Zapraszam na chrupiącą tartę zrobioną z dodatkiem Smalcu Doskonałego od Rolnik. W środku kryją się pyszne jesienne warzywa zapieczone z żółtym serem. Taka tarta będzie wyśmienitym daniem na obiad lub kolację. Polecam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 90 g smalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz: 1 por (biała część) 1/2 zielonej(...)blaszkę do tarty. Wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut. Por, marchewkę i paprykę myjemy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a por oraz paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem
słodkie i nie tylko historie kulinarneSpaghetti Napoli. Zamarzył nam się taki makaron, gdyż jest on prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w nasz plan żywieniowy co dzień odkrywamy, że owoce i warzywa mają moc, a makaron nie musi mieć sosu z mięsem czy boczkiem o czym przekonaliśmy się także we Włoszech. Pomidor niegdyś mało przeze mnie lubiany dziś odkrywa przede mną niezmierzone horyzonty(...)zgęstnieje zdjąć z gazu i doprawić. Dokładnie wymieszać. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Aby zdjęcie było ładniejsze polałam makaron sosem, ale można oczywiście wymieszać makaron z sosem na patelni. Posypać startym parmezanem i dorzucić kilka listów bazylii. Sos. Zadziwiająco prosty i bardzo smaczny
Karola gotujenich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa dla wszystkich, którzy lubią te bulwiaste warzywa. Towarzyszą im pieczarki i ser żółty z dodatkiem zielonej, świeżej pietruszki. Największym wyzwaniem dla naszej rodziny jest czas pieczenia, co chwilę ktoś zniecierpliwiony zagląda w czeluści piekarnika aby upewnić się(...)minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy podgotowane ziemniaki i odstawiamy do stygnięcia. Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go. Do rozgrzanego oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się
kuron.com.pltego dania oraz szczegółowy opis przygotowania tradycyjnego risotto, a na tę porę roku idealne będzie także risotto z gruszką i gorgonzolą . Risotto można przygotować z dowolnymi dodatkami: warzywami, rybami, mięsem, a nawet z owocami, jednak dziś, ze względu na porę roku, postanowiłam przygotować risotto z dynią . Okazało się ono niezwykle smaczne, delikatnie słodkie i aromatyczne dzięki dodatkowi ziół(...)wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać świeży tymianek i szałwię, aby się przesmażyły i wydobyły aromat, należy uważać
Codzienne Gotowaniekolejna ciekawostka Bonduelle. Ich Agronomowie selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe, dlatego produkty tej firmy są tak smaczne. AROMATYCZNE ROLADKI DROBIOWE SEROWO-KUKURYDZIANE Składniki: 4 udka bez kości 2 ząbki czosnku szczypta soli(...)dostała się woda) zawijamy w folię spożywczą skręcając po bokach jej końce. Roladki gotujemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z folii, lekko osuszamy i podsmażamy na patelni przez chwilę aby nabrały ładnego koloru. Do wykonania rolad można użyć też filetu z kurczaka pokrojonego w cienkie plastry
Bon appetit mon amiespożycie poleca się osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą, czy miażdżycą. Wracając do kotletów... Smakują rewelacyjnie i mojej rodzinie - od razu przypadły do gustu. Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, ulubionym sosem, a w moim przypadku - zajadałam się nimi bez żadnych dodatków. Polecam! (około 7 sztuk) Kotlety: 100g quinoa 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 cebula(...)masę (tak aby były widoczne kawałki jajek). Całość połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić - już za pomocą dłoni. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety które należy układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na złoty kolor. (*) Komosę należy opłukać pod bieżącą wodą (czasami to pomijam), aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę wrzucić do wrzątku (1 porcja
Di gotujemielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część(...)pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również źródło żelaza i białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego
My Chcemy JeśćWitajcie :) Coś mi się dzisiaj zachciało placków ziemniaczanych, a że miałam w domu cukinię to postanowiłam połączyć ze sobą te dwa warzywa. Do placków dodałam żółty ser i cebulę, wyszły pyszne i chrupiące. Jako dodatek proponuję jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, u mnie oczywiście jeszcze kleksik z suszonego pomidora które uwielbiam :) Zapraszam :) Składniki : 800 g obranych ziemniaków(...)mąkę, żółty ser oraz sól i pieprz do smaku.Wszystko dobrze wymieszać.Jeśli cukinia będzie bardzo soczysta to po starciu przełóżcie ją na sitko i odsączcie z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ziemniaczanego ciasta, piec z obydwu stron na złoty kolor.Podawać z jogurtem lub śmietaną. Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliśniadanie, pobudza do życia, oczyszcza. I rzecz jasna ma w sobie kaszę jaglaną.Jedzona wieczorem delikatnie ogrzewa. Ta zupa to wspaniała profilaktyka przeciwnowotworowa, w ogóle brokuł to niezle warzywo. Kto cierpi na stres i jest zmęczony – to ten krem jest dla niego! Składniki 2 brokuły 1 duże jabłko 1 szklanka ugotowanego ekologicznego ryżu czarnego Symbio 4 ząbki czosnku(...)Spróbuj, dopraw w razie czego. Zblenduj na gładko. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na talerzach rozłóż czarny ryż i dodaj krem brokułowy. Pestki dyni oraz migdały upraż na gorącej patelni. Posyp, podawaj natychmiast. Jeśli chcecie , możecie przed podaniem skropić zupę oliwą z oliwek. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę(...)pół twardo. Bakłażana pokroiłam na cienkie plasterki, posoliłam i odstawiłam aż puścił sok i pozbył się goryczki.Nadmiar soku wchłaniają idealnie-kuchenne ręczniki papierowe. Smażyłam je na patelni grillowej. Pokroiłam na plasterki cukinię. I również usmażyłam. Pokroiłam drobno cebulę i starłam ząbki czosnku. Podsmażyłam. Pozostał jeszcze do podsmażenia wędzony boczek. Mając już przygotowane wszystkie składniki,można
potrawyregionalnezwiązku z sezonem na bób postanowiłam przygotować sałatkę z wykorzystaniem tego warzywa. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży bób, a jeżeli już się trafi to w strąkach, którego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;) W skład sałatki oprócz(...)średnia cebula opakowanie bobu 750g (u mnie mrożony) 300g pieczarek ostra i wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie : Bób ugotować, przestudzić i obrać ze skorki. W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, przesmażyć na niej chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chwilę smażyć. Następnie dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, przesmażyć chwilę
Codzienne Gotowanieróżnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni olej i gdy się rozgrzeje wrzucamy na niego gorczycę i trzymamy do momentu aż nie zacznie skakać. wtedy dorzucamy cebulę, czosnek i papryczki chilli. gdy cebula się zeszkli dorzucamy
Snejkusiowe Przepisyrobią m.in. Chińczycy, a w ślad za nimi ja proponując dzisiejsze danie czyli kurczaka po chińsku. Aby przygotować to danie trzeba poświęcić trochę czasu na pokrojenie warzyw w słupki wielkości zapałki. Można to jednak zrobić poprzedniego dnia oglądając np. ulubiony serial telewizyjny. Co prawda latem idą same powtórki, ale jak ktoś przegapił to będzie miał okazję nadrobić zaległości. Przepis nieco(...)posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Mięso, marchew i cukinię pokroić na cieniutkie paseczki. Cebulę i paprykę w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać mięso kurczaka i smażyć na dużym ogniu 2 minuty. Odsunąć je do zewnętrznej krawędzi patelni , a na jej środek wrzucić marchew i cebulę. Smażyć , w dalszym
Wiem co jemjedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych. Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana... Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii. Smak delikatny, rozpływający się w ustach. A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię(...)kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola
ChilliJemykolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji. Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex(...)rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać
SzczyptaSmaQ