Kalafior to bardzo popularne w Polsce warzywo, do niedawna jednak kojarzone z intensywnym, dla niektórych niezbyt przyjemnym zapachem, podawanym z przesmażoną na maśle bułką tartą. Dziś chciałabym odczarować to warzywo i pokazać, że kalafiora można podać w ciekawy i nietuzinkowy sposób. Kalafior jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej i to właśnie nią inspirowałam się przygotowując dzisiejsze danie. Kalafior duszony(...)obrać z zewnętrznych liści, podzielić na małe różyczki, dokładnie wypłukać. Różyczki kalafiora wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, gdy olej będzie gorący dodać płatki chilli, nasiona kuminu i gorczycy, kurkumę oraz czosnek (rozgnieciony i pokrojony lub wyciśnięty przez praskę). Wszystko dokładnie wymieszać
Codzienne GotowanieOstatnio coraz częściej kupuję dynię piżmową, bardzo polubiłam jej smak oraz to, że jest często i łatwo dostępna, więc mogę korzystać z jednego z najbardziej ulubionego przeze mnie warzywa przez cały rok. Będąc w posiadaniu krajalnicy spiralnej od Delimano postanowiłam zrobić z dyni makaron, a do niej przygotować kremowy, lekko serowy sos. Całość smakuje genialnie! Składniki (2-3 porcje(...)wraz z makaronem. Tak przygotowaną dynię przełóż do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze i i paruj dosłownie kilka minut, tylko aby makaron zmiękł (ok. 7 minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni
Zdrowie na języku :Pbrokułów przekonywałam się bardzo długo. Nie przepadałam za ich zbyt mdłym smakiem. Jestem zdecydowanie fanką smaków kwaśnych i ostrych. Trochę to trwało, ale pokochałam to warzywo. Brokuły rewelacyjnie smakują z serem ricotta, jako nadzienie pysznych roladek . Sałatkę brokułową przygotowałam na moje urodziny. Goście byli zachwyceni. Brokuł w połączeniu z pysznym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem smakuje wyśmienicie. Sałatka ta idealnie(...)Opłukujemy na sitku zimną wodą (dzięki temu brokuły zachowają ładny kolor). Fetę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekrawamy na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. Studzimy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu umieszczamy kolejno warstwami brokuły, kukurydzę, pomidorki i fetę, polewamy sosem
Pobite gary Barbaryśmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź obieraczkę do warzyw i pokrój ją wzdłuż na cieniutkie plasterki. Musi Ci wyjść coś w rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek(...)będziesz miał cały czas wilgotne ręce. Mocz je co jakiś czas pod kranem, a mięso nie będzie się przyklejać ani do rąk, ani później do talerza. Na dobrze rozgrzaną patelnię polej trochę oliwy i delikatnie włóż pulpety. Musisz to zrobić delikatnie, żeby się nie spłaszczyły i żeby się nie posklejały ze sobą. Przesmaż je na złoty kolor z każdej
manslogblogDziś pyszna zupka na warzywach z wkładką i pieczarkami.Myślę, że też robicie czasami taka zupę.Jest smaczna i czuć pieczarki. Składniki: 2 udka z kurczaka 3 marchewki starte 4 ziemniaczki natka pietruszki( same listki dałam) 100 g selera 1 cebula sól i pieprz do smaku ziele angielskie 2 szt listek laurowy 3 szt Dodatkowo(...)garnka. Ziele angielskie ,listek laurowy,cebula, sól i pieprz ,to wszytko ląduje w garnku i gotuję. Krok 2 Pieczarki myje i kroje w plasterki które wkładam na rozgrzana patelnie i dusze oraz lekko podsmażam z pokrojonym drobno koperkiem.Po 20 minutach duszenia i smażenia dodaje je do zupy. Krok 3 Zupka w trakcie gotowania trochę się wygotuję,ale to w niczym
Różowa kuchniaDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele(...)wydrążamy delikatnie miąższ ( tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę. Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, a następnie czosnek. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, startą na grubych oczkach marchew oraz miąższ wydrążony z bakłażana, smażymy na wolnym ogniu kilka minut
Ostra na Słodkoukinia faszerowana mielonym mięsem to jeden z moich ulubionych sposobów na faszerowane warzywa. To swoisty konsensus dla mięsożerców sceptycznie podchodzących do warzyw, którym może je przemycić w tak pyszny sposób. Aromatyczny farsz, doprawiony kuminem, bazylią i wędzoną papryką sprawi, że na pewno pokochacie moją wersję tego prostego dania. Samo przybranie z kolorowych pomidorów, mozzarelli i bazylii zaś sprawia, że zwykła(...)oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty . Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj kumin i wędzoną paprykę. Wymieszaj z cebulą, a następnie wrzuć mięso mielone. Smaż
Food Squareryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą(...)pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę, goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy paprykę
Smakowity Blog Kulinarnypieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy gotowe ciasto francuskie wystarczy odkroić 1/3 ciasta (całego ciasta wystarcza na 6 porcji). Mamy dwa prostokąty ciasta – trzeba je delikatnie naciągnąć na szerokość. Jest dość elastyczne, więc można(...)białkiem , wtedy będzie błyszczeć. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 min (do pół godz.). Ciasto powinno być dobrze zarumienione. Idealnie smakuje z sałatką z sałaty lodowej i świeżych warzyw . Smacznego! *Można je kupić gotowe w każdym supermarkecie. Koszt kupienia i samodzielnego wykonania jest porównywalny. Czasem nawet taniej jest kupić gotowe – na pewno zdecydowanie szybciej Post Kurczak
Za drzwiami kuchniladzie i od tej pory - mając go pod ręką - codziennie na nim grillujemy. Wszystko co się da:) Nie miałam do tej pory przekonania do bakłażanów, wydawały mi się warzywem bez smaku raczej. Do czasu, aż takiego bakłażana w ramach eksperymentu wygrillowałam do postaci chipsa prawie:) I to się okazało właśnie to! To mój zestaw obiadowy, którym się zachwyciłam ostatnio: Składniki(...)się przegryzł. I obiad gotowy - syty i pyszny:) Komentarze tu-tusia 2011/08/27 12:35:44 Faktycznie pysznie :) Ja wprawdzie grillem elektrycznym nie dysponuję, za to zaopatrzyłam się w porządną patelnię grillową, więc też mogę poszaleć ;) sowa_nie_sowa 2011/08/28 19:34:38 Witaj Tu-tusia:) Ja też już nie dysponuję grillem elektrycznym, był się właśnie przepalił na amen! Chyba
Zdrowa Kuchnia SowyGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami
kuchnia doskiNa stronie internetowej Kukbuk-a - magazynu kulturalno-kulinarnego był organizowany konkurs. Odbywał się z okazji premiery książki Beaty Sadowskiej "I jak tu nie jeść". Nagrodami było
Parowar FacetaDziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy
Tradycyjna kuchnia KasiPełnoziarnisty makaron zapiekany z mięsnymi kulkami,cukinią i szpinakiem to pełnowartościowe danie obiadowe. Znajdziemy w nim warzywa i mięso, aromatyczny sos i coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur(...)przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników. Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na głębokiej patelni. Kostkę bulionową Vegeta Natur bulion warzywny rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kiedy pulpeciki będą ładnie zarumienione dolewamy na patelnię bulion warzywny. Gotujemy 3-4 minuty i dodajemy koncentrat pomidorowy z przeciśniętym
Bon appetit mon amieprzepisu poniżej bazuje na makaronie ryżowym, który połączyłam z miesem z piersi kurczaka, świeżymi warzywami oraz majonezem i śmietaną. Spróbujcie tej sałatki bo warto. Pomimo dodatku makaronu świeże warzywa sprawiają, iż sałatka jest lekka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks(...)zaczyna się gotować wsypać makaron. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 5 minut. Po upływie tego czasu wylać makaron na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Na patelnię wlać olej. Dodać pokrojone w średniej wielkości kostkę piersi kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia posolić 1/2 łyżeczką soli
mecooks