Gdybym miała napisać za co lubię makaron, to pierwsze co mi przychodzi na myśl....moc możliwości i szybkość przygotowania. A jak jeszcze w lodówce jest
Dieta moja pasjaboczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko(...)najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy
Cooking MonsterZamiast szparagów możesz użyć innych warzyw np. brokułów czy fasolki szparagowej. Dla 2 osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego(...)solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, ułóż łososia skórą do dołu i smaż 5 minut, po czym przewróć i smaż kolejne 4 minuty. Zmniejsz ogień do minimum, (lub wyłącz całkiem jeżeli filety
Pasje JolkiMarchewka w miodzie jest przepysznym dodatkiem do obiadu. Odkryłam ją na nowo. Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta. Spróbujcie a przekonacie
potrawyregionalneNo i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne
Ostra na SłodkoNo i mamy kolejny, fantastyczny pomysł na wykorzystanie dyni – tym razem zapraszam Was na risotto! Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne
Ostra na Słodko~omlet jajeczny z cukinią, zieloną fasolką szparagową płaskostrąkową, czerwoną papryką i wędliną sojową o smaku szynkowym ~ Nie mam dużego doświadczenia w takich omletach, wiec idealny nie
breakfast of dreamsbakłażanem, papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów(...)Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż
karmelowyDzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPasztet w moim domu zazwyczaj powstanie po ugotowaniu rosołu. Nie bardzo mam co zrobić z mięsem, o tyle z warzyw zawsze powstaje sałatka jarzynowa, toteż mięso jest bazą i składnikiem pasztetu mięsnego. Tym razem postanowiłam urozmaicić przepis znienawidzonymi przez wszystkich wątróbkami drobiowymi. Pasztet jest lekki, pyszny w smaku, i chyba- nie boję się tego stwierdzenia, najlepszy jaki dotąd zrobiłam. Zdecydowanie(...)śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez kilka minut, dodajemy pokrojoną gruszkę i smażmy jeszcze kilka chwil. Po tym czasie cebulę i gruszkę przesuwamy na bok patelni i smażmy wątróbkę
Mango PapajaOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to
Oryginalny smakkońcu spróbować byłam bardzo ciekawa i... pozytywnie zaskoczona. Jak wspomniałam sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu, które jest podstawą jeżeli chcemy smacznie zjeść. Szpinak jest wyjątkowo cennym warzywem, jego liście zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu, żelaza biorącego udział w transporcie tlenu i produkcji czerwonych krwinek w naszym organizmie, przez co szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak(...)gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego Szpinak wrzucić na patelnię, podgrzać na małym ogniu do rozmrożenia Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, czosnek granulowany oraz świeży przeciśnięty przez praskę Dusić przez około 10 minut pod przykryciem
peanutbuttermonsterKilka lat temu zachwyciłam się amerykańskim południem w literaturze. Jedną z najbardziej znanych książek dotyczących tego regionu jest powieść F. Flagg "Smażone zielone pomidory". Na podstawie
Pasja SmakuDzisiaj dietetyczna wersja chili con carne, z indykiem, warzywami i ryżem. I choć osobiście za indykiem nie przepadam, tutaj zrobiłam wyjątek. Danie bardzo pożywne, w miarę szybko się przygotowujące i co najważniejsze pyszne w smaku. Polecam bardzo gorąco, ja uwielbiam takie klimaty ;-) Inspiracją był ten przepis . Przygotowywałam z podwójnej porcji. Składniki dla 3 osób: - 300g mielonego z indyka - 1/2 szklanki(...)słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki pieprzu *szklanka 250ml Dodatkowo, do podania: - awokado - limonka do skropienia - kilka pomidorków koktajlowych - świeża kolendra - papryczka chili Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy, tj. oregano, kumin, papryki, sól oraz pieprz. Całość wymieszać. wsypać
Smaczne Zdroweśledziowym tworzy fantastyczną całość,której nikt się nie oprze! Dodatek lekkiego sosu jogurtowego z koperkiem fantastycznie komponuje się z całością i nadaje mu lekkości. Taki burger ze śledziem i warzywami jest świetnym pomysłem na sycący obiad albo porządną kolację. Genialne połączenie! Przekonajcie się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie, ale nie przepada za wynalazkami (jak to Ona mówi!) zjadła(...)solą i pieprzem (jeśli chcemy – możemy dodać również ząbek czosnku). Odstawiamy do przegryzienia. Upieczonego buraka kroimy w cienkie pasterki, cebulę w piórka. Bułki podpiekamy w piekarniku lub na patelni, każdą część smarujemy obficie sosem jogurtowym. Układamy świeży (oczyszczony i zblanszowany – przelany wrzątkiem) jarmuż, cebulkę, plastry buraka i śledzie (odsączone wcześniej z nadmiaru oleju). Przykrywamy i zajadamy! Smacznego! Przepis
Ostra na Słodko