warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:521/829)

Łosoś z warzywami 169

papryką. Obiad jest lekki, nadaje się idealnie dla niejadków, ponieważ ryba nie jest mdła. Robi się w ciągu 30 minut, także można również uznać to za szybki obiad. Warzywa które użyłam do tego przepisu mogą być zastąpione innymi, np. szparagami, szpinakiem, marchewką. Spróbujcie :) Składniki: * 4 filety łososia * 2 średnie brokuły * 2 papryki (czerwona i zielona) * 12 małych ziemniaków * łyżka soli(...)samej grubości). Brokuły wrzucamy do wrzącej wody w garnku (nie solimy) i gotujemy dokładnie 10 minut, na średnim ogniu. Po ugotowaniu przelewamy 2 minuty zimną wodą. Paprykę smażymy na patelni z łyżką oliwy, przyprawiając solą i pieprzem. Smażymy nie całe 10 minut (około 8-9), ciągle mieszając. Starajmy się nie przesmażyć papryki. Suchą patelnie rozgrzewamy. Wycinamy z papieru do pieczenia

Klasyka Gotowania
Sos pomidorowy z #smakjęzyka czyli nauka języka i kuchni. 103

jednym. A zaczyna się od nauki języka włoskiego i poznawania  tejże kuchni.  #smakjęzyka Kuchnia włoska to jedna z dwóch najpopularniejszych  w Europie. Charakteryzuje się mnóstwem warzyw i przypraw. Jest  aromatyczna i kolorowa, a także różnorodna. Na północy jada się ryż i polentę, okraszane najczęściej masłem. Zaś na południu królują  niezliczone rodzaje makaronów i oliwa. Jednak(...)listków bazylii 2 łyżki oliwy extra  vergine parmezan  sól i pieprz do smaku 300 g surowej białej kiełbasy 400 g makaronu wstążki #smakjęzyka Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i ząbek czosnku. #smakjęzyka  Pomidory polewamy wrzątkiem, ściągamy skórę i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię razem z bazylią. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Dieta moja pasja
Quinoa z puree z groszku i kotletami z ciecierzycy 141

Naszła mnie ochota na przygotowanie wegetariańskiego, pełnego warzyw i aromatów obiadu. Komosa ryżowa z selerem naciowym i pesto pietruszkowym podana na pure z groszku i do tego kotleciki z ciecierzycy z nutką orientu. Gwarantuję, że spodoba się każdemu.   Składniki: porcja dla 2 osób komosa: 3/4 szklanki komosy ryżowej 1 seler naciowy sól pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki(...)kotlety: 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć pokrojony cienko seler naciowy, posolić. Dodać komosę, pesto i wymieszać. Spróbować i jeśli trzeba – dodatkowo doprawić. Pesto: W blenderze zmiksować wszystkie składniki na pesto. Oliwę dodawać w trakcie

Jaglusia
Grecki zielony hummus – feta, oliwki, szpinak i suszone pomidory 193

dwie sera. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do miski melaksera wrzucamy szpinak (kilka listków warto zostawić do przybrania), ciecierzycę, pokruszoną fetę, czosnek i pastę sezamową lub podprażony na suchej patelni sezam. Wlewamy 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, sok z cytryny. Całość miksujemy na gładko.   Jeśli będziecie to robili ręcznym blenderem, humus będzie gładszy – mój melakser bardzo drobno tnie(...)sokiem z cytryny.   Ja wciągam go bez opamiętania z pszennymi grzankami. Szczególnie w środku zimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów

Karo in the Kitchen
Schab po bałkańsku 207

Wspaniałe, soczyste mięsko w towarzystwie duszonych warzyw: papryki, pieczarek, pomidorów, cebuli i... ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę(...)ulubiona przyprawa do mięsa 1. Schab pokroić w paseczki, posypać ulubioną przyprawą (u mnie jest to ostatnio Przyprawa do mięs z Lidla). Obsmażyć na oleju na rumiano. Zdjąć z patelni. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki, pomidory i ogórki w kosteczkę. 3. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę i pieczarki, oprószyć solą

Kto ugości moich gości?
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 176

Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały(...)pieprz - szczypta chili - pół łyżeczki papryki wędzonej ( nada ciekawego aromatu, można pominąć ) - bazylia - oliwa - opcjonalnie : starty ser do posypania na wierzchu Przygotowanie:  1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pomidory (świeże pokrojone lub przecier). 2. Namoczoną wcześniej cieciorkę gotujemy do miękkości (wegański trik: dodaj

two broke sisters
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami 879

Połączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany(...)czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach

VioletoweKucharzenie
Makaron Mie z warzywami 153

Inspiracja tym przepisem pochodzi z wegetariańskiego czasopisma Slowly Veggie! - nieco go zmodyfikowałam, ponieważ chciałam zużyć warzywa samotnie plątające się po lodówce.  Tak naprawdę możesz wykorzystać takie, na jakie masz ochotę. Zwłaszcza nie musisz się przejmować, jeśli nie uda Ci się znaleźć kapusty pak choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing(...)makaronu Mie 300 g chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym

Roślinna - blog wegański
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 150

chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę. Jak zrobić w kilka minut faszerowane pomidory? Na szybko(...)smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez 20 minut lub podsmażać na patelni.   Pomidory faszerowane mozzarellą. Porcja dla 6-ciu osób Przygotowanie 10 minut Gotowanie 2 minuty. Potrzebne nam będzie: 6 pomidorów, czarne oliwki, 3 kulki mozzarelli, 3 łyżki oliwy z oliwek

MODA NA BIO
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 147

talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarki w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytryny rozlać zupę i bezpośrednio przed podaniem nałożyć(...)smakowe ,jesli nie przerazi Cię skład podany na opakowaniu: midałowe lub orzechowe. Mleczko o aromacie orzechów laskowych możesz przygotować w prosty sposób samodzielnie. Garść orzechów laskowych posiekaj,podpraż na patelni bez tłuszczu.Mleko ze śmietanką ,szczyptą soli i orzechy zagotuj i odstaw by naciągneło.Przed spienieniem przecedź przez gęste sitko. źródło: częściowo pomysł zaczerpnełam z"Meine Familie&Ich" Heft

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Komosa ryżowa z grillowaną papryką i fetą 148

Obiad w 15 minut, ale nie tylko dla zabieganych. Zdrowa komosa ryżowa w trzech kolorach, podana z krótko grillowaną papryką i słonym serem feta. Uwielbiam :) 3

Mienta blog
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 139

Składniki 700 g mielonej łopatki 2 cebule 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku pół słoika suszonych pomidorów jajko 3 łyżki bułki tartej lampka czerwonego pół słodkiego

Gaździnka warzy
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem , mini marchewkami ... w sosie śmietanowym. 143

Za oknami już coraz ładniej... chyba idzie wiosna! Więc dziś polecam szybkie i pyszne danie z makaronem, kurczakiem... A zresztą spróbujcie sami! Składniki; 20 dag makaronu

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 137

Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku  pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania