warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:537/829)

Owsiane racuszki z jabłkiem 146

Sposób przygotowania: jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy pozostałe składniki, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby i płatki spęczniały smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni (możemy lekko przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek) pod przykryciem na małym ogniu gotowe racuszki polewamy jogurtem i miodem SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam ponownie nominowana do LIEBSTER BLOG(...)wolnego i mogę sobie pozwolić na gotowanie 6) Potrawa której nie możesz przełknąć? nie przypominam sobie takiej potrawy jak coś mi nie pasuję nawet tego nie dotykam;p 7) Warzywa czy owoce? owoce bo słodkie;) 8) Twoje popisowe danie w kuchni? naleśniki, placuszki itp. ;) 9) Smak dzieciństwa to... ryż na mleku z truskawkami! 10) Dlaczego akurat blog kulinarny? zawsze lubiłam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wołowina po chińsku 165

ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane(...)Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie. PRZYGOTOWANIE: Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie w głębokiej patelni. Nie wiem nawet jaką kupić patelnię WOK na indukcję. Nie znam nikogo, kto by taka posiadał. No i jak przeglądam to ceny kosmiczne :(. 300 i więcej zł za patelnię

ClauditteMissCooking
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 194

innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać.SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski)200 g makaronu świeżego (klik jak go zrobić) równie dobrze(...)zimną)- wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente )- rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam ugotowany makaron oraz

Basia w kuchni
Quiche ze szpinakiem 401

Pamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki i wykonanie ciasta znajdziecie pod linkiem:  http://tasteofmyday.blogspot.com

Taste Of My Day
Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli. 201

cytryny garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach Wykonanie: Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub  Tego  . Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, zezłocić, dodać pokrojony drobniutko ząbek czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie(...)stopni, 25-30 minut. SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 ogórka szczypiorek sos sałatkowy Grecki Knorr Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
ZDROWE PRZEKĄSKI NA MUNDIAL!!! 429

papieru ryżowego jakiego używacie. I nic innego Wam już nie zostaje jak namoczyć papier ryżowy na talerzu z ciepłą wodą, przełożyć go na deskę do krojenia, ułożyć na środku warzywa i zawijać jak sajgonki lub gołąbki. Szybko, zdrowo, kolorowo Jeśli jesteśmy już przy papierze ryżowym, to kolejną ciekawą, mundialową przekąską mogą być sajgonki i to takie, których nie musisz stać(...)pomidorowej 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra, oregano i zioła prowansalskie Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Pomidory z puszki blendujemy, przelewamy na patelnie, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz i sól). Wszystko razem smażymy do momenty, aż sos się zredukuje czyli dopóki większość wody z niego

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 153

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.  Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy. Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.   Składniki: garść zielonych szparagów, 200 g świeżego szpinaku, 1 mała młoda(...)wymagają obierania). Dzielimy 3 – 4 części, odkładamy główki czyli miękkie końcówki. Cukinię kroimy po długości na połowę następnie w plasterki.   Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek na złoty kolor (uważamy, żeby nie przypalić). Czosnek wyciągamy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Na tym samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich

Moniki Smakołyki
Sałatka z brokułem i kurczakiem 2607

Brokuł to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Uwielbiam je w każdej postaci, ale w szczególności w sałatkach. Mieliście już okazję spotkać się z dwoma sałatkami z brokułem: sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem oraz sałatka brokułowa . Obie były wegetariańskie. Tym razem jest to kapitalna sałatka z kurczakiem i brokułem. Te dwa składniki dopełnia sos czosnkowy, który jest idealny zarówno(...)granulowanego (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) pieprz sól Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą, pieprzem i olejem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Brokuł dzielimy na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile

PatiGotuje
Sałatka z tuńczyka z mozzarellą i warzywami 217

święta i nie tylko. Jeśli lubicie tuńczyka i macie ochotę na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia to polecam tę sałatkę. Dzięki dodaniu wielu warzyw, ryżu i mozzarelli (zamiast jajek) staje się dość syta, dzięki której możemy zaspokoić nasz - nie tylko poranny - pierwszy głód. Do tego kusi kolorami;) - smacznego:) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie(...)paprykę czerwoną drobno kroimy, mozzarellę kroimy nie za dużą nie za małą w kostkę. Ryż gotujemy w malutkim rondelku. W misce łączymy tuńczyka z ostudzonym ryżem i mozzarellą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy do miękkości: cebulę, paprykę, suszone pomidory oraz kukurydzę z zieloną fasolką, lekko doprawiamy, studzimy. Do tuńczyka dodajemy resztę składników, sos tatarski i koperek. Dobrze mieszamy, doprawiamy

Zasmakuj Kuchni
Błyskawiczne linguine ze świeżymi pomidorami, oliwkami i bazylią 145

Lato nieubłaganie dobiega końca, a wraz z nim kończy się również sezon na wiele warzyw i owoców. Lada moment lekkie sałatki, surowe produkty czy krótko gotowane dania ustąpią miejsca potrawom bardziej treściwym, rozgrzewającym oraz budującym wewnętrzną energię. Póki nie nastały jeszcze chłodne dni, należy czym prędzej wykorzystać jedną z ostatnich szans na przygotowanie szybkiego dania makaronowego ze świeżymi pomidorami oraz(...)szczypta kozieradki 2-3 łyżki oliwy extra virgin 2 porcje (około 150g) pełnoziarnistego makaronu linguine lub spaghetti Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelni delikatnie podprażyć przez chwilę orzeszki, odłożyć na bok. Szalotkę posiekać w cienkie półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni użytej wcześniej do podprażenia orzeszków rozgrzać łyżkę oliwy

Even Better Food
Jarmuż duszony w mleku kokosowym z papryką i frankfurterkami 173

trendy i oby był jak najdłużej, bo nie dość, że wyjątkowo zdrowy to i super smaczny. Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu(...)grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać pokrojoną paprykę. Na koniec dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Podlać mlekiem kokosowym, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Dusiłam 40 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SŁODKO-SŁONE TARTALETKI Z DYNIĄ 142

Dynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta(...)łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki, pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej na małym ogniu cukier i miód (nie mieszaj, jedynie potrząsaj patelnią), aż się skaramelizują. Po uzyskaniu jednolitej brązowej masy, zdejmij z ognia i domieszaj masło. Następnie postaw z powrotem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 175

Jestem prawdziwą pyzą ziemniaczaną! Ziemniaki to moje ulubione warzywo, które mogłabym jeść każdego dnia i pod każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu(...)pieczarkowy: Pieczarki obrać, pokroić w paseczki. Gotować w garnku z 500 ml wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do gotujących się pieczarek. Na masło z patelni po cebulce dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Dodać do gotujących się już około 20 minut pieczarek. Do garnuszka odlać 4 łyki sosu, dodać jogurt, wymieszać. Wlać z powrotem do sosu

Ania i Marcin gotują
Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem. 247

Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo(...)frytki. Wrzucić do garnka z wodą, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli, zagotować i od tego momentu gotować około 8 minut. Odcedzić na sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami 173

Sezon na szparagi trwa w pełni, stąd też moja propozycja na kurczaka w towarzystwie właśnie tego warzywa oraz sosu pomidorowego. Biegnijcie szybko po szparagi i do dzieła :) Dla dwóch osób potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 10-12 szparagów 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz(...)zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min , co jakiś czas obracając filety.  W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami wywaru z patelni, dodajemy do mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 min , bez pokrywki, co jakiś czas obracając mięso.  Szparagi oraz

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania