warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:528/829)

FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 172

się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ). Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami. A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki. Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie wkoło(...)okrąg i nacinamy na trójkąty ( jak tort ). Ich wielkośc zależy od tego , jak duże rogaliki chcemy otrzymać ( u mnie było to 8 większych ). Czekoladę drobno siekamy. Orzechy podprażamy na patelni i również siekamy. Dodajemy powidła i wszystko razem dokładnie mieszamy. porcjami nakładamy na ciasto francuski i delikatnie zwijamy rogaliki ( sklejajmy dokładnie rogi ). Smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika

Ostra na Słodko
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 202

Rzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy  wędzony boczek , świeże śliwki(...)nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :) Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety.  Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. Do obsmażonych kotletów dodać cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos cygański 4022

Bigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek(...)solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić

Gospodyni Miejska
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 361

czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję(...)żywnością) 1 szklanka wody 1 puszka mleko kokosowego (może być mała) sól pieprz 1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy je wraz z wszystkimi przyprawami na patelni na odrobinie oliwy bądź oleju rzepakowego. 2. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy puszkę pomidorów, paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki

Restauracyjka Literacka
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 403

pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję, że będę się tego trzymała nie tylko w wakacje. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g drożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki(...)ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać

Truskawkowa Fiesta
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 349

godzinę.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć(...)urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować sos – do miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie

Fabryka pomysłów
Pęczotto primavera 111

kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, pojawienie się nowalijek nie jest już takim świętem jak kiedyś, gdy oznaczały koniec zimy i nadejście wiosny. Dzisiaj oznaką początku nowego sezonu(...)Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła

Niedzielny kucharz
Caponata z owocami morza 274

odmówimy sobie jednak przyjemności dodania również przepisu na caponatę z od razu dodanymi owocami morza – stanowi ona bowiem wartość samą w sobie. Co dokładnie dodamy do niej obok warzyw zależy natomiast od indywidualnych upodobań – ale wystarczą najprostsze i najłatwiej dostępne składniki, jak krewetki, krążki z kalmara, takie lub inne ośmiornice czy też mule. Ważne jednak, aby nie były to pierwsze(...)kawałki. Jeżeli są w postaci surowej (nie były wcześniej parzone/gotowane), blanszujemy je poprzez zanurzenie na 1-2 minuty w wodzie o temperaturze zbliżonej do wrzenia (nie gotujemy!). Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Wrzucamy kawałki bakłażana i smażymy ok. 5 minut do lekkiego zarumienia, często mieszając/przerzucając. Bakłażana przekładamy do innego naczynia, zmniejszamy nieco

Kulinarna Pokusa
KURCZAK W BOTWINCE 126

danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają(...)sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W BOTWINCE 126

danie podałam w głębokim talerzu, co trochę przypominało zupę z botwinki z ziemniakami i kurczakiem, ale smakowało świetnie! Chętni oczywiście mogą zagęścić sos według własnych upodobań 😉 Botwina to warzywo sezonowe i warto z niego korzystać póki jest, gdyż zawiera cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają(...)sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych

Kuchnia MagdaLeny
Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta 179

serwowana z pomidorami mozzarellą i bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym(...)gałązki świeżego tymianku 10 dkg sera ricotta Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta Jak przygotować bruschettę z pieczarkami i serem. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krojone pieczarki, tymianek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Chleb włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill bądź utostować na patelni albo w tosterze. Podpieczone

mecooks
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 138

tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych(...)łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a następnie gorącą wodą, pomoże to pozbyć się

Fitsweet.me
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 160

tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną warzywami bułą można się porządnie najść. Wpadnijcie również po przepis na WEGEBURGERY Z MARCHEWKI, PIETRUSZKI I SELERA Składniki (10 burgerów): Kotlety: 1 i 1/2 szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych(...)łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną, a następnie gorącą wodą, pomoże to pozbyć się

Fitsweet.me
Krem z kalafiora 119

liść laurowy i ziele angielskie. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem do momentu aż nasz kalafior i ziemniaki będą miękkie, około 20 minut od chwili zagotowania. Kiedy nasze warzywa są już miękkie wyciągamy marchewkę, pietruszkę, seler (ich nie rozdrabniamy, bo zdominowały by smak zupy), liść laurowy i ziele angielskie. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera, aż do momentu uzyskania gęstego(...)piekarnika nagrzanego do 200° na około 10-15 minut, do momentu kiedy nasze grzanki się przyrumienią. Jako drugi dodatek do tego kremu proponuję zrobić chipsa z boczku. Rozgrzewamy suchą patelnię (jeśli nasz boczek jest bardzo chudy to dodajmy pół łyżki oleju), kładziemy nasze plasterki boczku i smażymy z dwóch stron. Naszą zupę podajemy z kleksem śmietany, posypaną drobno posiekaną natką

PatiGotuje
Sałatka nicejska z tuńczykiem 173

puszki, ale tylko i wyłącznie w sosie własnym), jajka, oliwki i anchois; do tego dodajemy winegret i układamy wszystko na sałacie. Sałatka nicejska z tuńczykiem może także zawierać świeże warzywa sezonowe: karczochy, czerwoną paprykę, szalotkę – wtedy jest jeszcze bardziej kolorowa. Gdy użyjecie całych steków z tuńczyka sałatka nicejska może zastąpić pełny posiłek! Składniki: 2 steki z tuńczyka albo(...)cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól, pieprz plus sól morska, cukier odrobina oliwy do natarcia patelni grillowej Wykonanie: Przygotować dressing: wymieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania