kiedyś wydawało się niemożliwe, dziś staje się naszą rzeczywistością. Odżywiamy się racjonalnie więc w naszej diecie znajduje się także mięso, które jemy 2 razy w tygodniu. Podstawą są jednak warzywa i coraz częściej doceniamy dietę roślinną. Takie wege pasztety są genialne. Nadają się na obiad czy kolację, można je też zabrać ze sobą do pracy. Kto jeszcze nie upiekł takiego(...)nalewamy nowej wody, w której gotujemy fasole do miękkości. Fasole gotujemy wraz z listkiem laurowym i zielem angielski. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i kurkumę. Smażymy razem najwyżej pół minuty i ściągamy z ognia. Fasolę, pomidory, cebulkę z czosnkiem oraz
Przysmaki Karolkiświecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże blaszki: ciasto: mąka pszenna 2,5 szklanki, mąka pełnoziarnista 2 szklanki, oliwa(...)Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich
kulinarne odsłony patichodniku pomyślałam kiedy w lodówce czekała kolejna paczka, a na dworze panował spory upał. Chłodnik orzeźwia morowo, a kolendra nadaje mu egzotycznego kopa. Koniecznie podajemy z ugotowanymi warzywami (bób i groszek) żeby nadać zupie tekstury, chodniki wymagają tego po stokroć bardziej niż gorące wersje zup. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 25 min 250 g młodego groszku(...)podobnie, gotujemy osobno ok 10 minut, następnie natychmiast hartujemy go w lodowatej wodzie żeby nie stracił koloru 3. Mleko kokosowe miksujemy z maślankę 4. Pesto - orzeszki podprażamy na suchej patelni i wszystkie składniki ucieramy na pastę, doprawiamy do smaku 5. Ugotowany bób obieramy ze skórek, groszek wyłuskujemy, polowe bobu i groszku miksujemy z mlekiem i maślanka, dodajemy 2 łyżki
Słodki Kompromiswszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu 4 piersi(...)wrzątku ok 5-8 min, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, następnie obieramy z łupinek, możecie też zostawić łupinki, jest w nich dużo witamin, jednak ja wolę bez 4. Na patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju rzepakowego, smażymy piersi na dużym ogniu, ok 2-3 minuty z każdej strony, nie ruszamy mięsa w trakcie smażenia, obracamy dopiero kiedy ładnie się zrumieni
Słodki KompromisCukinia okazuje się warzywem genialnym :) Można z niej zrobić bardzo dużo rzeczy. Do tej pory znałam leczo i cukinię panierowaną. Teraz poznaję placki, ketchup i dżem. Rewelacja. Dziś przepis na placki z cukinii. Zaskakująco pyszne. Efekt lepszy niż się tego spodziewałam. Składniki na placki z cukinii (3 porcje): cukinia około 900 g 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek mąki(...)małych oczkach lub drobno posiekać. Dodać do odsączonej cukinii. Wbić jajka, dodać jogurt i mąkę, dosypać koperku suszonego lub świeżego. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię niewielkie porcje (1 łyżka) i smażyć na złoto. Propozycja podania placków z sosem pieczarkowym
Karola gotujeKalafior to warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe. W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula(...)ziemniaki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (do zarumienienia). Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną
ChilliJemyPieczenie to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli zależy nam na przygotowaniu warzyw w zdrowy sposób. Dziś przedstawiam ciekawą propozycję na kolację lub obiad. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Farsz można przygotować dzień wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Najlepsze na ciepło :) Składniki: 6 papryk 100-200g ugotowanego ryżu 350 g filetu z indyka 2 łyżki oliwy(...)kostkę 1 cm. W misce wymieszać oliwę oregano, paprykę i kmin. Dodać mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać
Chocolate Muffin Blogwiększą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych mięs, które pozostały(...)gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki
karmelowyNawiasem mówiąc, jeśli lubicie dorsza, ale chcielibyście go zjeść w nieco bardziej przystępnej dla waszego organizmu formie, spróbujcie naszego publikowanego już jakiś czas temu przepisu na dorsza duszonego z warzywami . Fish and chips 2015-08-01 14:14:13 Fish and chips, czyli tradycyjna angielska ryba w chrupiącej złoto-piwnej panierce podana z frytkami i konserwowymi ogórkami. Zapisz przepis Drukuj(...)mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka
Kulinarna PokusaCukinia to jeden z moich ulubionych warzyw! Jest lekkie, słodkie i nadaje się zarówno do jedzenia na słodko jak i na słono! Ostatnio myślałem jakby tu zrobić jakieś ciekawe danie z cukinii i nagle ot ten pomysł przyszedł mi do głowy! Pancakes'y z cukinii! Składniki: -> 2 średnie cukinie -> 1 jajko(...)proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko przy użyciu łyżki. -> Doprawiamy solą [ostrożnie z ilością część już dodane do cukinii] i pieprzem. Ścieramy czosnek oraz dodajemy chilli. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. -> Nakładamy ciasto. -> Smażymy z każdej strony około 2-3 minuty [ w zależności od ilości ciasta]. Danie pasuję zarówno jako śniadanie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!sosów, zup. Wymieszamy mąkę 1:1 z zimną wodą po czym wlewamy ją do naszej zupy, sosu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę zagotujemy. ZASMAŻKA Aby ją przyrządzić należy na patelni(garnku) roztopić masło i dodać do tego taką samą ilość mąki. Po rozpuszczeniu dolewamy ZIMNĄ ! wodę cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Gęstość będziemy widzieć podczas łączenia się składników(...)Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową
Basia w kuchniCukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby nie było nudno to trochę kombinowałam z przepisami. Pierwsze skojarzenie to cukinia faszerowana lub placuszki z cukinii, jednak te ostatnie nigdy nie wychodziły jak trzeba. Zazwyczaj były mokre i dziwne w smaku(...)kostkę, a tymianek posiekać i dodać do cukinii. Wbić jajka wymieszać, doprawić do smaku i dodawać powoli mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale nie może się rozlewać po patelni. Jeśli będzie za gęste można dodać jogurtu lub mleka. Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym lub kefirem
Pasja SmakuPrzepis znalazłam na blogu Cynamon.blogujaca.pl . Jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, przekąskę na kolację czy na imprezę. Robi się dość szybko i łatwo. W oryginale oprócz warzyw i ryżu było jeszcze salami, którego nie dodałam, ze względu na to, że u mnie kuleczki były dodatkiem do obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone(...)sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i podlewamy nią ryż. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam odparuje, używamy drugiej kostki
Czerwona PorzeczkaFritatta to danie które podaję zazwyczaj na kolację, ale w wersji jaką dziś Wam przedstawiam świetnie sprawdziła się na obiad. W smaku bardzo przypomina hiszpańską tortillę
Mienta blogProsty i jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne
Oryginalny smak