Brokuł to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam je w każdej postaci, ale w szczególności w sałatkach. Mieliście już okazję spotkać się z dwoma sałatkami z brokułem: sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem oraz sałatka brokułowa . Obie były wegetariańskie. Tym razem jest to kapitalna sałatka z kurczakiem i brokułem. Te dwa składniki dopełnia sos czosnkowy, który jest idealny zarówno(...)granulowanego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) pieprz sól Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą, pieprzem i olejem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Brokuł dzielimy na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile
PatiGotujeświęta i nie tylko. Jeśli lubicie tuńczyka i macie ochotę na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia to polecam tę sałatkę. Dzięki dodaniu wielu warzyw, ryżu i mozzarelli (zamiast jajek) staje się dość syta, dzięki której możemy zaspokoić nasz - nie tylko poranny - pierwszy głód. Do tego kusi kolorami;) - smacznego:) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie(...)paprykę czerwoną drobno kroimy, mozzarellę kroimy nie za dużą nie za małą w kostkę. Ryż gotujemy w malutkim rondelku. W misce łączymy tuńczyka z ostudzonym ryżem i mozzarellą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy do miękkości: cebulę, paprykę, suszone pomidory oraz kukurydzę z zieloną fasolką, lekko doprawiamy, studzimy. Do tuńczyka dodajemy resztę składników, sos tatarski i koperek. Dobrze mieszamy, doprawiamy
Zasmakuj KuchniLato nieubłaganie dobiega końca, a wraz z nim kończy się również sezon na wiele warzyw i owoców. Lada moment lekkie sałatki, surowe produkty czy krótko gotowane dania ustąpią miejsca potrawom bardziej treściwym, rozgrzewającym oraz budującym wewnętrzną energię. Póki nie nastały jeszcze chłodne dni, należy czym prędzej wykorzystać jedną z ostatnich szans na przygotowanie szybkiego dania makaronowego ze świeżymi pomidorami oraz(...)szczypta kozieradki 2-3 łyżki oliwy extra virgin 2 porcje (około 150g) pełnoziarnistego makaronu linguine lub spaghetti Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni delikatnie podprażyć przez chwilę orzeszki, odłożyć na bok. Szalotkę posiekać w cienkie półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni użytej wcześniej do podprażenia orzeszków rozgrzać łyżkę oliwy
Even Better Foodtrendy i oby był jak najdłużej, bo nie dość, że wyjątkowo zdrowy to i super smaczny. Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu(...)grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać pokrojoną paprykę. Na koniec dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Podlać mlekiem kokosowym, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Dusiłam 40 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta(...)łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki, pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej na małym ogniu cukier i miód (nie mieszaj, jedynie potrząsaj patelnią), aż się skaramelizują. Po uzyskaniu jednolitej brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu(...)pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się już około 20 minut pieczarek. Do garnuszka odlać 4 łyki sosu, dodać jogurt, wymieszać. Wlać z powrotem do sosu
Ania i Marcin gotująNajczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo(...)frytki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, zagotować i od tego momentu gotować około 8 minut. Odcedzić na sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychSezon na szparagi trwa w pełni, stąd też moja propozycja na kurczaka w towarzystwie właśnie tego warzywa oraz sosu pomidorowego. Biegnijcie szybko po szparagi i do dzieła :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 10-12 szparagów 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz(...)zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min , co jakiś czas obracając filety. W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 min , bez pokrywki, co jakiś czas obracając mięso. Szparagi oraz
Kolejny blog o gotowaniutrzeba (białka, tłuszczy, węglowodanów). Są lekkostrawne, często niskokaloryczne, a do tego sycące. Doskonale rozgrzewają i zapobiegają infekcjom, nawadniają organizm. Są dobrym sposobem na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać, że warto gotować i jeść zupy? Składniki: pierś z kurczaka 1 porcja włoszczyzny 4 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula(...)wywaru wyjmujemy mięso i liście laurowe. Cebulę i czosnek szklimy na maśle z oliwą. Dodajemy kurkumę, kolendrę, pieprz kajeński i całość chwilę smażymy. Do wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni oraz imbir i soczewicę. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku sosem sojowym. Mięso kroimy, dodajemy papryczkę chili, miętę i skrapiamy
Smakowity Blog Kulinarnygóry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: mięso z rosołu obrałam ze skóry i oddzieliłam od kości, drobno posiekałam. Równie drobno posiekałam ocalałe z rosołu warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera, oraz różyczkę brokuła. Kawałek cebuli obrałam ze skóry, drobno posiekałam i usmażyłam na rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam(...)powierzchnię. Żeby sprawdzić czy ciasto jest wystarczająco miękkie, wbiłam widelec w „falbankę”. Łyżką cedzakową wyłożyłam pierogi na sito, żeby odciekły, a następnie przełożyłam je na talerze. Mało stopiłam na patelni, wymieszałam z prażoną cebulką i polałam wierzch pierogów
Kuchenne zapiski EdytyMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)średnich oczkach. Pora umyć i pokroić na talarki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, przekroić na pół i pokroić na plasterki. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i poczekać, aż się rozgrzeje. Każdy kawałek schabu przesmażyć na średnim ogniu (z obu stron), aż mięso uzyska złoty kolor. Przesmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej
UgotowaćDynia to bardzo wszechstronne warzywo. Szkoda, że jeszcze mało doceniane ... zwłaszcza w małych społecznościach. Ale wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście. Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu. A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu(...)świeżego pstrąga łososiowego * 1 łyżka soku z cytryny * oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć
kolorowotorcikowoOwoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić (lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i zapieczenia(...)mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ drobno kroimy. Dorzucamy do przesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory
Kolizje Smakówtakie przyprawy, które o zawrót głowy przyprawiają. Bądź o mdłości. Są takie smaki, których unikamy. Najczęściej ich nie znamy. To jak z dziećmi - nie lubią szpinaku, pomidorów, innych warzyw czy potraw, póki nie skosztują. "Nie znoszę krewetek". "Dlaczego?". Bo nie znam. Krewetki już poznałam i się od razu w nich "zakochałam". Niestety tylko ja, w moim domu unikają(...)brzuszku każdej krewetki widać białą żyłkę. Zawsze nacinam wzdłuż niej i usuwam ją, gdyż nie chcę konsumować również jej układu pokarmowego. Papryczkę pozbawioną pestek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam nieco oleju, wrzucam papryczkę, chwilę przesmażam i dorzucam krewetki. Smażę je ok. 3 minut, aby nie były zbyt gumowate ani surowe. Wrzucam do smażących się krewetek posiekana natkę
W kuchni Karmel-itkiDziś coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię. Składniki: 800 g młodej cukinii 1 cebula 2 ząbki
Kuchnia domowa Ani