej. Z ziemniaków formowałam małe kulki. Zgniatałam je na płaskie placuszki i układałam na gorącej patelni. Smażyłam po 2-3 minuty z każdej strony na chrupiąco. Układałam
potrawyregionalne