warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:524/829)

Tuńczyk, makaron, brokół – sałatka dla leniwych 192

Sałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie!   Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża

sierotka maRysia w kuchni
To może szparagi??? 197

Sezon na szparagi się kończy a ja je jadłam tylko 2 razy... zaniedbanie. Poważne, zaniedbanie... chodź tak szczerze powiedziawszy nie przepadam za nimi. Jakoś nie jest to moje ulubione warzywo. Może dlatego, że towarzyszy mi bardzo krótko - pierwszy raz je jadłam jakieś 2 lata temu. Jednak wyznając zasadę, że jak jest sezon to trzeba korzystać kupiłam pęczek zielonych cudeniek(...)dolne części szparaga, po ok 5 minutach wrzucamy też górę (górna części szparaga jest miększa i potrzebuje krótszego gotowania). Gotujemy aż zmięknie, odcedzamy i odstawiamy. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i pozwalamy chwilę mu się wytopić i zarumienić. Wbijamy na niego jajko, solimy, pieprzymy i przykrywamy patelnię przykrywką aby jajko się ścięło. Frytki smażymy Na talerzu układamy szparagi

sierotka maRysia w kuchni
Mini marchewki karmelizowane. 231

Mini marchewki to moje całkiem świeże odkrycie. Córka chętnie zjada wszystkie warzywa więc nie muszę jej jakoś specjalnie zachęcać do tego aby zjadała np. marchewkę.  A uważam, ze takie małe cudeńka są bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Marchewkę na słodko lubimy więc takie marchewki do obiadu to fajna sprawa. Kto nie jadł - spróbujcie! Składniki; ok 25 dag mini marchewek(...)soli i gotujemy do miękkości około 15 - 20 min. Wszystko zależy od wielkości marchewek. Jednak staramy się aby marchewki nie były rozgotowane a lekko chrupiące. Odcedzamy i wrzucamy na patelnie. Wkładamy masło i cukier, doprawiamy przyprawami. Chwile smażymy odwracając na każdą stronę aby marchewki dokładnie pokryły się słodkim masłem. Na końcu posypujemy natką pietruszki. (natkę możemy pominąć ) Tak przygotowaną marchewkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Pomidory suszone - przepis na aromatyczny przysmak z domowej spiżarni. Po prostu łał! 203

ocet winny 6% bazylia suszona oregano suszone tymianek suszony czosnek krojony w plastry olej słonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki. Wydrążamy pestki. Układamy na suszarce do warzyw i grzybów. Solimy i posypujemy suszona bazylią. Pierwszego dnia suszymy osiem godzin, a drugiego 3-4 godziny. Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać(...)dnem i zostawiamy do ostygnięcia. w razie gdyby się nie zamknęły można je spasteryzować. I tu rada: doskonały manewr to dodać do każdego słoiczka pół łyżeczki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika. Podbije to jeszcze bardziej aromat naszego wyrobu. Zapewniam, że pomidory te są  o niebo lepsze niż te kupne. Zero sztucznych konserwantów w zamian za pełnię smaku. Może

Kuchnia po mojemu
bakłażanowe plastry - dodatek do wielu dań orientu 169

Bakłażan jest trochę niedocenianym warzywem w naszym kraju, co może wynikać z trudności w jego właściwym przygotowaniu do podania. Można go podawać na dziesiątki sposobów w setkach przepisów. Tym razem proponujemy Wam sposób dzięki, któremu podawany w plastrach będzie miał konsystencję idealnie taką jaka jak w daniach z krajów muzułmańskich - musi być miękki i wilgotny jednocześnie, wręcz rozpływać się(...)godziny, by bakłażan się "wypocił" osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy

zobacz ich smak
Egzotycznie i pikantnie 205

minut, odcedzam i odstawiam. Kurczaka opłukuję o osuszam. Cukinię krótko podsmażam na sporym ogniu ze szczyptą soli i cukru. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam nasiona kopru, laskę cynamonu, anyż, kardamon, kmin rzymski i na średnim ogniu podsmażam, żeby uwolnić aromat z przypraw(...)marchewkę i ponownie duszę 10 minut. Na koniec dodaję drugiego pomidora i podduszone plastry cukinii, doprawiam do smaku solą, delikatnie mieszam i zagotowuję. Zdejmuję z ognia, rozkładam na talerzach warzywa i pokrojone w plastry piersi kurczaka.  Nie powiem Wam, jak smakuje, po prostu musicie spróbować! Przepis (prawie w całości, ponieważ dokonałam kilku niewielkich zmian, np. dodałam 1-go batata

Kuchnia Prezydentowej
Smażone krążki z cukinii 184

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów(...)Cukinie kroimy w krążki. Układamy na desce i obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce

Kolizje Smaków
Kremowa pomidorowa z grzankami 162

łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę(...)foremki w kształcie serca. Kromki można także pokroić w kostkę. Krem pomidorowy podajemy w miskach lub głębokich talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca.  Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte

My Chcemy Jeść
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes 271

Dziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj naczynie do zapiekania. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż cebulkę, podsmaż do zeszklenia i wymieszaj ze śmietaną i koncentratem. Dopraw solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Wymieszaj ziemniaki z sosem

karmelowy
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 179

zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę, imbir, nasiona kolendry(...)sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pierś z indyka i plastry ananasa kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, imbir i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. 2. Na patelni na odrobinie oleju smażymy indyka na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chili i imbir. Chwilę smażymy. 3. Następnie dodajemy ananasa i kiełki fasoli mung (opcjonalnie). Chwilę smażymy. 4. Zalewamy całość mlekiem

W kuchni Katie
Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną 138

gustu. Nie wiem czy to moje wyobrażenie czy tak rzeczywiście jest ale według kasza gryczana palona ma delikatny smak i aromat orzechów;) Do kaszy postanowiłam dodać kilka warzyw oraz kawałki mięsa, a całość otulić delikatnym sosem. Oto co powstało z moich kuchennych wariacji ;)  P.S Jeżeli zastanawiacie się gdzie kupić sprawdzoną, zdrową kaszę serdecznie zapraszam do sklepu Kłos(...)smaku pieprz do smaku Wykonanie: Papryki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory odsączyć z sosu (sos zostawić na później). Jarzyny przełożyć na patelnie, skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek i podsmażyć. W między czasie oczyścić i pokroić w kostkę mięso, obtoczyć je w odrobinie maki i podsmażyć na patelce po jarzynach. W dużym garnku

Krakowskie smaki Ani
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 146

Na początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym

Kulinarne Inspiracje
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO BROKUŁOWYM 6107

Bardzo syte, pyszne danie obiadowe. Szybko się je robi,a  to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu

Z Majeczką w kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 147

naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest(...)uznania) płaska łyżeczka mielona słodka papryka pół łyżeczki mielona papryka chilli czosnek odrobina oleju i oliwy czosnkowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną w plasterki marchewkę, startą cebulę,  kawałki papryki, kukurydzy i kiszonego ogórka. Całość zalewamy wodą

Słodkie Przyjemności
LECZO PAPRYKOWE 132

Lubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania