dwie sera. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do miski melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko. Jeśli będziecie to robili ręcznym blenderem, humus będzie gładszy – mój melakser bardzo drobno tnie(...)sokiem z cytryny. Ja wciągam go bez opamiętania z pszennymi grzankami. Szczególnie w środku zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów
Karo in the KitchenWspaniałe, soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu 2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę(...)ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą
Kto ugości moich gości?Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały(...)pieprz - szczypta chili - pół łyżeczki papryki wędzonej ( nada ciekawego aromatu, można pominąć ) - bazylia - oliwa - opcjonalnie : starty ser do posypania na wierzchu Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pomidory (świeże pokrojone lub przecier). 2. Namoczoną wcześniej cieciorkę gotujemy do miękkości (wegański trik: dodaj
two broke sistersPołączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany(...)czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach
VioletoweKucharzenieInspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce. Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na jakie masz ochotę. Zwłaszcza nie musisz się przejmować, jeśli nie uda Ci się znaleźć kapusty pak choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing(...)makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym
Roślinna - blog wegańskichwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko(...)smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać na patelni. Pomidory faszerowane mozzarellą. Porcja dla 6-ciu osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie 2 minuty. Potrzebne nam będzie: 6 pomidorów, czarne oliwki, 3 kulki mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek
MODA NA BIOtalarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarki w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytryny rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć(...)smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe. Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie. Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko. źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Obiad w 15 minut, ale nie tylko dla zabieganych. Zdrowa komosa ryżowa w trzech kolorach, podana z krótko grillowaną papryką i słonym serem feta. Uwielbiam :) 3
Mienta blogSkładniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego
Gaździnka warzyZa oknami już coraz ładniej... chyba idzie wiosna! Więc dziś polecam szybkie i pyszne danie z makaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz
Gaździnka warzyKapusta pekińska duszona. Pyszna ! Kapusta pekińska duszona. Kapusta pekińska kto jej nie lubi, przeważnie jadamy ją w sałatkach. Ja tym razem, przerobiłam ją
Kuchnia na wzgórzuLatem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto
Mango PapajaBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tłuszczu do smażenia 2 małych naleśników np. masło klarowane W misce wymieszać jajka (lub same białka) z wodą i przyprawami. Na średniej wielkości patelni rozpuścić odrobinę tłuszczu i rozgrzać patelnię. Następnie wylać masę jajeczną i smażyć jak tradycyjne naleśniki do ścięcia a następnie przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowego naleśnika wyłożyć na deskę lub talerz(...)całości z 2 białek: 297 g, 328 kcal, B 25 g, T 23 (LCT 3 g + MCT 20 g), W 5 g. Artykuł ROLLSY Z INDYKIEM I WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF